Live Text Vehicule cu peste 1.000 de sirieni morți la cutremur trec granița în Turcia, unde vor fi îngropați. ONU sporește asistența în Siria
Misiunile de căutare-salvare sunt fără oprire în Turcia, dar șansele să mai fie găsiți oameni în viață sunt tot mai puține. Autoritățile de la Ankara iau în calcul oprirea acestor misiuni și trimiterea de buldozere pentru a curăța munții de moloz înainte să izbucnească epidemii. Între timp, arhitectul unui complex rezidențial de lux complet distrus a fost arestat în timp ce încerca să fugă din țară. Procurorii turci au anunțat deja că vor investiga modul în care au fost construite clădirile prăbușite, peste 5.700 în toată țara. Bilanțul victimelor cutremurelor a depășit 26.000 de morți în Turcia și Siria.
ONU îşi va spori asistenţa umanitară către zonele din nord-vestul Siriei, controlate de rebeli
ACTUALIZARE 18:41 ONU acţionează pentru a-şi spori asistenţa umanitară către zonele din nord-vestul Siriei, controlate de rebeli, atât pe la frontiera cu Turcia, cât şi dinspre regiunile siriene aflate în mâinile actorilor rivali, pe unde este de aşteptat să pătrundă echipamente medicale şi alimente imediat ce se va primi "undă verde" în acest sens, transmite sâmbătă EFE.
Directorul pentru situaţii de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru regiunea Mediteranei de Est, Richard Brennan, a explicat sâmbătă, într-o conferinţă de presă din Alep (oraş în nord-vestul Siriei) că, înainte de cutremurele devastatoare de luni care au lovit Turcia şi Siria, ONU obişnuia să trimită lunar un transport din zonele controlate de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, scrie Agerpres.
„Chiar şi înainte de cutremur evaluam opţiunile de a extinde această operaţiune la cel puţin trei sau patru convoaie (de ajutoare) lunar; acum există, bineînţeles, un element de urgenţă mai mare şi studiem toate opţiunile pentru a spori” ajutorul intrafrontalier, a dat asigurări Brennan, care a vizitat zonele afectate de cutremure, controlate de Damasc.
În ceea ce priveşte trimiterile de ajutoare pe la punctul de trecere al frontierei Bab al Hawa, între provincia siriană Idlib şi Turcia, Brennan a declarat că între 15 şi 20 de tone de provizii sunt disponibile de partea turcă a frontierei pentru a intra în Siria şi că se aşteaptă sosirea a altor 30 sau 35 de tone de echipamente medicale.
În acest context, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni la începutul săptămânii viitoare pentru a evalua nevoile umanitare din nord-vestul Siriei după puternicele seisme de luni şi după ce însuşi secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut acestui organism să autorizeze folosirea mai multor puncte de trecere a frontierelor pentru a transporta ajutor în zonele aflate sub controlul opoziţiei.
12 persoane din domeniul construcțiilor, arestate în Turcia
ACTUALIZARE 18:40 Douăsprezece persoane din sectorul construcţiilor au fost arestate în Turcia după prăbuşirea a mii de clădiri în sudul ţării în urma seismului de luni, au relatat sâmbătă media locale, citate de AFP.
Cei plasaţi în detenţie sunt un antreprenor din provincia Gaziantep şi 11 persoane din provincia Sanliurfa, a precizat agenţia turcă de presă DHA, scrie Agerpres.
Prăbuşirea brutală a unor clădiri, care a arătat proasta lor construcţie şi care nu le-au lăsat practic nicio şansă locuitorilor, stârneşte furia în ţară, unde aproape 22.000 de persoane au murit şi peste 80.000 au fost rănite.
Sunt aşteptate şi alte arestări, după ce procurorul din Diyarbakir, una din cele zece provincii afectate de seism, a anunţat sâmbătă că a emis 29 de mandate de arestare, relatează agenţia oficială de presă Anadolu. Conform acestei surse, una dintre persoanele plasate în detenţie este un antreprenor care a construit imobile la Gaziantep şi care a fost reţinut la Istanbul.
Procurorii au deschis mai multe anchete în provinciile afectate, cum este şi Kahramanmaras, unde districtul Pazarcik s-a aflat în epicentrul cutremurului. Ministerul turc de Justiţie le-a ordonat procurorilor din zece provincii să deschisă „birouri de anchetă asupra crimele legate de cutremure”.
