Petiție pentru ca Franța să preia controlul în Liban. Este oare posibil?

Data actualizării: Data publicării:
Președintele francez Emmanuel Macron îmbrățișează o locuitoare din Beirut în timpul vizitei din 6 august făcute după explozia devastatoare din portul capitalei libaneze
Președintele francez Emmanuel Macron îmbrățișează o locuitoare din Beirut în timpul vizitei din 6 august făcute după explozia devastatoare din portul capitalei libaneze Foto: Profimedia

Câteva zeci de mii de persoane îi cer printr-o petiție online președintelui Emmanuel Macron ca Libanul să treacă sub mandat francez, așa cum era între cele două războaie mondiale. Solicitarea, lipsită de orice echivoc, i se adresează direct lui Emmanuel Macron: „Plasați Libanul sub mandat francez pentru următorii zece ani!”.  Petiția, care deja și-a depășit obiectivul de a strânge 50.000 de semnături, denunță sistemul politic libanez falimentar și cere un mandat francez pentru restabilirea unei guvernări cinstite și durabile. Este însă posibilă o astfel de întoarcere în trecut?

În ciuda relațiilor strânse dintre cele două țări, această opțiune pare „total nerealistă”, spune Hélène De Champchesnel, expertă specializată în istoria Siriei contemporane și a Libanului, citată de Ouest-France.

„Această petiție este manifestarea situației de criză majoră, a urgenței pe care o traversează în prezent Libanul. Ea răspunde unei nevoi de sprijin material, financiar și poate psihologic. Însă cererea în sine mi se pare total imposibilă. O prezență franceză în Liban, similară celei din timpul mandatului francez, este de neimaginat”, spune Hélène De Champchesnel.

Libanul nu a fost niciodată teritoriu francez. Nu este vorba despre o colonie sau de un protectorat, ci de un mandat. Asta nu înseamnă că Libanul îi aparținea Franței, subliniază experta. 

Ce a însemnat mandatul Franței în Liban

Mandatul Franței în Liban a fost delegat de Societatea Națiunilor Unite, precursoarea ONU, și a fost exercitat după Primul Război Mondial, când Imperiul Otoman s-a destrămat și teritoriul său a fost împărțit. Astfel, Irakul și actuala Palestina au intrat sub un mandat britanic, iar Siria și Libanul - sub mandatul Franței.

În 1920 a început exercitarea mandatului francez în Liban și Siria. În virtutea acestor prerogative, Franța s-a angajat să organizeze aceste țări și să le ajute să-și găsească rapid drumul către independență. Planurile au fost făcute de autoritățile franceze împreună cu libanezii, iar la nivel instituțional, funcționarea țării a fost gândită de libanezi împreună cu francezii.

La 23 mai 1926 a fost promulgată o Constituție, reamintește Hélène De Champchesnel. Câțiva ani mai târziu, în 1943, Pactul Național Libanez a fost actul fondator al Libanului independent. Acest compromis comunitar între cele două principale componente ale populației libaneze rămâne un document foarte important. Iar în 1946, după o violentă insurecție în Siria care avusese loc în anul precedent, forțele franceze se retrag, iar independența Libanului devine de-acum oficială. 

Legături puternice între Franța și Liban

Este adevărat că prezența franceză în toți acești ani a marcat țara, iar legăturile au devenit strânse. Diaspora libaneză în Franța este consistentă, numeroși libanezi vorbesc franceza, iar prietenia dintre fostul președinte francez Jacques Chirac și fostul premier libanez Rafiq Hariri a fost foarte puternică.

„Franța este una dintre identitățile libaneze. Nu este singura, dar este o realitate”, spune Hélène De Champchesnel. Experta subliniază că Franța are nevoie de Liban și din punct de vedere geopolitic, stabilitatea Libanului fiind un element-cheie în echilibrul regional. Este motivul pentru care Franța s-a implicat atât de mult, iar președintele Macron a fost primul lider străin care s-a grăbit să vină să viziteze locul exploziei din Beirut, aducând cu sine și un important ajutor medical.  Ulterior, a anunțat o conferință a donatorilor pentru Liban. „Libanul nu e singur. Nu vă vom lăsa la greu”, le-a promis președintele francez locuitorilor din Beirut.

Însă aceste legături puternice istoric trebuie să fie folosite cu subtilitate. „Franța trebuie să fie atentă să se îndepărteze de o imagine de putere colonială care i s-ar putea reproșa”, este de părere Hélène De Champchesnel. De aceea, experta spune că e greu de crezut că Parisul ar vrea să se întoarcă la realitatea dintre cele două războaie pe care a presupus-o mandatul exercitat în Liban.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Două localități din România ating geruri la cote extreme. Se spune că este atât de frig încât până și râul...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson
Șefa migrației din UE a tras un semnal de alarmă cu privire la vizele rusești. Care ar fi amenințările la...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...