Preotul care a oficiat funeraliile lui Gorbaciov a fost dat afară din Biserică, după ce a refuzat să se roage pentru victoria Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
preot
Preotul Aleksiy Uminsky, alături de președintele rus Vladimir Putin. Foto: X

Preotul rus care a oficiat funeraliile lui Mihail Gorbaciov urmează să fie expulzat din Biserica Ortodoxă Rusă după ce a refuzat să se roage pentru victoria Rusiei în Ucraina, relatează Reuters. Tribunalul bisericesc a decis că Aleksiy Uminsky și-a încălcat jurământul pentru că nu a vrut să citească „Rugăciunea pentru Sfânta Rusie”, cerută de Biserică în timpul slujbelor.

Într-un verdict publicat sâmbătă, un tribunal bisericesc a stabilit că Alexei Uminsky ar trebui să fie „expulzat din cele sfinte” pentru că și-a încălcat jurământul preoțesc. Decizia a fost trimisă spre aprobare Patriarhului Kirill, șeful bisericii ruse, care îl susține puternic pe președintele Vladimir Putin.

Cazul arată modul în care biserica reprimă disidența internă, în timp ce îl sprijină pe Putin în „operațiunea sa militară specială” din Ucraina. 

Tribunalul bisericesc a susținut că Uminsky și-a încălcat jurământul prin refuzul de a citi „Rugăciunea pentru Sfânta Rusie”, pe care Kirill a făcut-o obligatorie la slujbele bisericești.

„Iată, cei care vor să lupte au luat armele împotriva Sfintei Rusii, sperând să dezbine și să distrugă poporul său unit. Ridică-te, Doamne, să ajuți poporul Tău și dă-ne victoria prin puterea Ta”, se spune în rugăciunea rostită pentru prima dată de Kirill pe 25 septembrie 2022, la șapte luni de la invazia Rusiei în Ucraina.

Zeci de preoți ortodocși ruși au fost pedepsiți pentru că au sfidat linia Bisericii cu privire la război, pentru că au citit rugăciuni pentru pace în loc de victorie, potrivit Creștinii împotriva războiului, un grup online care a documentat cazurile lor.

Cine este Aleksiy Uminsky

Aleksiy Uminsky a slujit timp de 30 de ani ca înalt prelat la „Biserica Sfânta Treime cea de Viață Dădătoare” din Moscova înainte de a fi concediat brusc luna aceasta, chiar înainte de Crăciunul ortodox, într-o mișcare care a deschis calea pentru verdictul de sâmbătă.

El a fost renumit pentru ajutorul oferit centrelor pentru copii și adulților aflați pe moarte și a oficiat funeraliile fostului președinte sovietic Mihail Gorbaciov în 2022.

Într-un interviu din noiembrie anul trecut, Uminsky a declarat că limbajul războiului și al „operațiunii militare speciale” nu este „în niciun caz compatibil” cu liturghia bisericii.

El i-a încurajat pe credincioși să caute preoți care „se roagă mai mult pentru pace decât pentru victorie și înțeleg că orice victorie este întotdeauna o victorie a la Pirus în aceste războaie. În războaiele moderne, orice victorie este aproape întotdeauna echivalentă cu autodistrugerea”.

Ksenia Luchenko, expertă în Biserica Ortodoxă Rusă la Consiliul European pentru Relații Externe, susține că verdictul împotriva lui Uminsky nu se susține, pentru că rugăciunea pe care a refuzat să o citească nu a fost analizată și aprobată de cel mai înalt organism al Bisericii, Sfântul Sinod.

Ea spune că pedeapsa lui este o dovadă că Patriarhul Kirill a uzurpat puterea în Biserica Ortodoxă Rusă.

Uminsky nu a comentat în public caterisirea sa. Instanța bisericească a declarat că decizia de a-l expulza a fost luată în absență, după ce Uminsky nu s-a prezentat în ciuda faptului că a fost convocat de trei ori.

Un total de 11.627 de credincioși ortodocși au semnat o scrisoare deschisă în sprijinul său de când a fost înlăturat din funcția de preot al bisericii Sfânta Treime și înlocuit cu Andrei Tkaciov, un vocal susținător al războiului.

Aceștia susțin că decizia le-a provocat o mare suferință și că va priva mii de oameni de sprijin spiritual.

„Aceasta este o mare tragedie pentru mulți credincioși, pentru copiii grav bolnavi, pentru sute de deșinuți și mii de oameni fără adăpost”, se arată în scrisoare. 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Comoara descoperită de muncitor. Foto: X
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...