În Ucraina, bombele, rănile și moartea au devenit parte din viața de zi cu zi. Ferocitatea luptelor se simte mai ales în orașul-port Mariupol. Combinatul Azovstal a fost aproape complet distrus de soldații lui Putin. Cartierele rezidențiale sunt în ruine și creează un peisaj apocaliptic. Oamenii rămași în oraș sunt disperați. Unii își riscă viața ca să scape, în timp ce alții abia supraviețuiesc. Printre cei care au reușit să fugă din Mariupol este și Mihailo Purișev. Cu toate acestea, Mihailo a refuzat să-și lase oamenii în urmă și a continuat să aducă în orașul bombardat ajutoare de urgență. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
Un reporter Deutsche Welle a stat de vorbă cu Mihailo Purișev, după unul dintre drumurile sale.
Mihailo Purișev: "Știam că orașul era sub asediu. Știam că nimeni nu intra acolo. Dar angajații mei erau acolo. Le-am promis că voi ajunge la ei, că le voi aduce ajutoare și îi voi scoate de acolo."
El a povestit că a strâns bani împreună cu prietenii lui pentru a cumpăra duba, pe care a încărcat-o cu ajutoare și a vopsit-o, pentru a fi ușor de reperat.
"Totul a decurs simplu și rapid. (...) La un moment dat am trecut de ultimul punct de control ucrainean din Orihiv. M-am întâlnit cu războiul - mine, tancurile arse, toate ororile pe care le vezi... Aveam două Biblii aici și două aici. Totuși, îmi era frică... Dar am mers mai departe", a povestit bărbatul.
"Aveam o afacere în Mariupol. Un club. Cea mai mare parte era la subsol. Avea tavane din beton, așa că l-am transformat în adăpost antiatomic. Aveam un grătar, așa că puteam găti mâncare și fierbe apă. Glumeam că era un adăpost antiatomic de cinci stele.", a mai spus el.
Purișev a povestit că duba a fost lovită de mai multe ori, dar că nimeni nu a fost rănit.
"Îmi dau lacrimile când îi văd pe copii plângând, când îi văd speriați. Sper că Dumnezeu îi va salva. Este îngrozitor. Pur și simplu oribil. Vom face tot ce putem. E cumplit. Nu pot scăpa de acele imagini. Lucrul de care mă temeam cel mai mult era să văd trupul unui copil mort. Asta m-a speriat cel mai tare.
Ori de câte ori vedeam mai mulți oameni morți pe stradă, mă uitam mereu în altă parte. Copiii au un loc special în viața mea. Sunt tatăl a patru copii. Dacă aș fi văzut un copil mort, probabil că m-aș fi prăbușit.", afirmă bărbatul, care adaugă că în dubă transportă copii, femei însărcinate, mame.
"A fost îngrozitor. Am trecut pe lângă mine și tancuri. Erau o mulțime de manechine - adică oameni morți. Le-am spus (copiilor – n.r.) că sunt manechine. Dar în realitate erau... cadavre", a povestit Varvara refugiată din Mariupol.
Mihailo Purișev. "În prima mea călătorie am fost singurul. Dar a treia oară am stat la coadă la punctul de control timp de 40 de minute. Un adevărat ambuteiaj. Atât de mulți au vrut să ajute la evacuarea oamenilor... Singurul lucru pe care l-a reușit Putin a fost să arate lumii întregi cine sunt ucrainenii și ce este Ucraina. Oamenii s-au unit.
Voluntarii au scos mii de oameni din oraș cu mașinile lor. Mulți dintre ei nu s-au mai întors. Unii au trecut cu mașina pe lângă mine, alții au fost prinși în schimburi de focuri noaptea. Sunt ucraineni obișnuiți, oameni obișnuiți."
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Editor : G.M.