Președintele francez Emmanuel Macron a fost luat prin surprindere de votul negativ pe care proiectului său de lege privind imigrația l-a primit în parlament. Înfrângerea a fost cu atât mai umilitoare cu cât parlamentarii din Adunarea Națională au respins inițiativa fără să o mai dezbată, ceea ce arată cât de greu îi va fi lui Macron să conducă Franța de acum înainte fără o majoritate absolută în parlament, scrie Politico.
Răsturnarea de situație din parlament a trimis unde de șoc în întreg sistemul politic francez și a demonstrat că Franța ar putea deveni neguvernabilă pentru Macron, întărind suspiciunile în acest sens apărute după ce președintele a pierdut alegerile parlamentare de anul trecut.
„Ar putea însemna că ajungem la finalul mandatului său mai repede decât era de așteptat, că intrăm în [faza] sfârșitului domniei lui Emmanuel Macron. A rămas fără energie și îi va fi tot mai greu să își țină în frâu parlamentarii”, a spus analistul politic Chloé Morin.
După înfrângerea din alegerile de anul trecut, coaliția lui Macron a rămas cel mai mare grup din Adunarea Națională, dar a pierdut majoritatea absolută de care ar fi avut nevoie ca să adopte legi noi.
Guvernul a reușit să ajungă la unele compromisuri cu conservatorii din opoziție, iar când acest lucru nu s-a putut, Macron s-a folosit de o manevră constituțională controversată care îi permite să ocolească parlamentul, ca atunci când a promulgat mult disputata sa reformă a pensiilor.
Dar spectaculosul dezastru provocat de proiectul său de lege a imigrației a distrus sistemul de guvernare al lui Macron. Consecințele votului de luni se vor resimți peste tot, partidele din opoziție cerând deja demisia ministrului de interne Gérald Darmanin și alegeri anticipate.
Amenințarea ministrului de interne pentru conservatori
Înfrângerea suferită de guvern luni a fost una cu atât mai dureroasă cu cât miniștri au pregătit proiectul de lege timp de luni de zile. După rezultatul alegerilor de anul trecut, legea imigrației a fost amânată de mai multe ori, de fiecare dată miza pentru guvernul lui Macron devenind tot mai mare.
Guvernul spera că legislația, care este menită să grăbească procesul de deportare a imigranților care au comis infracțiuni pe teritoriul Franței și include măsuri de legalizare, în unele cazuri, a muncitorilor care au imigrat ilegal, va fi susținută de conservatori și partidele de centru-stânga.
„Imaginați-vă dacă respingeți această legislație”, i-a amenințat săptămâna trecută Darmanin pe conservatori, „și apoi un delincvent străin comite o infracțiune. Răspunderea [conservatorilor] ar fi uriașă.”
Pe lângă faptul că se baza pe sprijinul conservatorilor, guvernul spera și că extrema stângă și extrema dreaptă vor refuza să se unească împotriva coaliției lui Macron. Tactica divide și cucerește a guvernului a eșuat, însă.
Macron este obligat să reacționeze decisiv
Pentru președintele francez, înfrângerea este o trezire la realitate dură și o întoarcere dureroasă la politicile interne după o perioadă în care s-a preocupat mai mult de diplomație.
În încercarea de a se feri de problemele guvernării țării fără o majoritate clară, Macron a delegat majoritatea atribuțiilor administrative ale guvernării prim-ministrului Élisabeth Borne. Totuși, criza actuală nu este una pe care președintele o poate ignora.
Foștii președinți Charles de Gaulle și François Mitterand au ales să organizeze alegeri anticipate când au avut de-a face cu parlamente ostile sau neguvernabile în timpul mandatelor lor.
Macron, însă, le-a spus marți miniștrilor că votul negativ din parlament nu demonstrează că există o „majoritate înlocuitoare” ce ar putea apărea, potrivit unui consilier guvernamental. Adevărul este că ascensiunea extremei drepte din ultimele luni îi îngrijorează atât pe cei din partidul lui Macron, cât și pe conservatori și socialiști, care se tem că vor suferi o înfrângere usturătoare dacă vor fi noi alegeri.
Macron face acum tot posibilul ca să deblocheze proiectul de lege privind imigrația și să ajungă la un compromis cu opoziția. Presiunea este tot mai mare pe președintele francez, care trebuie să reacționeze decisiv.
„Este greu de imaginat ca Generalul de Gaulle să fi suferit așa o înfrângere și să nu fi făcut nimic”, a comentat Morin.
Editor : Raul Nețoiu