Parlamentul ucrainean a adoptat marți un proiect de lege care interzice activitățile organizațiilor religioase care au legături cu Rusia. Legislația ar putea interzice efectiv activitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei (UOC-MP), adică subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse, potrivit Kyiv Independent.
Clerul UOC-MP a fost suspectat de legături și simpatii față de Rusia de-a lungul întregului război declanșat în februarie 2022.
Aceasta nu trebuie confundată cu Biserica Ortodoxă autocefală (autonomă) a Ucrainei, care este complet separată de Moscova și a fost înființată în 2018. Aceasta este în comuniune cu Patriarhia Ecumenică de Constantinopol.
Mulți clerici ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei au fost acuzați de colaborare cu Rusia și de justificarea agresiunii ruse din Ucraina, inclusiv episcopi și alți membri de rang înalt.
"Nu va exista o Biserică moscovită în Ucraina", a declarat la rândul său pe Telegram şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak.
Biserica vizată de această decizie era altădată cea mai populară în Ucraina, ţară cu o mare majoritate ortodoxă. Însă ea a pierdut în ultimii ani numeroşi enoriaşi, pe măsură ce sentimentul naţional ucrainean a câştigat în popularitate în faţa fostei puteri ruse.
Acest proces s-a accelerat prin crearea în 2018 a unei Biserici Ortodoxe Ucrainene independentă de Moscova, apoi şi mai mult odată cu declanşarea, în februarie 2022, a invaziei ruse împotriva Ucrainei, susţinută în mod deschis de Patriarhia Moscovei.
Un proces complicat
Legea intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea sa, dar comunitățile UOC-MP vor avea la dispoziție nouă luni pentru a rupe complet legăturile cu Biserica rusă, a explicat deputatul Iaroslav Jelezniak.
Potrivit deputatului Iaroslav Jelezniak, noua lege, care mai trebuie promulgată de preşedintele Volodimir Zelenski pentru a intra în vigoare, le lasă nouă luni parohiilor Bisericii vizate pentru "a tăia legăturile sale cu Biserica Ortodoxă Rusă" care susţine invazia rusă împotriva Ucrainei.
"Sperăm că decizia de astăzi va accelera trecerea acestor parohii către Biserica Ortodoxă" independentă de tutela Moscovei, a adăugat la rândul său deputata Irina Gheraşcenko.
Potrivit media, Biserica legată de Rusia numără astăzi circa 9.000 de parohii în Ucraina, comparativ cu 8.000-9.000 de parohii ale rivalei independente.
În mod concret, potrivit experţilor ucraineni, suprimarea parohiilor legate de Moscova riscă prin urmare să dureze luni, chiar ani, pentru că interdicţia fiecăreia dintre ele va trebui aprobată de un tribunal.
Legislația a fost susținută de 256 de deputați în a doua și ultima lectură. Douăzeci și nouă de deputați au votat împotriva proiectului de lege, inclusiv 17 din partea Platformei pentru viață și pace, un succesor al grupului parlamentar prorus dizolvat, Platforma opoziției - pentru viață.
De asemenea, patru deputați ai partidului de guvernământ Servitorul poporului au votat împotriva proiectului de lege, în timp ce alți trei s-au abținut.
Editor : Marina Constantinoiu