Parlamentul Rusiei a finalizat miercuri adoptarea unei legi care retrage ratificarea de către Moscova a tratatului global de interzicere a testelor de arme nucleare. Camera superioară, Consiliul Federației, a aprobat legea cu 156 de voturi și zero împotrivă sau abțineri după ce și Camera inferioară, Duma, a adoptat-o în unanimitate, transmite Reuters.
Legea va ajunge pe masa președintelui Vladimir Putin pentru a fi semnată.
Putin le-a cerut parlamentarilor la începutul acestei luni să facă această schimbare pentru a „oglindi” poziția Statelor Unite, care au semnat, dar nu au ratificat niciodată Tratatul de interzicere completă a testelor nucleare (CTBT).
Rusia spune că nu va relua testele nucleare decât dacă Washingtonul o face, dar experții în controlul armamentului sunt îngrijorați că s-ar putea îndrepta spre un test pe care Occidentul l-ar percepe ca o escaladare amenințătoare în contextul războiului din Ucraina.
Ucraina a acuzat Rusia că intensifică „șantajul nuclear”
Deși nu a intrat niciodată oficial în vigoare, CTBT a făcut din testarea nucleară un tabu - nicio țară, cu excepția Coreei de Nord, nu a efectuat un test care implică o explozie nucleară în acest secol.
Experții în controlul armamentului spun că un test efectuat fie de Rusia, fie de Statele Unite ar putea declanșa o nouă cursă a înarmărilor într-un moment de tensiune internațională acută, cu războaie care se dezlănțuie în Ucraina și Orientul Mijlociu. Ei spun că dacă o țară ar testa, cealaltă ar face probabil același lucru, iar altele precum China, India și Pakistan ar putea urma.
CNN a publicat luna trecută imagini din satelit care arată că Rusia, Statele Unite și China au construit toate noi instalații la locurile lor de testare nucleară în ultimii ani.
Departamentul de Energie al SUA a declarat săptămâna trecută că a efectuat o explozie chimică la locul său de testare nucleară din Nevada „pentru a îmbunătăți capacitatea Statelor Unite de a detecta explozii nucleare cu randament scăzut în întreaga lume”.
Adresându-se parlamentarilor ruși înainte de votul de miercuri, ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov a spus că explozia din Nevada a fost „fără îndoială un semnal politic”.
„Așa cum a spus președintele nostru, trebuie să fim în alertă, iar dacă Statele Unite se îndreaptă spre începerea testelor nucleare, va trebui să răspundem aici în același mod”, a spus el.
Editor : M.I.