Vineri, poliţia a arestat pe Aeroportul din Istanbul un antreprenor din provincia Hatay, a cărui reşedinţă de lux Renaissance s-a prăbuşit complet peste locuitorii săi.
Vehicule cu peste 1.000 de sirieni morți la cutremur trec granița în Turcia, unde vor fi îngropați
ACTUALIZARE 18:20 Vehiculele care transportau cadavrele a sute de sirieni uciși în cutremurul din această săptămână au traversat nord-vestul Siriei din Turcia sâmbătă, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al punctului de trecere a frontierei Bab al-Hawa.
Cadavrele a cel puțin 1.000 de victime au traversat Bab al-Hawa pentru a putea fi îngropate în țara lor de origine, a declarat purtătorul de cuvânt Mazen Alloush pentru CNN.
Alte vehicule care transportau ajutoare și combustibil au trecut frontiera sâmbătă, a spus Alloush, inclusiv 22 de camioane ale Națiunilor Unite care transportau asistență medicală. Alte 15 camioane cu haine, apă și alimente de la organizații caritabile turcești, în colaborare cu Fundația de Ajutor Umanitar din Turcia, au fost duse în Siria, a spus Alloush.
Erdogan avertizează că va lua măsuri împotriva celor implicați în jafuri în regiunile afectate de cutremure
ACTUALIZARE 18:00 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că guvernul va lua măsuri împotriva persoanelor implicate în jafuri şi în alte delicte în regiunile afectate de cutremurele devastatoare de luni, din sudul ţării, în contextul în care se pune tot mai acut chestiunea securităţii în acele zone, transmite Reuters.
„Am declarat stare de urgenţă”, a spus Erdogan în timpul unei vizite în zona sinistrată. „Aceasta înseamnă că, de acum încolo, oamenii care sunt implicaţi în jafuri sau răpiri ar trebui să ştie că mâna fermă a statului este în spatele lor”, a adăugat el, scrie Agerpres.
Vineri, preşedintele turc a declarat că s-au înregistrat jafuri în unele zone. Nu este clar la ce fel de incidente de răpire s-a referit Erdogan, potrivit Reuters. Securitatea în zona în care au avut loc luni două cutremure devastatoare a ajuns în prim plan după ce armata austriacă şi-a suspendat operaţiunile de salvare acolo din cauza a ceea ce un purtător de cuvânt a numit "o situaţie tot mai dificilă a securităţii".
La scurt timp, şi Germania a anunţat că-şi suspendă operaţiunile de salvare în provincia turcă Hatay, tot din raţiuni de securitate. Erdogan a mai spus că sute de mii de clădiri au devenit de nelocuit în sudul Turciei şi că autorităţile vor demara în curând procesul de reconstrucţie. „Intenţionăm să reconstruim sute de mii de clădiri. Vom lua măsuri concrete în câteva săptămâni”, a adăugat el, menţionând totodată că bilanţul a ajuns în Turcia la 21.043 de morţi.
Turcia îşi deschide graniţa cu Armenia pentru a permite trecerea ajutorului umanitar pentru sinistraţi
ACTUALIZARE 14.20 Turcia a deschis punctul de trecere Alican (provincia Igdir), de la graniţa cu Armenia, pentru a permite trecerea ajutorului umanitar pentru supravieţuitorii cutremurelor de luni din 10 provincii sudice ale ţării, a anunţat sâmbătă agenţia de presă locală Anadolu, scrie Agerpres.
Cinci camioane cu ajutor umanitar au trecut deja pe la acest punct de frontieră care a fost folosit ultima dată în 1988, când Semiluna Roşie turcă a livrat ajutor după un cutremur produs în Armenia.
''Haideţi să scoatem şi ceva bun din acest dezastru imens. Solidaritatea salvează vieţi!", a scris pe Twitter parlamentarul turco-armean Garo Paylan.
Întreaga graniţă terestră dintre Turcia şi Armenia a fost închisă din 1993, după ciocniri care au avut loc atunci între etnici azeri (parte din familia naţiunilor turcice) şi armeni. Cele două ţări vecine au restabilit contactele diplomatice la sfârşitul anului 2021.
