Prim-ministrul indian Narendra Modi a ajuns luni la Moscova pentru prima sa vizită în Rusia de la declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, India căutând să îşi menţină alianţa tradiţională cu Moscova şi strategia de poziţionare autonomă. Cei doi lideri se vor întâlni atăzi și mâine și vor face schimb de idei „asupra mai multor subiecte regionale şi mondiale”.
Modi, care a fost reales în iunie la conducerea Indiei, ar urma să aibă o întrevedere „informală” în tet-a-tet cu Vladimir Putin luni seara, potrivit Kremlinului. Cei doi vor mai avea o întrevedere marţi, pentru discuţii extinse, înainte ca liderul indian să îşi continue drumul spre Viena, informează AFP, potrivit Agerpres.
„Sunt nerăbdător să trec în revistă cooperarea noastră bilaterală cu prietenul meu Vladimir Putin şi să fac schimb de idei asupra mai multor subiecte regionale şi mondiale”, a declarat Modi luni, citat într-un comunicat.
Rusia este un furnizor-cheie de arme şi de petrol la preţuri mici în India, în pofida faptului că actuala sa confruntare cu Occidentul şi apropierea de China, în contextul conflictului în Ucraina, au avut un impact asupra relaţiilor cu New Delhi.
Premierul gigantului asiatic va evoca împreună cu preşedintele rus Vladimir Putin „dezvoltarea relaţiilor ruso-indiene tradiţional amicale, precum şi agenda internaţională", potrivit Kremlinului.
SUA şi aliaţii lor occidentali au cultivat în ultimii ani legăturile cu New Delhi, pentru a contracara influenţa tot mai mare a Chinei în regiunea Asia-Pacific, făcând totodată presiuni asupra Indiei să se îndepărteze de Moscova.
Cu toate acestea, New Delhi a refuzat să condamne în mod explicit atacul rus împotriva Ucrainei şi s-a abţinut să voteze rezoluţiile ONU împotriva Moscovei.
Relația dintre India și Rusia
Conflictul din Ucraina a „transformat" relaţiile Indiei cu Moscova, explică experta Swasti Rao, de la grupul de reflecţie Manohar Parrikar Institute for Defence Studies and Analyses, subliniind că noi „provocări" au apărut.
Precedenta vizită în Rusia a lui Narendra Modi, care a obţinut în iunie un al treilea mandat la conducerea celei mai populate ţări a lumii, datează din 2019. Doi ani mai târziu, la sfârşitul lui 2021, el l-a primit pe Vladimir Putin la New Delhi.
Cel mai recent, cei doi lideri s-au întâlnit oficial în septembrie 2022, în Uzbekistan, în timpul unui summit al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai.
Moscova şi New Delhi au o relaţie strânsă după Războiul Rece. Multă vreme, Rusia a fost principalul furnizor de arme pentru India, însă în ultimii ani importurile de arme ruse au scăzut puternic.
Intensitatea conflictului împotriva Ucrainei a acaparat şi a făcut să se prăbuşească stocurile de armamente ruse, determinând partenerul indian să caute alţi furnizori şi să îşi dezvolte propria industrie militară. Astfel, ea a comandat avioane Rafale franceze pentru forţele sale aeriene.
În acelaşi timp, în urma atacului rus din februarie 2022, India a achiziţionat importante cantităţi de petrol rusesc vândute la preţuri reduse şi reorientate de Moscova, din cauza sancţiunilor occidentale, spre piaţa indiană.
Astfel, New Delhi face economii, alimentând totodată economia şi maşinăria de război a Kremlinului, ceea ce i-a atras critici din partea guvernelor occidentale.
Însă posibile subiecte de tensiune există. India vede cu ochi răi apropierea în curs între marele său rival chinez şi Moscova, nutrind temerea de a se învecina cu un enorm ansamblu geografic ruso-chinez condus de Beijing.
Atacul rus împotriva Ucrainei are de asemenea costuri umane pentru India. În februarie, New Delhi a afirmat că i-a cerut Kremlinului să-i repatrieze pe cetăţenii indieni care au fost duşi să lupte pe front.
După Moscova, Narendra Modi se va deplasa la Viena, pentru prima vizită a unui lider indian în capitala austriacă din 1983 încoace.
Editor : C.S.