Polonia ar putea cere despăgubiri de război Germaniei: „Guvernul se pregăteşte de o contraofensivă istorică”

Data actualizării: Data publicării:
alg-wwii-german-troops-jpg

Varşovia examinează să ceară despăgubiri Germaniei, din cauza pierderilor uriaşe pe care le-a suferit Polonia în al Doilea Război Mondial, a anunţat miercuri un oficial, relatează The Associated Press, potrivit News.ro.

Biroul pentru Cercetare al Parlamentului polonez pregăteşte o analiză cu privire la faptul dacă Varşovia poate să formuleze în mod legal această solicitare, o analiză care va fi finalizată la 11 august, a anunţat miercuri parlamentarul Arkadiusz Mularczyk din cadrul Partidului Lege şi Justiţie (PiS, la putere, conservatori populişti), care a cerut raportul.

Mularczyk face acest anunţ după ce liderul PiS Jaroslaw Kaczynski, considerat cel mai puternic om din Polonia, a declarat că ”Guvernul polonez se pregăteşte de o contraofensivă istorică”.

”Vorbim aici despre sume uriaşe şi totodată despre faptul că Germania a refuzat mult timp să-şi asume responsabilitatea faţă de al Doilea Război Mondial”, a declarat Kaczynski luna trecută pentru postul de radio Maryja.

Sufernţele Poloniei au făcut obiectul unei dezbateri publice, înainte ca această fostă ţară comunistă să marcheze marţi începutul Insurecţiei de la Varşovia, în 1944.

În această revoltă, înfrântă, faţă de ocupaţia forţelor naziste germane au fost ucişi peste 200.000 de polonezi, iar Varşovia, capitala ţării, a fost distrusă aproape în întregime.

Ministrul Apărării, Antoni Macierewicz, a declarat, în cursul ceremoniilor care au marcat acest eveniment, că este necesar ca Germania ”să-şi achite datoria teribilă pe care o are faţă de poporul polonez”.

Al Doilea Război Mondial a început prin invazia Poloniei de către Germania nazistă, în 1939. Aproape şase milioane de polonezi au fost ucişi, iar ţara a suferit pierderi materiale uriaşe - i-au fost distruse biserici şi alte comori culturale, dar şi oraşe întregi.

Kaczynski a îndemnat la rândul său Germania la măsuri reparatorii, pe când era premier, în urmă cu peste un deceniu, şi a provocat tensiuni între Varşovia şi Berlin, parteneri comerciali apropiaţi şi membri NATO şi UE.

Germania a plătit miliarde de euro, de-a lungul timpului, drept compensaţii faţă de crime naziste, în principal evreilor care au supravieţuit războiului, îşi recunoaşte responsabilitatea menţinând vie memoria atrocităţilor naziste şi se căieşte pentru aceste crime.

Fostul guvern comunist polonez a convenit în anii '50, la presiunea Uniunii Sovietice, să nu ceară nimic Germaniei.

Macierewicz a declarat marţi că Polonia a fost o ”marionetă sovietică” în perioada comunistă şi că deciziile Varşoviei de la acea vreme nu sunt valabile în prezent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri