Președintele Emmanuel Macron anunță că guvernul demisionar va fi în funcție cel puțin până la jumătatea lunii august

Data actualizării: Data publicării:
macron face declaratii la tv
Emmanuel Macron, președintele Franței. Foto: Profimedia

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat, marţi seară, că guvernul demisionar condus de Gabriel Attal va rămâne în funcţie cel puţin până la jumătatea lunii august, când se vor încheia Jocurile Olimpice. El a mai spus că îşi va duce mandatul până la capăt, nu va mai dizolva încă o dată Adunarea Naţională. Liderul de la Élysée a mai subliniat că orice altceva ar provoca „dezordine”, în condiţiile în care competiţia internaţională găzduită de Paris începe vineri.

„Până la jumătatea lunii august, nu suntem în măsură să schimbăm lucrurile, pentru că asta ar crea dezordine. Evident, până la jumătatea lunii august, trebuie să ne concentrăm asupra Jocurilor. Şi apoi, de atunci încolo, în funcţie de evoluţia acestor discuţii, va fi responsabilitatea mea să numesc un prim-ministru şi să-i încredinţez sarcina de a forma un guvern şi de a reuni un grup cât mai larg de persoane pentru a-i permite să acţioneze şi să asigure stabilitatea”, a declarat el într-un interviu acordat postului France 2 despre situaţia politică, preluat de News.ro.

Întrebat cine va fi noul prim-ministru, după ce alianţa de stânga Noul Front Popular (Nouveau Front Populaire, NFP) a propus-o ceva mai devreme în cursul serii pe Lucie Castets drept candidat la Matignon, şeful statului a răspuns că „nu aceasta este problema”.

„Nu asta este problema, nu este un nume. Întrebarea este: ce majoritate poate apărea în Adunare?”, a declarat Emmanuel Macron, care a pus „responsabilitatea de a găsi compromisuri” pe seama grupurilor parlamentare. „Ar fi greşit să spunem" că NFP are o majoritate, a adăugat el și a menționat eşecul lui André Chassaigne, candidatul stângii, la votul pentru preşedinţia Adunării Naţionale.

„Mă aştept acum ca forţele politice să fie la înălţimea a ceea ce au făcut între cele două tururi” ale alegerilor legislative, unindu-se împotriva Rassemblement National (extrema dreaptă), şi să facă „compromisuri”, a mai punctat Macron.

„Toate democraţiile europene (fac) acest lucru", a mai precizat el.

Deşi „nu face parte din tradiţia noastră, (este), cred, ceea ce compatrioţii noştri aşteaptă, pentru că înseamnă să fim la înălţimea momentului şi a responsabilităţilor pe care poporul francez le-a dat acestor partide”, a mai spus președintele Franței.

Emmanuel Macron a mai afirmat că „nu va mai exista nicio altă dizolvare” a Adunării Naţionale şi că personal îşi va duce mandatul până la capăt, până în 2027.

„Dorinţa mea este mai degrabă să avem timp de trei ani, timp de cinci ani - deoarece mandatul a fost dat parlamentarilor pentru cinci ani - o cameră care poate avansa şi decide asupra reformelor, astfel încât ţara să fie mai puternică şi mai echitabilă”, a comentat liderul de la Élysée.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Alfred Bulai a făcut infarct în închisoare. Fostul profesor a fost...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Suma uriașă pe care Adele ar fi trebuit să o primească dacă și-ar fi prelungit turneul. De ce a preferat să...
Film Now
Noul Johnny Depp. Anul trecut apărea cu dinții îngălbeniți și pătați la Cannes, acum are un zâmbet impecabil...
Adevarul
O țară NATO își întărește granițele: „dinți de dragon” și „arici” vor bloca eventualele invazii rusești
Newsweek
După prăbușirea F-16, instruirea piloților ucraineni va fi mai lungă. Sunt antrenați și în România
Digi FM
Dezvăluiri despre cei doi fii „secreți” ai lui Vladimir Putin. Au doar cinci și nouă ani, trăiesc în lux, dar...
Digi World
Dieta populară care ar putea crește riscul de demență. Oamenii care o urmează "se joacă cu focul"...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Cu ce se ocupă singurul fiul al lui Michael Keaton, cel pentru care starul din Batman a lăsat actoria pe...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale