„Brexitul nu a fost bun”. Cel mai bogat om din Marea Britanie condamnă ieşirea Marii Britanii din UE

Data actualizării: Data publicării:
Gopichand Hinduja court case
Cel mai bogat om din Marea Britanie, Gopichand Hinduja. Foto: Profimedia

Gopichand Hinduja, cel mai bogat om din Marea Britanie, condamnă ieşirea Marii Britanii din UE, dar crede în capacitatea prim-ministrului Sunak de a relansa economia ţării, aflată în dificultate, transmite CNBC, potrivit News.ro. 

Miliardarul britanic născut în India, care este preşedintele conglomeratului indian Hinduja Group, a spus că eforturile Regatului Unit de a crea noi parteneriate comerciale ar oferi un impuls foarte necesar ţării şi ar restabili Marea Britanie ca un loc ”excelent” pentru investiţii.

„Brexitul nu a fost bun pentru Regatul Unit”, a declarat Hinduja.

Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană în 2016 şi a ieşit oficial din bloc la sfârşitul lui ianuarie 2020. „Pentru a corecta acest lucru, acum au plecat în aceste 11 ţări. Acest lucru va ajuta”, a spus el, cu referire la acorduri, inclusiv Acordul cuprinzător şi progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific, semnat recent.

Niciunul dintre aceste parteneriate nu va fi mai valoros pentru Regatul Unit decât viitorul său acord de liber schimb (ALS) cu India, potrivit Hinduja.

„Cel mai mare ajutor pe care îl poate primi Regatul Unit este din India, deoarece economia Indiei, până în 2027, va fi a treia ca mărime din lume”, a spus el.

Hinduja a arătat că şi-a revizuit proiecţia sa de creştere pentru economia Indiei, în prezent a cincea ca mărime din lume, începând din 2030, pe baza instinctelor şi experienţelor sale.

Marea Britanie şi India au încheiat săptămâna trecută a 11-a rundă de negocieri pentru un acord de liber schimb, care s-a confruntat cu mai multe eşecuri pe fondul diferenţelor privind unele linii tarifare majore şi regulile de protecţie a investiţiilor.

Hinduja, care nu este implicat în negocieri, a spus că birocraţia a fost „cea mai mare problemă”, dar a adăugat că beneficiile finale pentru Regatul Unit vor fi de anvergură.

„Vor fi multe de făcut în tehnologii, în infrastructură, în sănătate, în educaţie şi, mai ales, în partea apărării, Regatul Unit este foarte interesat”, a spus el.

Investitorii pe termen lung din Marea Britanie

Omul de afaceri în vârstă de 83 de ani, a cărui activitate se întinde pe sectoare inclusiv IT, proprietăţi, energie şi asistenţă medicală, câştigându-i lui şi familiei sale o valoare netă de 35 de miliarde de dolari în 2023, a spus că nu a fost descurajat să investească în mare măsură în Regatul Unit, în ciuda slăbiciunii economice recente.

„În ceea ce priveşte grupul nostru, am fost în multe afaceri diferite în Marea Britanie şi suntem dedicaţi pe termen lung. Nu mergem pe termen scurt”, a spus el.

„Nu există o singură afacere în grupul nostru care să fi fost închisă sau să nu fi avut succes”, a adăugat el.

Economia Marii Britanii a fost lentă în ultimii ani, crescând cu o creştere de doar 0,1% în primul trimestru al anului 2023, deoarece ratele dobânzilor în creştere, inflaţia încăpăţânat de mare şi aşa-numitul „mini-buget” haotic au cântărit foarte mult.

Hinduja a spus că creşterea lentă a fost în mare parte „în afara controlului” guvernului, citând evenimente precum invadarea Ucrainei de către Rusia, şi a insistat că liderul conservator Sunak este „pe calea cea bună” pentru a îmbunătăţi perspectiva.

„Există paşi pe care prim-ministrul i-a făcut”, a spus el, referindu-se la planul economic în cinci puncte al lui Sunak.

Aceasta include planuri de a reduce la jumătate inflaţia, de a creşte economia, de a reduce datoria, de a reduce listele de aşteptare ale NHS şi de a reduce imigraţia.

„El merge pe drumul cel bun. El însuşi este o persoană cu experienţă financiară şi face toţi paşii, dar întâmpină multe provocări. Nu este o sarcină uşoară pentru el”, a spus el.

Partidul conservator în exerciţiu este văzut în prezent în sondaje ca fiind cu aproximativ 17 punct procentuale în spatele Partidului Laburist de opoziţie, deoarece sentimentul public s-a schimbat după o dominaţie de 13 ani.

Următoarele alegeri generale sunt programate să aibă loc cel târziu pe 28 ianuarie 2025.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Trei cuvinte din limba română pe care aproape nimeni nu le mai folosește. Le auzi foarte rar
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu încă nu-și poate lua copiii acasă: “Sunt ținuți ostatici. Niște adulți le șoptesc ce să...
Pro FM
Anca Țurcașiu, val de reacții pe rețelele sociale după ce s-a fotografiat alături de iubit: „Până la urmă...
Film Now
Următorul James Bond „va oferi ceva diferit”. Actorul ales va trebui să aibă în vedere un contract pentru cel...
Adevarul
Angelina Jolie, apariție rară pe covorul roșu alături de fiul ei, Knox. Ce l-a supărat pe fostul ei partener...
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creșteri mari de pensie în ianuarie. Ce se întâmplă cu pensiile restante?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
cum_vrea_zelenski
Volodimir Zelenski se adresează Parlamentului European la împlinirea a 1000 de zile de la invazia Rusiei
Digi Animal World
Peștele cu față de om care a devenit viral în mediul online. Gura și nasul sunt clar vizibile
Film Now
Paul Teal, actorul din „One Tree Hill”, a murit la doar 35 de ani. Logodnica lui: „O parte din mine a murit...
UTV
Christina Aguilera, imagine rara alaturi de logodnicul ei, Matt Rutler, si cei doi copii, Max si Summer