Peste 26.000 de morți în Turcia și Siria
ACTUALIZARE 14.00 Bilanțul deceselor în urma cutremurului a trecut de 26.000.
În Turcia, autoritățile au anunțat 21.043 de morți.
În Siria, cifrele indică 5.189 de decese.
Turcia și Siria vor avea nevoie de ani pentru reconstrucție. Zona afectată e de dimensiunea Franței
ACTUALIZARE 13.45 La cinci zile după cutremurul de 7,8 care a zguduit Turcia și Siria, numărul morților este uriaș.
Imaginile filmate cu drona și imaginile din satelit au surprins realitatea distrugerii de amploare într-o zonă care se află la granița dintre două națiuni foarte diferite.
Amploarea dezastrului este enormă. „Am făcut o cartografiere a dimensiunii zonei afectate. Este de mărimea Franței”, a declarat Caroline Holt director pe probleme de dezastre și climă, în cadrul Crucii Roții Internaționale, scrie CNN.
Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat joi că „nu se poate estima complet întreaga amploare a pagubelor și a crizei umanitare care se desfășoară în fața ochilor noștri”, în timp ce estimările Organizației Mondiale a Sănătății sugerează că până la 23 de milioane de oameni ar putea fi afectați de acest dezastru.
Salvatorii austrieci suspendă operațiunile de căutare din Turcia din cauza unor riscuri de securitate. ”Au loc atacuri între grupări”
ACTUALIZARE 13.10 Armata austriacă a anunțat că şi-a suspendat sâmbătă dimineaţa operaţiunile de salvare a victimelor din provincia turcă Hatay, afectată grav de cutremurele din 6 februarie, din cauza unor ''riscuri de securitate''. ''Au loc tot mai multe agresiuni între grupări din Turcia", a declarat sâmbătă pentru agenţia de presă austriacă APA, locotenent colonelul Pierre Kugelweis, din cadrul Forţelor Armate Austriece, relatează dpa.
Colonelul din cadrul Forţelor Armate Austriece a adăugat că au existat relatări privind focuri de armă și a anunțat că cei 82 de militari ai echipei de intervenţie în caz de dezastre, bărbaţi şi femei s-au pus la adăpost. Salvatorii s-au aflat în provincia turcă Hatay începând de marţi. Ei rămân pe loc şi sunt pregătiţi pentru viitoare misiuni atunci când situaţia se va îmbunătăţi, a adăugat oficialul austriac.
"Nu a avut loc un atac asupra noastră, a austriecilor. Suntem cu toţii bine. Dorim să continuăm să ajutăm, însă circumstanţele sunt cele care sunt", a mai explicat Kugelweis. Militarii austrieci s-au pus la adăpost într-o tabără "împreună cu alte organizaţii internaţionale, în aşteptarea instrucţiunilor", a concluzionat el.
ACTUALIZARE 12.30 Cuba a anunţat că trimite medici în Turcia şi Siria, alăturându-se astfel efortului internaţional de a oferi ajutor medical şi de salvare în regiunea grav afectată în urma cutremurelor produse la începutul acestei săptămâni, relatează sâmbătă Reuters.
Autorităţile de la Havana au anunţat vineri seara că 32 de medici urmau să plece către Turcia. La începutul săptămânii, ambasadorul sirian Ghassan Obeid a declarat presei de stat cubaneze că 27 de medici cubanezi vor pleca către Siria.
ACTUALIZARE 10.30 Un câine nu vrea să plece de lângă ruinele sub care încă se află stăpâna lui. Patrupedul a ieșit singur de sub dărâmături și, de atunci, așteaptă să îi audă vocea femeii.
Rudele acesteia au încercat să ia câinele, dar animalul s-a întors mereu acolo unde știe că este „acasă”.
"Sora mea trăiește aici. Câinele a ieșit singur acum ceva vreme și, de atunci, își așteaptă stăpâna. Am încercat să-l ducem în altă parte, dar s-a întors. Vrea să își aștepte stăpâna. Stăpână e încă în clădire, încă sub ruinele clădirii. Nu a fost salvată, iar câinele așteaptă. Când salvatorii încep să folosească excavatoare, începe să latre. Ce am putea să facem? Noi așteptăm, câinele așteaptă. Nu avem ce face, doar să ne rugăm", povestește un bărbat.
