Peste 400 de oameni descoperiți în subsolul unui complex rezidențial din China. Ce făceau acolo
Data actualizării: Data publicării:
Descoperire șocantă în subsolul unui complex de apartamente de lux din Beijing, care aruncă o nouă lumină asupra crizei financiare din capitala chineză. În urma unui „raid subteran”, peste 400 de chiriași au fost găsiți înghesuindu-se în subsolul unui bloc, a anunțat postul național de radio din China.
În argoul chinezesc, acestor chiriași li se spune shuzu (sau „trib de șobolani”).Trăiesc în buncăre subdivizate construite în rețeaua subterană a Beijingului în anii 1970-1980.
Proprietarii din „Grădinile Julong” au devenit suspicioși după ce au observat tot mai multe fețe necunoscute apărând zilnic în complexul rezidențial. În cele din urmă, aceștia au descoperit buncărele shuzu în subsolul unuia dintre blocurile-turn, relatează BBC.
Spațiul subteran fusese împărțit în mai multe „camere de lucru”, cu bucătării și chiar cu un fumoar. Majoritatea chiriașilor sunt muncitori migranți și nu este clar dacă prezența lor în subsol este legală.
Conform postului național de radio, spațiul din subteranul complexului este deținut de autoritățile guvernamentale, dar este puțin probabil să fi fost subînchiriat, chiar dacă, până în 2015, responsabilii de la Beijing au încurajat folosirea buncărelor în scopuri imobiliare.
În urmă cu doi ani, din cauza diverselor probleme de siguranță în locuințele subterane, oficialii chinezi au demarat o campanie masivă de evacuări.
Cât costă o cameră într-un buncăr? Mai puțin de 20 de dolari pe lună. Migranții și studenții reprezintă clientela standard pentru asemenea spații claustrofobe.
O analiză recentă a pieței imobiliare din China relevă o veritabilă explozie a prețului chiriior. În 2016, chiria medie lunară în Beijing crescuse la aproximativ 523 de lire sterline, cu 60% mai mult decât în 2010.
O altă „distopie” locativă are loc și în Hong Kong, unde oamenii săraci trăiesc în unități subdivizate puțin mai încăpătoare decât un sicriu.
Potrivit cifrelor oficiale ale Departamentului de Recensământ și Statistică din China, în 2015 aproximativ 200.000 de persoane locuiau în 88.000 de unități subdivizate, cunoscute și ca „apartamente-sicriu”.
Hong Kong este unul dintre orașele cu cea mai mare densitate a populației din lume, cu aproape 7.000 de locuitori pe kilometru pătrat. Această situație menține o continuă criză de spațiu. Nici cetățenii înstăriți sau chiar magnații nu se pot bucura de un spațiu mai mare în locuințele lor.
Într-un astfel de mediu restrictiv, dezvoltatorii caută să rezolve problema spațiului prin înălțimile aiuritoare ale blocurilor, ca să poată compacta un număr cât mai mare de apartamente, făcând din peisajul urban o veritabilă ”pădure de beton”.
Cât privește prețurile locuințelor, în 2015, un apartamente de 40 de metri pătrați costa în medie 750.000 de dolari, iar un apartament de 75 de metri pătrați fusese vândut la suma record de 3,2 milioane de dolari.