Uniunea Creştin-Democrată din Germania, partidul cancelarului Angela Merkel, a cerut NATO să-și intensifice prezenţa militară în Europa de Est pentru a descuraja Rusia, acuzată de o serie de provocări politice şi militare.
CDU, formațiune de centru-dreapta, este principalul partid aflat la guvernare în Germania.
După recentul incident aerian din Belarus, în cursul căruia a fost arestat un jurnalist disident, şi în contextul activităţilor militare ruse în apropierea frontierelor Ucrainei, membri ai CDU cer suplimentarea prezenţei militare NATO în Europa de Est.
„Cred că este necesară o consolidare substanţială a capacităţilor NATO” în Europa de Est, a spus, într-un interviu acordat publicaţiei Süddeutsche Zeitung, deputatul Henning Otte, reprezentantul pentru probleme de apărare al grupului Uniunii Creştin-Democrate / Uniunii Creştin-Sociale (CDU/CSU) din Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german, relatează Mediafax.
„Rusia trebuie să înţeleagă clar că Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să respecte angajamentele de apărare reciprocă. Alianţa noastră trebuie să exercite în mod real un rol de apărare şi să fie credibilă”, a adăugat Henning Otte.
Referindu-se la incidentul cu avionul de pasageri produs în Belarus, politicianul german a mai spus că preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, acţionează în acest fel pentru că „este sigur de susţinerea Rusiei”.
În acest context, NATO ar trebui să joace un rol mai activ în regiune, subliniază Henning Otto.
„În mod concret, ar trebui trimise mai multe avioane Eurofighter în zona Mării Baltice, iar grupurile de luptă ale NATO ar trebui suplimentate”, a subliniat el. Germania participă deja cu şase avioane multirol Eurofighter la misiuni NATO în Lituania.
Flancul de est al NATO „trebuie să redevină urgent principalul punct de apărare, mai mult decât, spre exemplu, zona Indo-Pacifică”, a mai spus Henning Otto.
Ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, efectuează în prezent un turneu în Asia şi a pledat pentru intensificarea angajamentelor în zona Indo-Pacifică.
Editor : Monica Bonea