Planurile pregătite în UK pentru „avalanșa” de morți de Covid: nava-morgă de pe Tamisa și hangarul mortuar din Birmingham

Data actualizării: Data publicării:
Cum s-au pregătit autoritățile britanice pentru valul de decese din cauza Covid-19
Cum s-au pregătit autoritățile britanice pentru valul de decese din cauza Covid-19 FOTO: Getty Images

Pe data de 5 martie, când primul pacient cu Covid-19 a murit în Marea Britanie, în țară se înregistrau doar 116 infecții și puțini credeau că se va ajunge la peste 100.000 de morți.

Însă autoritățile își făceau alte planuri. Experții în intervenții de urgență însărcinați cu „gestionarea mortalității” s-au pregătit pentru o „avalanșă”, cel mai mare număr de morți de după Al Doilea Război Mondial. Pe măsură ce decesele au crescut în China și Italia, cel mai rău scenariu se apropia și de Marea Britanie și s-a pus problema ca mii de cadavre să ajungă într-un „depozit” din estul Londrei.

O alt plan implica ancorarea unei nave pe Tamisa în care să fie încărcate containere cu trupuri, a declarat pentru The Guardian un înalt oficial care a luat parte la toate aceste planuri. „A fost teribil”, a spus el.

La Birmingham, s-au făcut planuri pentru un centru mortuar într-un hangar din aeroportul, în Glasgow a fost pregătit un depozit din zona industrială, iar la Cardiff, guvernul galez căuta un spațiu pentru 20.000 de morți.

Planurile pregătite în prealabil pentru gestionarea pandemiilor, calamităților naturale și atacurilor teroriste arată că Londra avea 3.500 de spații mortuare. S-a pregătit pentru virus cu încă 12.000 de spații mortuare. Dacă cimitirele nu ar fi putut face față, corpurile ar fi fost înghețate în așteptarea unei soluții finale.

Au fost momente extrem de tensionate, când sacii pentru cadavre s-au epuizat, prețul lor a crescut de zece ori, iar Armata a trebuit să renunțe la cei pe care îi avea de rezervă, pentru număr mare de victime în cazul unor conflicte armate.

Oficialii au spus că s-au luptat cu dificultăți neprevăzute, cum ar fi trupuri ale unor persoane din comunitatea ortodoxă greacă ale căror familii doreau ca acestea să fie îngropate în Grecia. Acest lucru nu a fost posibil, deoarece zborurile au fost anulate.

În aprilie, sute de morminte au fost săpate în estul Londrei, în cimitirul musulman Eternal Gardens, ca răspuns la ratele ridicate de deces și la obiceiul religios musulman de a îngropa cadavre în termen de 24 de ore.

Sute de morminte pentru morții de Covid săpate într-un singur cimitir FOTO: Getty Images

S-au derulat scene șocante, însă au fost gestionate înmormântările și incinerările. Nu a fost nevoie nici de depozitul pentru decedați, nici de nava de pe Tamisa, chiar dacă numărul de decese a crescut cu peste 19% față de media deceniului anterior.

Acum, însă, autoritățile trebuie să se pregătească pentru o nouă perioadă în care se așteaptă o creștere a numărului de decese.

O morgă temporară pentru 672 de trupuri este pregătită la crematoriul Breakspear din nordul Londrei, în timp ce în Kent, Surrey și Lincolnshire au început să se depoziteze cadavre în corturi pentru a fi creat spațiu în morgile aglomerate ale spitalelor. În noiembrie, consiliul Lancashire a ridicat o unitate de depozitare temporară pentru 210 corpuri într-o zonă de afaceri, dar încă nu a fost utilizată. În Birmingham, unde cimitirul Handsworth s-a umplut după primul val de decese provocate de coronavirus, iar loturile musulmane se epuizează cel mai repede, înmormântările sunt redirecționate către noi cimitire deschise la marginea orașului.

În timp ce sistemul pare că gestionează situația, oamenii se descurcă greu. Restricțiile severe pentru înmormântări au afectat emoțional nu doar persoanele îndurerate, ci și personalul implicat în tot acest proces.

 

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...