La 50 de zile după ce a fugit din țară în dizgrație, în timp ce protestatarii se îi ocupaseră casa de lux și înotau în piscina lui, scandând țo cerându-i demisia, fostul președinte din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a revenit în țară sâmbătă dimineață, o decizie care amenință să reaprindă tensiuni uriașe în țara lovită de criză, scrie CNN.
Rajapaksa, care a condus Sri Lanka cu o mână de fier odinioară, a încercat să nu iasă în evidență de când a fugit din țară spre Maldive, în 13 iulie, la câteva zila după ce protestatari furioși au pătruns în casa sa de lux cerându-i demisia în mijlocul unei crize economice și financiare fără precedent de la declararea independenței țării în 1948.
Rajapaksa nu a explicat încă de ce a călătorit în trei țări asiatice în ultimele trei săptămâni, în timp ce în Sri Lanka tensiunile și criza au continuat sau de ce a decis să revină acasă acum.
Unii protestatari cer ca el să fie judecat pentru infracțiuni comise în funcție, însă având în vedere că o marte parte dintre aliații săi politici încă sunt la putere, analiștii spun că e puțin probabil ca el să fie pus sub acuzare.
Unii spun că după șederi temporare în Maldive, Singapore și Thailanda, Rajapaksa a rămas fără țări care să-i mai permită să rămână sau să intre. Iar conform surselor citate de Reuters, costurile pentru menținerea stilului său de viață opulent, cu avion privat, reședință prezidențială și securitate, erau greu de acoperit.
„A fost foarte dificil pentru el să găsească un loc permanent sau semi-permanent în care să rămână. A fost mult mai dificil decât și-a imaginat. Este vorba de un politician care a fost văzut ca un semizeu anterior. Nu este obișnuit să fie responsabil”, spune Ambika Satkunanathan, fost comisar în Comisia pentru Drepturile Omului din Sri Lanka.
Un viitor incert
Sri Lanka a făcut primul pas spre stabilizare economică, joi, după ce a obținut un acord provizoriu pentru un împrumut de 2,9 de miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional.
Programul de patru ani ar urma să restaureze stabilitatea într-o țară schilodită de deficiențe de alimente, combustibili și medicamente prin creșterea veniturilor administrației și prin reconstruirea rezervelor de valută.
Totuși, FMI nu a aprobat încă împrumutul, iar Sri Lanka are înainte un drum lung spre recuperare economică. Analiștii spun că e neclar dacă sosirea lui Rajapaksa va inflama din nou spiritele.
De când succesorul lui Rajapaksa a fost învestit în funcție, în 21 iulie, demonstrații au început să fie eliminați forțat din spațiile de protest de autorități, iar unii au fost inclusiv încarcerați pentru distruegere de bunuri publice.
„Există, în mod evident, un element de teamă. Este greu de spus dacă vor mai fi proteste, dar, desigur, costurile de trai rămân mari iar inflația continuă să urce”, spune Satkunanathan.
Deși milioane de oameni încă nu-și pot permite hrană sau combustibil, stilul de viață confortabil al lui Rajapaksa ar putea să provoace din nou tensiuni după revenirea lui.
„Asta a adus poporul meu în stradă. Sunt atât de furioși când văd ipocrizia”, a mai spus Satkunananathan.
Este, de asemenea, puțin probabilă punerea sub acuzare a lui Rajapaksa.
„Clasa politică îl va proteja, în ciuda faptului că a fugit, structurile și loialitățile pe care se sprijinea sunt încă intacte. Mișcarea de protest este dezamăgită, temătoare și fragmentată din interior”.
Editor : Adrian Dumitru