Comisia pentru securitate a Senatului ceh a solicitat Guvernului de la Praga să investigheze posibila utilizare abuzivă a bisericilor ortodoxe din Republica Cehă pentru operațiuni de influență rusească și recomandă anularea înregistrării în cazul în care se constată încălcări legale, scrie Euractiv.
Biserica Ortodoxă Rusă din Republica Cehă este o extensie a Patriarhiei Moscovei, strâns legată de statul rus și condusă de Patriarhul Kirill, care a fost sancționat de Guvernul ceh pentru susținerea publică a războiului Rusiei în Ucraina.
La începutul acestei luni, autoritățile cehe l-au expulzat, de asemenea, pe clericul ortodox rus Nikolai Lișcenko, acuzându-l de crearea unor structuri de influență pentru susținerea intereselor ruse în UE.
Comitetul a recomandat, din proprie inițiativă, ca serviciile de informații să fie însărcinate cu investigarea acestei amenințări și l-a îndemnat pe ministrul Culturii din Cehia, Martin Baxa (ODS, ECR), să investigheze activitățile Bisericii Ortodoxe Ruse și ale Bisericii Ortodoxe din Cehia. În cazul în care se constată că aceste biserici funcționează în afara legii, Baxa ar trebui să ia în considerare anularea înregistrării lor.
„Libertatea de religie și de asociere nu ar trebui să fie folosită în mod abuziv pentru influența nelegitimă a unei puteri străine ostile”, a declarat președintele comisiei, Pavel Fischer (independent), recomandând guvernului să acorde atenția cuvenită, citând riscurile pentru securitatea națională.
Ministerul Culturii din Cehia nu găsise anterior niciun motiv pentru a revoca înregistrarea acestor biserici în urma invaziei Rusiei în Ucraina, însă o serie de evoluții au stârnit îngrijorarea comisiei senatoriale.
„Nu consider că Biserica Ortodoxă Rusă a Patriarhiei Moscovei este o biserică și că reprezentanții săi sunt clerici. Ea face parte din mașinăria represivă a Kremlinului care este implicată în operațiunile de influență ale Rusiei. Și așa ar trebui să fie tratați nu numai în Republica Cehă, ci în întreaga Europă”, a declarat ministrul ceh de Externe Jan Lipavsky (Pirați, Verzi/ALE) la mijlocul lunii august pentru presa cehă, ca reacție la expulzarea lui Lișcenko.
Comisia pentru securitate a Senatului ceh a subliniat, de asemenea, influența crescândă a persoanelor cu legături rusești în cadrul Bisericii Ortodoxe a Țărilor Cehe.
Această biserică este oficial independentă de Biserica Ortodoxă Rusă menționată mai sus și are al doilea cel mai mare număr de adepți din Republica Cehă, în mare parte datorită numărului de imigranți din Ucraina.
În timp ce Biserica Ortodoxă Rusă nu a răspuns la apelul comisiei senatoriale, Biserica Ortodoxă a Ținuturilor Cehe a obiectat ferm.
Preocupările Cehiei reflectă eforturile europene mai ample de a reduce influența rusă, subliniate de legislația recentă din Ucraina care interzice în mod explicit Bisericii Ortodoxe Ruse să opereze pe teritoriul său.
Editor : Marina Constantinoiu