Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, şi-a exprimat admiraţia şi susţinerea pentru fostul preşedinte republican Donald Trump, spunând că acesta ştie să facă pace, o posibilă aluzie la războiul din Ucraina. „Sperăm că vom putea conta pe abilităţile pacificatoare ale fostului preşedinte american şi în viitor”, a scris Szijjarto, marți, pe Facebook.
Peter Szijjarto a invocat semnarea, în urmă cu trei ani, a acordurilor de normalizare a relaţiilor din Israel cu Emiratele Arabe Unite şi Bahrain ca pretext pentru a lăuda calităţile de „pacificator” ale fostului preşedinte american.
„Cei care doresc pacea pot avea încredere în Donald Trump, iar acordurile Abraham, intrate în vigoare în urmă cu trei ani şi care au normalizat relaţiile dintre Israel, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain, sunt o dovadă în acest sens, a scris, marţi, pe Facebook, ministrul de Externe al Ungariei, Petter Szijjarto.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Acordurile Abraham sunt o serie de acorduri comune de normalizare încheiate iniţial între Israel, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain, care sunt în vigoare începând cu 15 septembrie 2020. Mediate de Statele Unite, anunţul iniţial din 13 august 2020 a vizat doar Israelul şi Emiratele Arabe Unite, înainte de anunţarea unui acord de monitorizare între Israel şi Bahrain la 11 septembrie 2020, scrie News.ro.
La 15 septembrie 2020, ceremonia oficială de semnare a acordurilor Abraham a fost găzduită de Statele Unite la Casa Albă. Ca parte a dublului acord, atât Emiratele Arabe Unite, cât şi Bahrainul au recunoscut suveranitatea Israelului, permiţând stabilirea unor relaţii diplomatice depline.
„După eşecurile totale şi ineficienţa mai multor decenii, acordurile Abraham au readus speranţa păcii în Orientul Mijlociu”, spune Peter Szijjarto, care reaminteşte că la 15 septembrie 2020 a fost singurul ministru de externe european prezent în grădina Casei Albe pentru a asista la eveniment.
Atunci, „premierul israelian Benjamin Netanyahu şi doi prieteni de-ai mei, Abdullah bin Zayed Al Nahyan din Emiratele Unite şi Abdullatif bin Rashid Al Zayani din Bahrain, au semnat acordul de normalizare a relaţiilor între aceste ţări”, arată Szijjarto, care publică şi o serie de fotografii.
„Cea mai mare parte a lumii şi-a exprimat îndoielile şi rezervele, dar până astăzi s-a dovedit deja că acordurile Abraham funcţionează”, afirmă Péter Szijjártó. Luni, Israelul şi-a deschis ambasadă în Bahrain, „ceea ce, să recunoaştem, părea improbabil acum câţiva ani”, adaugă ministrul.
„Este timpul să ne exprimăm respectul pentru domnul preşedinte Trump, precum şi pentru prietenii noştri din Bahrain şi Israel. Sperăm că vom putea conta pe abilităţile pacificatoare ale fostului preşedinte american şi în viitor”, a scris ministrul ungar al afacerilor externe şi al comerţului exterior, într-o aluzie probabilă la conflictul din Ucraina, pe care Donald Trump s-a lăudat că îl poate rezolva chiar de a doua zi, dacă devine preşedinte.
Poziţia exprimată de Szijjarto este ecoul declaraţiilor pe care premierul Viktor Orban le făcea, la rândul său, săptămâna trecută, într-un interviu acordat presei americane. „Să îl chemăm înapoi pe Trump! Aceasta este singura cale de ieşire” din pericolul de a avea un al treilea război mondial, a afirmat el, conform MTI.
Ungaria, singurul stat din UE care întreţine relaţii bune cu Moscova, a condamnat agresiunea rusă în Ucraina, dar a refuzat să trimită altfel de ajutor decât umanitar în această ţară. În plus, s-a împotrivit de multe ori sancţiunilor UE blocând anumite decizii prin dreptul de veto sau obţinând excepţii de la deciziile blocului comunitar în legătură cu Moscova.
Editor : C.L.B.