Ziua de luni marchează începutul sezonului alegerilor preliminare în Statele Unite, scrutinele interne ale partidelor prin care se va decide cine vor fi nominalizările pentru alegerile prezidențiale din noiembrie. Startul acestor alegeri este dat de statul Iowa, care organizează, astăzi, întâlnirile electorale (caucus, în engleză – n. red.) pentru stabilirea celui care câștigă voturile delegaților republicani din stat. Deși fostul președinte Donald Trump este în continuare favorit să câștige prima competiție, candidații din urma sa, Nikki Haley și Ron DeSantis speră să facă o figură bună care să le permită să-și continuă campaniile mai departe.
Cele mai recente sondaje ale FiveThirtyEight arată că Donald Trump rămâne, de departe, favorit să obțină o primă victorie în Iowa.
Cu 52,3%, fostul președinte domină competiția, în timp ce pe locul doi, la mare distanță, este fosta guvernatoare a statului Carolina de Sud, fostă ambasadoare SUA la ONU, Nikki Haley, cu 18,7%.
Totuși, performanța lui Haley este impresionantă, în condițiile în care a reușit să-l depășească pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, deși la începutul campaniei rolurile erau inversate radical. Nikki Haley a început campania cu o cotă foarte mică, în timp ce Ron DeSantis a avut o cotă mult mai mare, uneori depășindu-l chiar pe Trump, însă s-a prăbușit dramatic în ultimele luni.
Haley speră că un posibil rezultat bun în Iowa o va propulsa spre o victorie în New Hampshire, următoarea competiție a preliminarelor și spre o victorie așteptată în statul ei de origine, Carolina de Sud.
E important de menționat că deși îl concurează în aceste alegeri pe fostul lor șef, toți candidații rămași în cursă sunt trumpiști și susținători ai politicilor fostului președinte neofascist.
În fapt, toți cei rămași încă în cursă s-au ferit să-l critice pe Trump în timpul dezbaterilor sau în afara lor și toți au păstrat tăcerea în ce privește nenumăratele sale procese. Vivek Ramaswamy, candidatul de pe ultimul loc este chiar unul dintre principalii apărători ai lui Trump, deși îl contracandidează.
„Chiar și dacă votați și apoi muriți, merită!”
Donald Trump le-a cerut susținătorilor săi să vină la vot „chiar dacă sunt bolnavi precum câinii” și să-i „pedepsească” pe dușmanii săi „mincinoși” și „trișori”, în noi declarații inflamatorii care aduc aminte de campaniile din Europa anilor ’30.
Statul Iowa este lovit în aceste zile de o vreme extrem de rea, cu temperaturi mult sub pragul înghețului și furtuni de zăpadă care au îngreunat traficul și care ar putea să-i oprească pe mulți dintre republicani să participe la alegeri. În unele termometre, temperaturile arătate au fost chiar și de minus 22 de grade Celsius în Iowa.
„Nu puteți să stați acasă. Chiar și dacă votați și apoi muriți, merită!”, le-a transmis Donald Trump alegătorilor săi, îndemnându-i chiar și pe cei mai bolnavi și mai fragili să iasă la vot pentru a-l ajuta pe el să câștige. Declarația a fost făcută la un miting de campanie în orașul Indianola.
Editor : Adrian Dumitru