„Brexitul nu a fost bun”. Cel mai bogat om din Marea Britanie condamnă ieşirea Marii Britanii din UE

Data actualizării: Data publicării:
Gopichand Hinduja court case
Cel mai bogat om din Marea Britanie, Gopichand Hinduja. Foto: Profimedia

Gopichand Hinduja, cel mai bogat om din Marea Britanie, condamnă ieşirea Marii Britanii din UE, dar crede în capacitatea prim-ministrului Sunak de a relansa economia ţării, aflată în dificultate, transmite CNBC, potrivit News.ro. 

Miliardarul britanic născut în India, care este preşedintele conglomeratului indian Hinduja Group, a spus că eforturile Regatului Unit de a crea noi parteneriate comerciale ar oferi un impuls foarte necesar ţării şi ar restabili Marea Britanie ca un loc ”excelent” pentru investiţii.

„Brexitul nu a fost bun pentru Regatul Unit”, a declarat Hinduja.

Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană în 2016 şi a ieşit oficial din bloc la sfârşitul lui ianuarie 2020. „Pentru a corecta acest lucru, acum au plecat în aceste 11 ţări. Acest lucru va ajuta”, a spus el, cu referire la acorduri, inclusiv Acordul cuprinzător şi progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific, semnat recent.

Niciunul dintre aceste parteneriate nu va fi mai valoros pentru Regatul Unit decât viitorul său acord de liber schimb (ALS) cu India, potrivit Hinduja.

„Cel mai mare ajutor pe care îl poate primi Regatul Unit este din India, deoarece economia Indiei, până în 2027, va fi a treia ca mărime din lume”, a spus el.

Hinduja a arătat că şi-a revizuit proiecţia sa de creştere pentru economia Indiei, în prezent a cincea ca mărime din lume, începând din 2030, pe baza instinctelor şi experienţelor sale.

Marea Britanie şi India au încheiat săptămâna trecută a 11-a rundă de negocieri pentru un acord de liber schimb, care s-a confruntat cu mai multe eşecuri pe fondul diferenţelor privind unele linii tarifare majore şi regulile de protecţie a investiţiilor.

Hinduja, care nu este implicat în negocieri, a spus că birocraţia a fost „cea mai mare problemă”, dar a adăugat că beneficiile finale pentru Regatul Unit vor fi de anvergură.

„Vor fi multe de făcut în tehnologii, în infrastructură, în sănătate, în educaţie şi, mai ales, în partea apărării, Regatul Unit este foarte interesat”, a spus el.

Investitorii pe termen lung din Marea Britanie

Omul de afaceri în vârstă de 83 de ani, a cărui activitate se întinde pe sectoare inclusiv IT, proprietăţi, energie şi asistenţă medicală, câştigându-i lui şi familiei sale o valoare netă de 35 de miliarde de dolari în 2023, a spus că nu a fost descurajat să investească în mare măsură în Regatul Unit, în ciuda slăbiciunii economice recente.

„În ceea ce priveşte grupul nostru, am fost în multe afaceri diferite în Marea Britanie şi suntem dedicaţi pe termen lung. Nu mergem pe termen scurt”, a spus el.

„Nu există o singură afacere în grupul nostru care să fi fost închisă sau să nu fi avut succes”, a adăugat el.

Economia Marii Britanii a fost lentă în ultimii ani, crescând cu o creştere de doar 0,1% în primul trimestru al anului 2023, deoarece ratele dobânzilor în creştere, inflaţia încăpăţânat de mare şi aşa-numitul „mini-buget” haotic au cântărit foarte mult.

Hinduja a spus că creşterea lentă a fost în mare parte „în afara controlului” guvernului, citând evenimente precum invadarea Ucrainei de către Rusia, şi a insistat că liderul conservator Sunak este „pe calea cea bună” pentru a îmbunătăţi perspectiva.

„Există paşi pe care prim-ministrul i-a făcut”, a spus el, referindu-se la planul economic în cinci puncte al lui Sunak.

Aceasta include planuri de a reduce la jumătate inflaţia, de a creşte economia, de a reduce datoria, de a reduce listele de aşteptare ale NHS şi de a reduce imigraţia.

„El merge pe drumul cel bun. El însuşi este o persoană cu experienţă financiară şi face toţi paşii, dar întâmpină multe provocări. Nu este o sarcină uşoară pentru el”, a spus el.

Partidul conservator în exerciţiu este văzut în prezent în sondaje ca fiind cu aproximativ 17 punct procentuale în spatele Partidului Laburist de opoziţie, deoarece sentimentul public s-a schimbat după o dominaţie de 13 ani.

Următoarele alegeri generale sunt programate să aibă loc cel târziu pe 28 ianuarie 2025.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Trucul neobișnuit, ieftin și necunoscut de șoferi, prin care eviți aburirea parbrizului mașinii în timpul...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Adevărul despre conflictul dintre Liviu Teodorescu și Marius Moga: „După ce am plecat de la el, am explodat”
Film Now
Cu părul lung și blond, super șic și relaxată. Angelina Jolie, la filmările „Stitches”. Fiul ei cel mare...
Adevarul
Un important bancher anunță momentul în care vom intra oficial în criză. „Cei 250 miliarde euro s-au dus 90%...
Newsweek
Nouă formulă de calcul pentru pensiile speciale și militare. Pensionarii rămân cu mai mulți bani
Digi FM
Cum se simte Florin Piersic după anul greu traversat: "Sper să prind și ziua în care am să împlinesc 89 de...
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Jennifer Lopez face furori în cea mai scurtă salopetă, în turneul de promovare pentru „Unstoppable”...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...