ACTUALIZARE 10.10 Peste 12.500 de clădiri au fost complet distruse sau grav avariate în Siria și Turcia.
Eforturile de salvare continuă în condiţii de ger, ia speranţele de a găsi mai mulţi supravieţuitori scad tot mai mult.
Aproape 93.000 de persoane au fost evacuate din zona cutremurului din sudul Turciei şi peste 166.000 de persoane au fost implicate în eforturile de salvare şi ajutor.
Au existat 1.891 de replici de la primul cutremur de luni dimineaţa.
Bashar al-Assad acuză că ajutorul pentru Siria vine "cu ţârâita". El critică Occidentul, deși CE a activat Mecanismul de Protecție
ACTUALIZARE 9.50 Preşedintele sirian Bashar al-Assad a acuzat Occidentul că ''politizează'' situaţia din Siria, pe fondul dezbaterii privind impactul sancţiunilor Vestului asupra ajutorului acordat sirienilor sinistraţi în urma cutremurelor devastatoare. El a acuzat că acest ajutor ajunge ''cu ţârâita'' în zonele controlate de opoziţia siriană.
Al-Assad a rupt tăcerea în care se aflase de la cutremurele de luni din Turcia şi Siria, cu prilejul unei vizite în zonele afectate din Alep, în nord-vestul ţării, unde a acuzat ţările occidentale că ţin cont doar de partea "politică" a situaţiei din Siria şi că ignoră aspectul "uman". În ultimele zile, guvernul sirian a acuzat în câteva rânduri că trimiterea de asistenţă umanitară post-seism este împiedicată de nenumăratele sancţiuni internaţionale impuse Damascului, multe dintre ele fiind în vigoare de mai bine de un deceniu, iar altele - impuse recent. De la reprimarea brutală a revoltelor populare declanşate împotriva lui Al-Assad în 2011, SUA, Uniunea Europeană şi alte state au impus sancţiuni economice şi restricţii preşedintelui sirian şi anturajului său, acuzaţi de corupţie sau de încălcarea drepturilor omului.
Mulţi experţi sunt de părere că, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări, unele dintre aceste măsuri sunt în detrimentul populaţiei siriene şi în plus au efect limitat asupra conducerii statului, la putere de jumătate de secol, dacă sunt luate în calcul mandatele lui Hafez al-Assad şi ale fiului său Bashar. În ceea ce unii interpretează drept o recunoaştere a impactului indirect asupra civililor, Trezoreria SUA (Ministerul Finanţelor) a anunţat joi că va permite timp de 180 de zile toate tranzacţiile din Siria care au legătură cu măsurile de răspuns la cutremur, în aşa fel încât sancţiunile să nu împiedice trimiterea de ajutoare.
ACTUALIZARE 9.00 La șase zile după cutremurele din Turcia, echipele de salvare continuă să facă salvări miraculoase.
O femeie de 70 de ani a fost scoasă de sub ruine după 121 de ore. S-a întâmplat în orașul aflat fix lângă epicentrul primului seism. Primele cuvinte ale bătrânei, după ce a fost salvată din ruinele blocului în care locuia au fost „Mai există lumea?”.
Aproape simultan, dar în alt oraș, echipele de intervenție scoteau o femeie de 55 de ani care stătuse 122 de ore sub dărâmături. Era rănită, așa că a fost urcată în ambulanță și a fost dusă la spital. Dar toți oamenii din jur au aplaudat când au văzut că cineva mai este în viață după atât de mult timp.
Furia în Turcia creşte
ACTUALIZARE 8.30 Oamenii încep să distribuie pe reţele de socializare dovezi ale greşelilor regimului lui Erdogan.
Clădiri noi, finalizate în 2019 care s-au prăbuşit în timpul cutremurului de luni, deşi dezvoltatorii le vindeau ca fiind "finalizate în conformitate cu cele mai recente reglementări privind cutremurele". Aşa sunau anunţurile care au dispărut de pe paginile oficiale ale companiilor, dar care apar acum distribuite de turcii de rând supăraţi pe liderul de la Ankara, scriu jurnaliștii BBC.
Experţii spun că imobilele nu ar fi trebuit să se prăbușească, dacă ar fi fost construite conform normelor. De vină ar fi amnistiile de construcţie. O practică criticată în ultimii ani de jurnalişti şi de experţi din Turcia.
