Pasagerii submersibilului Titan știau că vor muri înainte de implozie. OceanGate ar putea plăti despăgubiri de 50 de milioane de dolari

Data publicării:
submersibilul Titan
Membrii echipajului submersibilului Titan știau că nu mai au nicio șansă să scape cu viață înainte ca nava să facă implozie. Foto: Profimedia Images

Pasagerii din submersibilul Titan, care a făcut implozie anul trecut în timp ce explora epava Titanicului, știau cel mai probabil că acelea vor fi ultimele momente din viața lor, potrivit unui proces intentat împotriva companiei OceanGate de familia unui explorator francez care a murit în incident, potrivit CNN.

Paul-Henri Nargeolet a fost unul dintre cei cinci oameni care au murit în dezastrul din iunie 2023. Nargeolet, căruia i se mai spunea și „Domnul Titanic” participase în 37 de expediții subacvatice de explorare a epavei Titanicului, fiind cel mai experimentat scafandru din acest punct de vedere și unul dintre persoanele care cunoșteau cel mai bine faimoasa epavă.

Avocații familiei sale au spus că „submersibilul blestemat” a avut „un istoric problematic”, iar compania OceanGate care deținea vehiculul nu a dezvăluit informații esențiale despre aparat și durabilitatea sa.

paul-henri-nargeolet-exporator-francez-titanic
Familia exploratorului francez Paul-Henri Nargeolet (în poză), zis și „Domnul Titanic”, care a murit în incidentul din 2023, a dat în judecată compania OceanGate. Captură foto: X

Familia lui Nargeolet a dat în judecată OceanGate pentru ucidere din culpă cerând cel puțin 50 de milioane de dolari. „Implozia catastrofală care i-a curmat viața lui Nargeolet a fost cauzată direct de neglijența, imprudența și nepăsarea persistentă” a companiei OceanGate, directorului general Stockton Rush și a celorlalți acuzați, se precizează în declarația avocaților, potrivit The Guardian.

Potrivit procesului intentat, Titan „a aruncat greutățile” la 90 de minute după ce a început scufundarea, ceea ce indică faptul că echipajul a încercat să oprească expediția.

„În timp ce cauza exactă a avariei s-ar putea să nu fie determinată niciodată, experții sunt de acord că echipajul Titanului a realizat exact ceea ce se întâmpla”, potrivit declarației. „Bunul simț ne spune că [membrii] echipajului știau foarte bine că aveau să moară, înainte să își găsească sfârșitul.”

„Echipajul s-ar putea foarte bine să fi auzit zgomotul crăpării tot mai intense a fibrei de carbon în timp ce greutatea apei punea presiune pe carena Titanului.”

Stockton Rush, le patron de la société Ocean Gate, présente son sous-marin "Titan"
Fondatorul companiei OceanGate, Stockton Rush, filmat în interiorul submersibilului Titan înainte de expediția în care nava a făcut implozie. Foto: Profimedia Images

Pasagerii din Titan și-au continuat astfel coborârea știind însă că nu mai puteau controla nava, „trăind teroarea și suferința psihică dinainte de implozia finală” a submersibilului.

Rory Golden, un membru al echipajului navei care a asistat submersibilul Titan înainte de scufundare în ziua în care s-a produs dezastrul, a vorbit săptămâna trecută despre frica și sentimentul de neputință pe care au trăit-o cu toții în timpul eforturilor eșuate de salvare.

„Aveam imaginea asta în mintea noastră cu ei jos acolo, rămânând fără oxigen în temperaturi de îngheț, devenind îngrozitor de speriați și înfricoșați”, a spus Golden, care era și un prieten apropiat al lui Nargeolet.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...