Planul americanilor pentru războiul din Ucraina: Kievul trebuie să reziste până în 2025

Data actualizării: Data publicării:
soldati ucraineni pe front in spatele unui blindat
Război în Ucraina.Foto: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Statele Unite au lucrat la un nou plan pentru războiul din Ucraina, care se bazează pe faptul că armata ucraineană trebuie să reziste ofensivelor rusești până în 2025, scrie The New York Times.

Strategia americanilor, numită „hold-and-build” (rezistă și înarmează-te), ar putea permite Ucrainei să-și intensifice capacitățile interne de producție de arme anul viitor pentru a produce mai multe drone și rachete cu rază lungă de acțiune.

Cu suficiente arme, unii generali din armata americană cred că armata Ucrainei ar putea aduce Rusia la masa negocierilor la sfârșitul anului 2024 sau în 2025, potrivit unor surse citate de New York Times.

Finanțarea SUA pentru Ucraina se epuizează, după blocajul din Congresul american. Doar aproximativ 4,4 miliarde de dolari au rămas pentru sprijinul Kievului din rezervele Departamentului de Apărare, a confirmat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

Administrația Biden va anunța un ultim pachet de ajutor pentru Ucraina înainte de sfârșitul anului, a declarat luni, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, reporterilor, potrivit Reuters.

„Când se va termina asta... nu vom mai avea la dispoziție capacitatea de reaprovizionare și vom avea nevoie ca Congresul să acționeze fără întârziere”, a spus el.

La începutul acestei luni, președintele Joe Biden a încercat să iasă din impas în Congres cu un pachet de asistență de 111 miliarde de dolari pentru Ucraina și Israel, dar a eșuat după ce toți senatorii republicani și senatorul Bernie Sanders din Vermont s-au opus.

Între timp, Ucraina a luat măsuri pentru a-și intensifica capacitățile de producție internă prin intensificarea producției de obuze, creșterea producției de muniție și drone folosind producători locali.

Cu toate acestea, rămâne neclar dacă acest lucru va fi suficient pentru a compensa scăderea ajutorului SUA și UE.

Analiștii militari au avertizat că dacă finanțarea SUA se va epuiza, Ucraina va pierde împotriva Rusiei, crescând îngrijorările în rândul aliaților că dacă Ucraina va fi cucerită, Moscova ar putea ataca o țară NATO.

Noul plan de război al Rusiei până în 2026

Kievul și aliații se așteaptă ca în lunii următoare rușii să își intensifice atacurile, încercând să cucerească noi teritorii din Ucraina.

Un raport recent al serviciilor de informații germane, citat de BILD, arată că Rusia intenționează să continue războiul până cel puțin în 2026 și vrea să captureze zone semnificative din regiunile Zaporojie, Harkov și Dnepropetrovsk.

Potrivit surselor citate, obiectivele strategice ale Rusiei până la sfârșitul anului 2024 includ ocuparea completă a regiunilor Donețk și Lugansk ale Ucrainei și a unor părți din Oblastul Harkov, extinzându-se până la râul Oskil.

Forțele ruse intenționează apoi să cucerească părți semnificative din regiunile Zaporojie, Dnepropetrovsk și Harkov până la sfârșitul anului 2026, inclusiv orașele strategice Harkov, Dnipro și Zaporojie.

Ucrainenii trec la apărare activă

Rusia și Ucraina se confruntă cu o campanie de iarnă care pare să fie la fel de brutală ca cea de anul trecut, iar forțele ruse sunt cele care au luat inițiativa pe o porțiune largă a liniei frontului de est și se pare că o vor păstra și la începutul anului viitor.

Pe măsură ce Ucraina se luptă cu tensiunile politice interne, amenințarea întreruperii ajutorului militarului occidental și conștientizarea eșecului contraofensivei de vară, au început să se ridice întrebări cu privire la pregătirea Ucrainei pentru o lungă luptă defensivă.

La Kiev a fost înființat un grup de lucru pentru pregătirea unor linii defensive asemănătoare „liniei Surovikin” a rușilor. 

În ciuda întârzierii, decizia conducerii ucrainene de a începe în sfârșit să lucreze sistematic la linii defensive fortificate dă speranța că Ucraina va putea rezista mai bine la ceea ce ar putea fi luni de operațiuni ofensive rusești.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tezaurul românesc de la Moscova, mai aproape de a reveni în țară. Decizia istorică a...
Digi FM
Dan Negru, despre ultimul mesaj primit de la Silviu Prigoană: „Mă uitam în telefon. Îmi pare rău”
Pro FM
Andrea Bocelli, despre secretul căsniciei cu Veronica Berti, care îi e soție de peste două decenii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Scandalul întâlnirii lui George Simion cu un spion rus. Marcel Ciolacu îi cere demisia șefului Comisiei...
Newsweek
VIDEO Rusia și China se bat în avioane invizibile. Ținta: Supremația avionului F-35 de 100.000.000$
Digi FM
Cum l-a cunoscut Irina Fodor pe soțul ei, Răzvan Fodor. Ce diferență de vârstă e între ei
Flags of the USA and UK Divided Diagonally
Marea Britanie ar putea beneficia de pe urma tarifelor propuse de Trump. Analiști: Deschide ușa pentru un...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ana Baniciu si-a aratat casa veche de un secol, renovata in mare stil. „Am incercat sa ii dam un aspect...