Populaţia Japoniei continuă să scadă în ritm rapid, numărul japonezilor ajungând la 122,4 milioane, cu 801.000 mai puţin faţă de anul anterior, în timp ce al rezidenţilor străini a crescut la un record de aproape 3 milioane, arată miercuri datele guvernului, citate de DPA şi Reuters.
Datele arată că societatea japoneză îmbătrâneşte şi sugerează că cetăţenii străini joacă un rol mai mare în compensarea populaţiei în scădere.
Aceasta înseamnă că populaţia din a treia cea mai mare economie a lumii este în scădere în ultimii 14 ani. Având în vedere natalitatea scăzută şi migraţia foarte puţină, Japonia îmbătrâneşte mai repede decât oricare altă naţiune industrială, scrie Agerpres. Regiuni întregi se sting, milioane de case rămân goale şi lăsate pradă decăderii, iar şcolile se închid.
Pe lângă recordul de 1,57 milioane de decese anul trecut, s-au înregistrat doar 772.000 de naşteri - mai puţine decât oricând.
Numărul cetăţenilor japonezi a scăzut pentru al 14-lea an, cu aproximativ 800.000 de persoane, la 122,42 de milioane, potrivit datelor de înregistrare ale rezidenţilor de la 1 ianuarie 2023, publicate de Ministerul Afacerilor Interne şi Comunicaţiilor.
Pentru prima dată, numărul rezidenţilor japonezi a scăzut în toate cele 47 de prefecturi, arată datele.
Numărul cetăţenilor străini care trăiesc în Japonia a crescut la un record de 2,99 milioane, un spor de 10,7% faţă de anul precedent, cea mai mare creştere de la an la an de când ministerul a început înregistrarea datelor cu un deceniu în urmă.
Începând cu 1 ianuarie 2020, chiar înainte de răspândirea pandemiei de COVID-19 în întreaga lume, trăiau 2,87 milioane de străini în Japonia.
Numărul populaţiei s-a redus în fiecare an de la atingerea unui vârf în 2008, din cauza natalităţii scăzute, atingând un minim record anul trecut.
Guvernul îşi propune să abordeze problema prin diferite mijloace, inclusiv angajarea mai multor femei, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului.
"Pentru a asigura o forţă de muncă stabilă, guvernul va promova reforme ale pieţei muncii pentru a maximiza angajarea femeilor, a persoanelor în vârstă şi a altora", a precizat secretarul şef al cabinetului, Hirokazu Matsuno.
Prim-ministrul Fumio Kishida a făcut din inversarea scăderii ratei natalităţii o prioritate a guvernului său: în ciuda nivelului ridicat al datoriilor, el intenţionează să aloce 3,5 trilioane de yeni (25 miliarde de dolari SUA) pe an pentru îngrijirea copiilor şi alte măsuri de sprijinire a părinţilor.
El a lansat un apel la măsuri "fără precedent" de creştere a natalităţii pentru a opri declinul populaţiei până în 2030. Dar rămân îndoieli dacă astfel de iniţiative, în mare parte extinderi ale măsurilor existente, vor fi eficiente.
Un grup de think-tank-uri publice cu sediul la Tokyo a declarat anul trecut că Japonia are nevoie de aproximativ de patru ori mai mulţi muncitori străini până în 2040 pentru a realiza previziunile guvernamentale de creştere economică.
Tokyo are cei mai mulţi rezidenţi străini, de 581.112 persoane, sau 4,2% din populaţia capitalei, arată noile date.
Editor : A.P.