Pedro Sanchez a decis să nu demisioneze. Zeci de mii de spanioli i-au cerut, în stradă, să nu plece din funcția de prim-ministru
Data actualizării: Data publicării:
Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat luni că nu demisionează din funcţie, la câteva zile după ce a declarat că se gândeşte la retragerea de la șefia Executivului, în contexul acuzațiilor de corupție la adresa soției sale Begona Gomez.
Actualizare 12,40: Premierul Spaniei Pedro Sanchez a transmis luni că, după o perioadă de reflecție asupra viitorului său, a decis să continue ca șef al Executivului spaniol.
Sanchez a spus că l-a informat pe regele Felipe al VI-lea despre decizia sa, informează Reuters.
”Această campanie de defăimare nu se va opri (...). Important este că vrem să vă mulţumim pentru expresiile de solidaritate primite din toate părţile. Mulţumită acestei mobilizări, am decis să continui să conduc preşedinţia” Guvernului, a anunțat într-o conferinţă de presă Pedro Sanchez.
Decizia sa de a continua pune punct unei săptămâni în care politica spaniolă a fost tulburată de perspectiva de a se confrunta cu un alt vot parlamentar pentru alegerea unui nou prim-ministru sau chiar organizarea unei noi runde de alegeri generale, a patra în cinci ani.
Știre inițială
Premierul spaniol Pedro Sanchez va anunţa azi dacă intenţionează să rămână sau să renunţe la funcţie, la câteva zile după ce a declarat că se gândeşte să demisioneze, relatează Reuters.
Susţinătorii din Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) l-au îndemnat pe Sanchez să rămână, după ce acesta a declarat săptămâna trecută că se retrage pentru câteva zile pentru a-şi decide viitorul şi că îşi va anunţa decizia luni.
El a vorbit în aceeaşi zi în care un tribunal a lansat o anchetă de corupţie privind afacerile private ale soţiei sale. Sanchez neagă acuzaţiile împotriva soţiei sale, Begona Gomez, pe care le-a numit parte a unei campanii susţinute de aruncare a noroiului împotriva lui şi a soţiei sale de către adversarii politici.
Deocamdată nu a fost precizată ora la care Sanchez îşi va face cunoscută decizia, luni. El ar putea demisiona, ar putea continua în funcţia de prim-ministru sau ar putea să se supună unui vot de încredere în parlament şi să demisioneze doar dacă pierde votul. O altă opţiune ar fi convocarea unor alegeri anticipate la 21 iulie, prima dată posibilă în conformitate cu Constituţia.
Mii de susţinători au organizat mitinguri la Madrid în weekend, cerându-i lui Sanchez să rămână în funcţie.
Prim-ministrul, în vârstă de 52 de ani, a venit pentru prima dată la putere în 2018 şi a asigurat un nou mandat pentru socialişti anul trecut, ca lider al unui guvern de coaliţie minoritar.
Partidele de opoziţie au condamnat gestul lui Sanchez. "Spania nu are o problemă, cel care are o problemă judiciară este Sanchez, este guvernul său, este partidul său şi este cercul său. Lăsaţi-i pe ei să o rezolve", a declarat sâmbătă Alberto Nunez Feijoo, liderul Partidului Popular conservator, în cadrul unei întruniri în oraşul Tarragona.