Polonia, supărată că a fost exclusă de la discuţiile privind ajutorarea Ucrainei. „Este pur şi simplu o greşeală”

Data publicării:
US-president JOE BIDEN, British Prime Minister KEIR STARMER, French President EMMANUEL MACRON and German Chancellor OLAF SCHOLZ.
Polonia nu a fost invitată la discuțiile dintre liderii marilor puteri privind ajutorarea Ucrainei. Foto: Profimedia

Polonia a declarat luni că a fost o greşeală excluderea liderilor polonez şi ucrainean de la întâlnirea de săptămâna trecută a liderilor din SUA, Germania, Marea Britanie şi Franţa de la Berlin, care s-a axat pe modul de a sprijini Kievul în războiul său cu Rusia. Varșovia spune că este unul din principalii contributori la ajutorarea Ucrainei.

Preşedintele american Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz, premierul britanic Keir Starmer şi preşedintele francez Emmanuel Macron s-au întâlnit vineri la Berlin pentru a discuta despre cum să pună capăt luptelor din Ucraina, în timp ce forţele ruse avansează în est.

Ei au discutat, de asemenea, despre conflictul din Orientul Mijlociu.

Iniţial, era programat ca Biden să convoace o reuniune mai largă a susţinătorilor militari ai Ucrainei, inclusiv a preşedintelui polonez Andrzej Duda, la baza aeriană americană Ramstein din Germania, dar această deplasare a fost anulată din cauza uraganului Milton.

„Dacă subiectul este ajutorarea Ucrainei, este pur şi simplu o greşeală că nici Ucraina, nici Polonia nu au luat parte la această reuniune”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Pawel Wronski, pentru Reuters, potrivit News.ro.

„Dacă vorbim despre ajutorul pentru Ucraina, trebuie să ne amintim în primul rând că Polonia este una dintre ţările care ajută cel mai mult Ucraina şi în al doilea rând că 90% din totalul livrărilor (pentru Ucraina) trec prin teritoriul polonez”, a adăugat el.

La rândul său, Ministrul adjunct de externe al Poloniei, Władysław Teofil Bartoszewski, a declarat că Varșovia dorește să examineze anexele secrete ale planului de victorie prezentat săptămâna trecută de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Am oferit Ucrainei ajutor militar în cel mai crucial mod, pentru că atunci când Germania vorbea despre trimiterea de căști, noi am trimis 320 de tancuri. Așadar, contribuția noastră a fost în mod evident semnificativă, mai ales la început, când era cea mai mare nevoie de ea. De aceea [pot spune] cu deplină încredere că ar trebui să avem acces la aceste dosare”, a declarat Bartoszewski.

Relaţiile dintre Polonia şi Germania au devenit mai calde de la venirea la putere, în decembrie, a coaliţiei proeuropene a lui Donald Tusk, deşi Varşovia a criticat abordarea Berlinului cu privire la migraţie, iar vecinii au opinii diferite cu privire la problema finanţării comune a UE pentru apărare şi la consolidarea frontierei estice a blocului.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce era geloasă Elena Ceaușescu pe Delia Budeanu. Soția dictatorului i-a interzis să...
Digi FM
Discursul viral al unei femei din Republica Moldova care i-a pus la colț pe rusofili. Tudor Chirilă: „Cel mai...
Pro FM
50 Cent, noi declarații despre scandalul în care este implicat Sean „Diddy” Combs: „Este ceea ce am spus de...
Film Now
Filmul cu fiul lui Jack Nicholson în distribuție, în cinematografe. Ce încasări a avut la box office-ul global
Adevarul
Cum va funcționa terapia anti-cancer cu Lutețiu 177 - pregătit la Centrala Nucleară Cernavodă: „Poate fi...
Newsweek
Zero lei pensie pentru sute de mii de pensionari. Șase situații blochează sistemul Casei de Pensii
Digi FM
Sabrina Ionescu, baschetbalistă de origine română, e campioană WNBA. S-a născut în California și e măritată...
Digi World
Doi doctori, total uimiți de ce au văzut la microscop pe mâini aparent curate: "Oh, asta e dezgustător!"
Digi Animal World
Momentul când două păsări se bat pe un pește. Imaginile surprinse în India au făcut înconjurul lumii
Film Now
Salma Hayek, imaginile care au făcut furori printre fani: „Nicole Kidman are doar zece, ești grozavă!”...
UTV
Liam Payne avea „cocaina roz” in organism la momentul decesului