E vorba de scutiri legale acordate acelor structuri construite fără certificatele de siguranţă necesare, în schimbul plăţii unei taxe.75.000 de clădiri din zona afectată de cutremur în sudul Turciei au primit astfel de "amnistii" de construcţie, potrivit lui Pelin Pınar Giritlioğlu, şeful de la Istanbul al Uniunii Camerelor de ingineri şi arhitecţi din Turcia.
Furia turcilor e ignorată de Erdogan. El susține că toate sunt acuzații false.
Recep Erdogan, președintele Turciei: "Vom reconstrui casele pentru toți supraviețuitorii cutremurului în decurs de un an, deoarece am dat instrucțiunile necesare. În ciuda acestui fapt, unele persoane necinstite fac campanie în Hatay și fac declarații false spunând că nu este nimeni în Hatay. Nu îi vom lăsa să vorbească de rău despre soldații, jandarmii și polițiștii noștri."
Copiii ale căror nume "au fost şterse" de cutremurul din Turcia. Reportaj BBC în spitalul din Adana
ACTUALIZARE 8.15 Copiii răniți din Spitalul din Adana sunt prea mici pentru a ști cât de mare este pierderea pe care au suferit-o după cutremur. O echipă BBC a realizat un reportaj la secția de terapie intensivă unde medicii îi îngrijesc pe micuții răniți. Sunt sute de cazuri de copii neidentificați ai căror părinți sunt morți sau dați dispăruți. Cutremurul le-a distrus casele și le-a luat și numele.
Mulți dintre copiii salvați din clădiri prăbușite din alte regiuni au fost aduși la Adana pentru că spitalul este încă în picioare. Alte centre medicale din zona dezastrului s-au prăbușit sau sunt avariate. Adana a devenit astfel un centru de salvare. Prin transfer, nou-născuții au fost transportați de urgență aici dintr-o maternitate a unui spital grav afectat din orașul Iskenderun.
Oficialii turci din domeniul sănătății spun că în prezent sunt peste 260 de copii răniți pe care nu i-au putut identifica. Această cifră poate crește semnificativ pe măsură ce harta dezastrului capătă proporții.
Citește continuarea AICI
Turcia și Siria nu mai au unde să-și îngroape morții și fac gropi comune. „Am săpat cu mâinile după ei, tot cu mâinile mele îi îngrop”
ACTUALIZARE 8.00. Cimitirul principal din provincia turcă Gaziantep, la granița cu Siria, s-a umplut după cutremurele devastatoare de luni. Mormintele proaspăt săpate sunt marcate cu pietre funerare goale, lângă care sunt așezate bucăți de material din hainele victimelor, pentru a le identifica. În afara cimitirului, zeci de cadavre zac unele peste altele în camioane, așteptând să fie îngropate, transmite The Guardian.
Jurnaliștii britanici povestesc situația dramatică prin care trec sute de familii din Turcia, nevoite să își îngroape apropiații uciși în urma seismelor care au lovit țara luni. În cimitirul Nurdagi din Gaziantep, preoții oficiază înmormântări de dimineața până seara, uneori și pentru zece cadavre deodată.
La cinci zile după ce două cutremure puternice au zguduit sudul Turciei, numărul morților a depășit 21.000, iar Nurdağı și orașele din sudul Turciei și nordul Siriei par desprinse din scenarii apocaliptice. „40% dintre oamenii care locuiau în acest oraș s-au dus”, a spus Sadık Güneș, un imam din Nurdağı. Casa lui era chiar lângă moschee, care s-a prăbușit.
Fără un loc pentru rugăciuni, înmormântările în masă din Nurdağı și restul sudului Turciei sunt oficiate în aer liber. „Am pierdut numărul cadavrelor pe care le-am îngropat de luni”, a spus Güneş. „Am construit o extindere a cimitirului. Mai sunt oameni sub moloz. Îi vom îngropa și odată ce cadavrele vor fi recuperate. Îngropăm cadavrele chiar și noaptea târziu, cu ajutorul cetățenilor care vin să ne ajute.”
Citește continuarea și vezi GALERIE FOTO AICI
Editor : G.M.
- Etichete:
- cutremur
- turcia
- recep erdogan
- victime cutremur
- cutremur turcia
- cutremur siria
- morit cutremur
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News