Poliţia germană a arestat un bărbat după atacul de la Solingen, revendicat de Stat Islamic. E un sirian de 26 de ani care a mărturisit

Data actualizării: Data publicării:
After Solingen Stabbing Attack In Solingen, Germany - 24 Aug 2024
Trei persoane au fost ucise şi patru au fost grav rănite la festivalul de la Solingen, Germania. Foto: Profimedia Images

Un bărbat suspectat de atacurile cu un cuţit din oraşul Solingen din vestul Germaniei a fost arestat de poliţie, a anunţat sâmbătă la televiziunea germană un oficial local, la aproape 24 de ore după atacul în care au murit trei persoane şi care a fost revendicat de organizaţia Stat Islamic, transmite News.ro. Este vorba despre un sirian de 26 de ani care și-a recunoscut faptele.

ACTUALIZARE 13.36 Parchetul federal german responsabil cu antiterorismul a preluat duminică ancheta referitoare la atacul cu un cuţit comis, vineri seară, la Solingen, în vestul ţării, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) şi al cărui autor s-a predat autorităţilor, informează AFP preluată de Agepres.

„Parchetul federal s-a sesizat” şi a deschis o anchetă pentru „participare la o organizaţie teroristă”, vizându-l pe principalul suspect, un sirian în vârstă de 26 de ani care s-a predat duminică autorităţilor, a declarat o purtătoare de cuvânt a parchetului federal din Karlsruhe.

Știrea inițială

Ministrul de interne al landului Renania de Nord-Westfalia, Herbert Reul, a declarat pentru postul de televiziune ARD că este „oarecum uşurat”, după ce autorităţile şi-au petrecut ziua de sâmbătă urmărind o „pistă fierbinte” care a dus în cele din urmă la această arestare.

Poliţia a declanşat o vânătoare de oameni, făcând anterior două arestări care probabil nu erau autorul atacului, a declarat Reul. „Adevăratul suspect este cel pe care l-am arestat chiar acum”, a spus el. Individul este interogat şi au fost confiscate probe, a precizat oficialul.

Reul a declarat că bărbatul este afiliat unui centru pentru refugiaţi care fusese percheziţionat mai devreme în cursul zilei.

Poliţia a refuzat să comenteze imediat, potrivit Reuters.

Gruparea Stat Islamic revendicase anterior atacul cu cuţitul care a avut loc vineri, la un festival, şi în care au fost rănite, de asemenea, opt persoane. Descriindu-l pe bărbatul care a efectuat atacul drept un „soldat al Statului Islamic”, gruparea militantă a declarat pe contul său Telegram: „El a efectuat atacul ca răzbunare pentru musulmanii din Palestina şi de pretutindeni”. Statul Islamic nu a furnizat imediat nicio dovadă în sprijinul afirmaţiei sale şi nu este clar ce relaţie există între atacator şi organizaţia teroristă.

Hendrik Wuest, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, a descris atacul de vineri seară din timpul unui festival din oraş drept un act de teroare. „Acest atac a lovit în inima ţării noastre”, a declarat Wuest reporterilor.

Atacul a avut loc în Fronhof, o piaţă din oraşul din vestul Germaniei, unde cântau live formaţii în cadrul unui festival care marca cea de-a 650-a aniversare a acestuia.

Markus Caspers, un oficial din cadrul biroului procurorului public din Duesseldorf, a declarat că autorităţile tratează atacul ca un posibil incident terorist, deoarece nu există niciun alt motiv cunoscut, iar victimele nu par a avea legătură între ele.

Un oficial al poliţiei, Thorsten Fleiss, a declarat că atacatorul a părut să vizeze gâtul victimelor sale.

„Autorul trebuie să fie prins rapid şi pedepsit în stricta conformitate a legii”, a declarat cancelarul Olaf Scholz într-o postare pe X.

Atacul a venit înaintea unor scrutine în care extrema dreaptă e favorită

Poliţia a izolat piaţa sâmbătă, iar trecătorii au aşezat lumânări şi flori în afara barierelor.

„Suntem în şoc şi durere”, a declarat jurnaliştilor primarul oraşului Solingen, Tim-Oliver Kurzbach.

Un muzician german, Topic, a declarat că el cânta pe o scenă din apropiere când a avut loc incidentul. A fost informat despre ceea ce s-a întâmplat, dar i s-a cerut să continue să cânte „pentru a nu provoca un atac de panică în masă”, a postat el pe Instagram. În cele din urmă, i s-a spus să se oprească. „Din moment ce atacatorul era încă în libertate, ne-am ascuns într-un magazin din apropiere în timp ce elicopterele poliţiei circulau deasupra noastră”, a relatat Topic.

Autorităţile au anulat festivalul, care trebuia să continue şi în weekend. Înjunghierile şi împuşcăturile fatale sunt relativ rare în Germania, dar guvernul a declarat la începutul acestei luni că doreşte să înăsprească normele referitoare la cuţitele care pot fi purtate în public, prin reducerea lungimii maxime permise a lamei.

În iunie, un poliţist în vârstă de 29 de ani a fost înjunghiat mortal în Mannheim în timpul unui atac la o manifestaţie a dreptei.

Un atac prin înjunghiere într-un tren în 2021 a rănit mai multe persoane.

Solingen, cunoscut pentru industria sa de fabricare a cuţitelor, este un oraş cu aproximativ 165 000 de locuitori.

Episodul are loc înaintea a trei alegeri regionale care vor avea loc luna viitoare în Turingia, Saxonia şi Brandenburg, în care Alternativa pentru Germania (AfD), formaţiune de extremă dreapta antiimigraţie, are şanse de câştig.

Deşi motivul şi identitatea atacatorului nu sunt cunoscute, un candidat de top al AfD pentru una dintre alegerile de land, Bjoern Hoecke, a profitat de atacul de vineri, postând pe X: „Chiar vreţi să vă obişnuiţi cu asta? Eliberaţi-vă şi puneţi capăt acestei nebunii a multiculturalismului forţat”.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Astronaut NASA surprinde o descoperire uimitoare în spațiu: Imagini spectaculoase de pe ISS [VIDEO]
Digi FM
Dinu Maxer, detalii neașteptate privind relația cu Nicoleta Luciu: „Ea era plecată la Miss World, m-am...
Pro FM
Eros Ramazzotti, cu fosta soție, în prima zi de școală a copiilor. Cum arată la 60 de ani artistul care...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Cu câte salarii pot cumpăra românii o mașină rulată. Cum e în alte state europene
Newsweek
Casa de Pensii anunță care pensii au fost recalculate greșit? Pensionarii, păgubiți cu 2.400 lei
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Nicole Kidman, primele declarații după moartea mamei sale: „A însemnat mai mult pentru noi decât vom putea...
UTV
The Weeknd a lansat piesa „Dancing in the Flames”. Videoclipul este filmat cu noul iPhone 16 Pro