Președintele Austriei îndeamnă la compromisuri pentru formarea unei coaliții. „Ce imagine a țării dorim să prezentăm lumii?”

Data actualizării: Data publicării:
 - Wien 02.10.2024 - Österreich Nationalratswahl 2024 - Zwei Tage nach der Nationalratswahl hat die amtierende Bundesre
Președintele Austriei (foto dreapta) i-a cerut lui Karl Nehammer să rămână în funcția de interimar până la formarea unei noi coaliții de guvernare. Foto: Profimedia Images

Președintele Austriei a făcut apel miercuri la toate partidele din Parlamentul de la Viena să evite „confruntarea” și să caute compromisuri în negocierile privind formarea unei coaliții, după ce Partidul Libertății, de extremă-dreapta, a câștigat alegerile naționale de duminică, dar a fost departe de a obține majoritatea absolută, scrie Reuters.

Partidul Libertății (FPO), eurosceptic și favorabil Rusiei, a intrat în istorie prin câștigarea alegerilor parlamentare pentru prima dată de la înființarea sa în anii 1950, atunci sub conducerea unui lider care a fost ofițer SS și deputat nazist.

După ce a obținut aproximativ 29% dintre voturi, partidul ar avea nevoie de un partener de coaliție pentru a guverna, dar celelalte formațiuni au anunțat că nu sunt interesate de o colaborare.

Președintele austriac Alexander Van der Bellen, care supraveghează formarea guvernelor, le-a spus tuturor partidelor să poarte discuții, un proces care ar trebui să înceapă oficial în curând.

I-a cerut lui Karl Nehammer să rămână interimar

„Campania electorală s-a încheiat. Această confruntare s-a încheiat. Acum trebuie găsite compromisuri, răspunsuri comune la întrebări presante”, a declarat Van der Bellen, într-un discurs în care a acceptat demisia guvernului condus de conservatorii lui Karl Nehammer și i-a cerut acestuia să rămână în funcția de interimar până la formarea unei noi coaliții de guvernare.

El a enumerat câteva chestiuni care ating subiecte sensibile, precum scumpirea traiului, schimbările climatice și asistența medicală, dar a întrebat, de asemenea: „Cum aducem o contribuție pozitivă în Uniunea Europeană?” și „Ce imagine a Austriei dorim să prezentăm lumii?”.

Van der Bellen, un fost lider al Verzilor (formațiune de stânga), și-a exprimat rezervele cu privire la intrarea FPO în guvern.

Miercuri, el a reiterat că orice viitor guvern ar trebui să respecte valorile fundamentale, inclusiv drepturile minorităților, mass-media independente și apartenența țării la UE.

Partidul Popular Austriac (OVP) a lăsat ușa deschisă pentru o coaliție cu FPO

Partidul Popular Austriac (OVP), de orientare conservatoare, al cancelarului Karl Nehammer este singurul partid care a lăsat ușa deschisă pentru o coaliție cu FPO, însă Nehammer a exclus în mod repetat intrarea la guvernare alături de liderul FPO, radicalul Herbert Kickl, care a insistat că nu va „dispărea în neant”.

FPO a transmis că speră ca Nehammer să fie înlăturat de la conducerea OVP, însă conducerea popularilor și-a reafirmat marți sprijinul pentru cancelar.

Deși FPO nu pare să aibă în prezent nicio cale spre putere, Nehammer l-a îndemnat marți pe președinte să acorde oficial FPO mandatul pentru formarea unei coaliții de guvernare.

Van der Bellen nu a făcut nicio referire la această posibilitate miercuri, spunând doar că va discuta cu reprezentanții partidelor.

„Voi face acest lucru cu calmul necesar și în profunzimea necesară”, a adăugat el.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Wizz Air introduce cel mai lung zbor: 7 ore. Detaliul neplăcut de care trebuie să ții cont când urci în avion
Digi FM
Răsturnare de situație. Irinel Columbeanu nu a primit bani din partea lui Mr. Pink, soțul Monicăi Gabor. Cine...
Pro FM
Are 53 de ani, dar se mândrește cu o siluetă de invidiat. Monica Anghel, imaginea care i-a cucerit pe fani...
Film Now
Pamela Anderson, declarații emoționante despre schimbările din viața ei: „Sunt pe drumul meu, unul nou...
Adevarul
Lipă, arătată cu degetul pentru scandalul din sportul românesc: „Ea a refuzat să plătească medaliații!“
Newsweek
În ce zi România trece la ora de iarnă? Ce afecțiuni se pot declanșa dacă dormim mai mult
Digi FM
Radu Ștefan Bănică, protector cu sora lui mai mică, Violeta: "Îndepărtez băieții după ce văd că nu sunt ce...
Digi World
Trei obiceiuri pe care să le prioritizezi pentru o viață lungă. Somnul e mai important decât ai putea crede
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Detaliul din Titanic pe care James Cameron l-a făcut public după mai bine de 20 de ani: “Uitați-vă cu atenție”
UTV
David Popovici si-a scos la licitatie echipamentul purtat la JO de la Paris, pentru o cauza nobila. „Dincolo...