Astăzi s-au publicat rezultatele și la examenul de bacalaureat din Franța, nu numai din România. Se știe că examenul de bacalaureat din Franța este unul dintre cele dificile de acest gen. Nu e de mirare că mulți nu reușesc să ia râvnita diplomă. Printre ei sunt și o seamă de personalități, renumite la scară planetară, care au demonstrat că succesul în viață poate fi atins și fără Bac. Au făcut carieră în televiziune, sport, modă, cinema, muzică sau chiar în politică.
Iată câteva exemple:
Gérard Depardieu
Elev cu rezultate școlare slabe, Gérard Depardieu a renunțat destul de devreme la școală, la 13 ani. Era practic analfabet și incapabil să se exprime coerent. În timpul adolescenței, comite câteva furturi și face contrabandă. La un moment dat, se duce la Paris, iar aici își descoperă pasiunea pentru teatru. La 26 de ani, marele public îl descoperă în piesa „Les Valseuses” de Bertrand Blier.
Vanessa Paradis
După succesul cu „Joe le taxi” din 1987, atunci când nu avea decât 15 ani, Vanessa Paradis mai merge la liceu doar pentru un timp. Confruntată cu un volum mare de muncă, dar și cu remarcile profesorilor și colegilor de clasă, va abandona studiile la 17 ani, fără să poată obține bac-ul.
De șase ori exmatriculat, viitorul actor nu va rămâne prea mult timp pe băncile școlii. Fără prețioasa diplomă, Delon alege să-și ia un atestat profesional de cârnățar-mezelar, pentru a prelua afacerea tatălui său vitreg. Fără a avea mare pasiune pentru această meserie, se înrolează la 17 ani în marină și pleacă în Indochina. În cele din urmă, fizicul său de invidiat îl ghidează către cinema, iar acum are peste 80 de filme la activ.
Patrick Bruel
În anii 70, Patrick Bruel ratează examenul de bacalaureat. În căutarea unui loc de muncă, obține o slujbă de animator la Club Méditerranée și își face astfel ucenicia pe scenă. La 20 ianuarie 1975, asistă la concertul lui Michel Sardou la sala Olympia și decide că vrea să urmeze aceeași meserie. Devine repede unul dintre cei mai cunoscuți artiști din Hexagon.
Jean-Paul Gaultier
Jean-Paul Gaultier visa de mic să lucreze în domeniul modei. La 18 ani, în loc să se concentreze asupra bac-ului, decide să meargă la însuși Pierre Cardin pentru a-i cere o slujbă. Încântat de cutezanța tânărului, creatorul de modă acceptă. Și în felul acesta este lansată cariera celui care va deveni un nume iconic în modă.
Zinédine Zidane
Selecționat de foarte timpuriu în mai multe centre de formare a unor cluburi profesioniste, viitorul număr 10 al naționalei de fotbal a Franței și-a întrerupt studiile când a ajuns la liceu. Grație abilităților lui fotbalistice extraordinare, pentru o vreme nu s-a pus problema studiilor. Totuși, 31 de ani mai târziu, cu un titlu de campion mondial în buzunar obținut în 1998, Zinédine Zidane se întoarce la școală, pentru a urma cursurile de antrenor.
Fabrice Luchini
Fiu al unor imigranți italieni, la 13 ani întrerupe școala, iar mama sa îl bagă ucenic la un coafor renumit. În loc să dea examenele, preferă să le coafeze pe doamnele bogate. În paralel, pasionat de literatură, este un autodidact. La un moment dat, din pură întâmplare, într-un bar de noapte îl întâlnește pe regizorul Philippe Labro și astfel începe cariera unui actor cu peste 50 de filme în portofoliu.
Sébastien Loeb
Tânărul Sébastien voia să devină electrician, însă decât să studieze cu forța motoarele, fostul pilot de raliuri a preferat să o facă de la volan. O vocație pe care a urmat-o de la 21 de ani și care i-a adus opt titluri mondiale.
Christian Estrosi
Christian Estrosi a reușit să acceadă în cele mai înalte funcții din statul francez fără a avea în buzunar o diplomă de bacalaureat. Primar al Nisei, apoi ministru al industriei și fost secretar de stat pentru teritoriile de peste mări, a renunțat la liceu pentru a urma o carieră de motociclist, care i-a adus, de altfel, câteva titluri de campion național. În 1983, părăsește circuitele de concurs grație lui Jacques Médecin, fost primar al Nisei, care îl remarcă pe tânăr.