Ministerul Sănătăţii din Israel a decis joi să scadă de la 50 de ani la 40 de ani vârsta minimă pentru a treia doză de vaccin anti-COVID, așa că vineri, premierul israelian Naftali Bennett, care are 49 de ani, s-a grăbit să se vaccineze pentru a treia oară cu Pfizer/BioNTech.
Președintele țării, Isaac Herzog, care are deja 60 de ani, a fost deja vaccinat cu a treia doză încă de la sfârșitul lunii iulie. Vineri, a venit și rândul premierului israelian, iar acest lucru a fost posibil după ce vârsta minimă pentru o doză suplimentară a fost scăzută la 40 de ani.
Israelul și-a intensificat campania de imunizare, în încercarea de a reduce infectările provocate de tulpina Delta, în condițiile în care a înregistrat chiar și 8.000 de cazuri pe zi.
Administrarea celei de-a treia doze pentru populație a debutat la începutul lunii și până acum au fost vaccinați peste un milion de oameni. Potrivit experților în sănătate din Israel, cea de-a treia doză are o eficacitate de 86% în prevenirea infectărilor.
Naftali Bennett: „Este un război pe care trebuie să-l câștigăm”
„Israelul este deschizător de drumuri în ceea ce priveşte a treia doză de vaccin anti-COVID. Am observat că serurile au o eficacitate foarte mare, funcționează, sunt sigure și reprezintă modul în care putem învinge acest virus. Trebuie să colaborăm pentru a învinge virusul. Noi, israelienii, vom împărtăși toate datele, toate informațiile legate de administrarea celei de-a treia doze. Până la urmă, este vorba de un război global împotriva COVID și trebuie să-l câștigăm”, a declarat vineri premierul israelian Naftali Bennett, după ce a primit a treia doză de vaccin într-un spital public din Kfar Saba (localitate din centrul țării).
Decizia de joi a Ministerului israelian al Sănătății de a reduce la 40 de ani vârsta de la care o persoană poate primi o a treia doză de vaccin vine după ce în urmă cu o săptămână, la 13 august, Israelul deja redusese vârsta pentru a treia doză de vaccin la 50 de ani. Asta, în pofida apelului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care cere oprirea acestui rapel pentru a lăsa mai multe vaccinuri disponibile pentru ţările sărace, unde rata de vaccinare se menţine scăzută.
În replică, Naftali Bennett a spus că administrarea acestor doze în Israel, ţară cu nouă milioane de locuitori, nu va afecta stocurile mondiale şi va permite să fie testată eficienţa unei a treia doze, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Peste 1,2 milioane de israelieni au făcut a treia doză de vaccin
De la declanșarea pandemiei, Israelul a înregistrat peste 970.000 de contaminări, dintre care peste 6.700 s-au soldat cu deces. Mai mult de 5,4 milioane de israelieni au primit câte două doze de vaccin, reprezentând 58% din populaţie, şi circa 1,2 milioane o a treia doză.
Israelul a fost una dintre primele ţări care au lansat, la mijlocul lui decembrie, o amplă campanie de vaccinare, în urma unui acord cu Pfizer, care i-a livrat rapid milioane de doze în schimbul punerii la dispoziţie a datelor despre eficacitatea vaccinului asupra populaţiei. Această campanie a permis reducerea drastică a contaminărilor, însă în ultimele săptămâni numărul de contaminări a început să crească odată cu răspândirea variantei Delta la adulţii nevaccinaţi, dar şi la persoanele vaccinate în urmă cu peste şase luni.
Între timp, și în SUA s-a luat decizia ca începând din 20 septembrie, cetăţenii vaccinaţi anti-COVID cu serurile Pfizer şi Moderna să poată primi a treia doză de vaccin la cel puţin opt luni după ce au făcut-o pe cea de-a doua. Ca urmare, și preşedintele SUA, Joe Biden, şi soţia sa, Jill Biden, vor face a treia doză de vaccin anti-COVID-19 pentru consolidarea imunităţii.
Editor : Luana Pavaluca