Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, spune că „este nedrept să acuzi Ungaria că este prietenă cu Rusia, iar Ungaria nu are nevoie de lecţii de la nimeni despre libertate şi istorie”, acuzând, totodată, Uniunea Europeană că nu a făcut nimic pentru a dezvolta rute alternative de transport a energiei, care să reducă dependenţa de Rusia, relatează MTI, citată de Agerpres.
Potrivit unui comunicat al MAE de la Budapesta, la Forumul Economic din Karpacz, şeful diplomaţiei ungare a vorbit despre viitorul cooperării Grupului de la Visegrad şi s-a plâns că unii acuză ţara sa că ar fi pro-Rusia şi prietenă cu Putin. „Percepţia nu este întotdeauna aceeaşi cu realitatea, iar în Polonia acest lucru nu trebuie explicat, a punctat Szijjarto.
„Astăzi, unii vor să îi dea Ungariei lecţii despre istorie, libertate, opresiunea Uniunii Sovietice şi comunişti, persoane care nu au experimentat acest lucru. Este nedrept să acuzi Ungaria că este prietenă cu Rusia, pentru că realitatea fizică, adică aprovizionarea cu energie, este determinată de infrastructura existentă, iar Uniunea Europeană nu face nimic pentru a dezvolta rute alternative de transport”, a subliniat ministrul maghiar de Externe.
Ministrul a explicat că guvernul maghiar lucrează la identificarea unor noi surse de gaze naturale
Ministrul a explicat că guvernul maghiar lucrează la identificarea unor noi surse de gaze naturale, însă capacitatea infrastructurii energetice din Europa de Sud-Est nu este suficientă, iar UE nu doreşte să finanţeze dezvoltarea.
Peter Szijjarto a subliniat că Grupul de la Visegrad continuă să fie în centrul strategiei de politică externă a Ungariei, deoarece în mijlocul dificultăţilor, statele central-europene pot fi mai eficiente dacă îşi unesc forţele, decât separat. Politicianul maghiar a subliniat că, în ultimii ani, cooperarea de la Visegrad a obţinut rezultate care nu au fost doar în interesul părţilor participante la V4, ci şi în interesul întregii Europe. Ca exemplu, Szijjarto a menţionat că dacă Ungaria, împreună cu Cehia, Polonia şi Slovacia, nu s-ar fi împotrivit cotelor obligatorii de migranţi impuse de Uniunea Europeană, continentul ar fi acum plin de imigranţi ilegali.
„În ciuda diferenţelor de opinie, este în interesul nostru ca această alianţă să şi fie consolidată, şi nu doar să supravieţuiască”, a conchis Peter Szijjarto.
Editor : Bianca Chirilă