China a pus miercuri în exploatare prima centrală nucleară din lume considerată de generaţia a patra, o realizare majoră a gigantului asiatic în cursa pentru reactoarele viitorului, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Centrala de la Shidao Bay, situată în provincia estică Shandong, este alimentată de două reactoare de temperatură înaltă răcite cu gaz, nu cu apă presurizată.
„Exploatarea comercială a centralei de la Shidao Bay a început oficial”, a relatat miercuri agenţia Xinhua, menţionând că este vorba despre o premieră mondială pentru acest tip de reactoare.
Reactoarele tradiţionale permit producerea de energie plecând de la energia nucleară. Însă aceste modele avansate (denumite reactoare modulare mici - Small Modular Reactors, SMR) pot avea şi alte aplicaţii, precum încălzire, desalinizarea apei mării sau producerea de aburi pentru necesităţile industriei.
China, care încearcă să renunţe la cărbune pentru alimentarea centralelor sale, este lider în cursa pentru noi reactoare.
De altfel, ea caută să-şi reducă dependenţa de tehnologiile străine, într-un context de tensiuni cu statele occidentale.
La Shidao Bay, peste 90% dintre echipamente sunt de concepţie chineză, a declarat unul din responsabilii proiectului, Zhang Yanxu, citat de Xinhua.
Capacitatea centralei este de 200 MW, potrivit presei locale.
Construirea centralei a început în 2012. Un prim SMR fusese racordat la reţeaua electrică în decembrie 2021.
Conform promotorilor lor, reactoarele SMR ar putea juca un rol central în decarbonizare şi tranziţia energetică, datorită unei arhitecturi compacte şi simplificate, unei concepţii în module ce reduce costurile şi durata de construire, şi utilizării lor multiple.
Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), peste 80 de proiecte sunt în curs de dezvoltare în 18 ţări.
Proiect cu reactoare nucleare modulare mici, în România
Tehnologia reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni va fi folosită și în România, conform unui proiect al companiei americane NuScale Power Corp. Luna trecută, directorul general al companiei, a dat asigurări că lucrările la centrale vor continua în SUA, Coreea de Sud și România, după ce a anunţat că a convenit cu un grup energetic din Utah să pună capăt proiectului de reactor modular de mici dimensiuni, dând o lovitură ambiţiilor SUA de a avea o sursă de energie nucleară pentru a combate schimbările climatice.
NuScale a fost prima companie americană care a obţinut aprobarea autorităţilor de reglementare pentru proiectul său de reactor mic şi modular. Susţinătorii spun că astfel de proiecte pot fi construite în amplasamente îndepărtate şi pot alimenta industrii grele cu emisii care, în mod tradiţional, au fost dificil de redus.
În luna mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale si Nova Power & Gas au semnat un Memorandum de Înţelegere (MOU) pentru a analiza dezvoltarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti şi în iunie 2022, preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat alocarea unui grant de 14 milioane de dolari pentru următoarea etapă de dezvoltare a reactoarelor modulare mici NuScale în România - studiul preliminar de inginerie şi proiectare (FEED) pentru proiectul SMR din România.
Editor : A.C.