Un port temporar anunţat de Statele Unite pe coasta Fâşiei Gaza devastată de război pentru a oferi ajutor suplimentar civililor ar putea fi operaţional în aprilie, a declarat joi preşedintele cipriot, Nikos Christodoulides, citând o delegaţie americană, relatează dpa, citată de Agerpres.
Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat pe 8 martie că armata americană şi partenerii săi vor construi un doc plutitor pe coasta Fâşiei Gaza, unde situaţia umanitară este considerată a fi catastrofală, după mai mult de cinci luni de la război între Israel şi organizaţia palestiniană Hamas.
Portul va consta în principal dintr-un dig temporar care ar trebui să permită sutelor de camioane suplimentare să livreze ajutoare umanitare zilnic, în condiţiile în care Gaza nu dispune de un port suficient de adânc pentru a permite pătrunderea unor nave cargo de mari dimensiuni.
Iniţial, debarcaderul, care este construit de armata SUA, urma să fie gata până la 1 mai.
Președintele cipriot spune că încheierea lucrărilor de construcţie mai devreme ar contribui la „creşterea ajutorului umanitar în Gaza”
Încheierea lucrărilor de construcţie mai devreme ar contribui la „creşterea ajutorului umanitar în Gaza”, a declarat Christodoulides pentru postul de radio cipriot RIK.
Oraşul-port Larnaca din Cipru este situat la aproximativ 400 de kilometri pe mare de Gaza, însă în ciuda eforturilor Nicosiei, doar 200 de tone de ajutor umanitar au fost livrate în Gaza din acest port de la izbucnirea războiului în enclava palestiniană.
La mijlocul lunii martie, o navă operată de organizaţia spaniolă de ajutor World Central Kitchen a ajuns pe coasta Fâşiei Gaza cu o platformă încărcată cu produse alimentare şi sanitare.
De la această primă livrare pe mare, o altă navă încărcată cu 500 de tone de ajutor a rămas blocată în portul Larnaca. Conform unor surse guvernamentale cipriote, plecarea acestei nave este în prezent amânată din cauza vânturilor puternice şi a apelor agitate în largul Fâşiei Gaza.
Editor : B.C.