Părinții bebelușului Charlie Gard au renunțat la lupta în instanță pentru a obține dreptul de a-l transporta pe micuț în SUA, acolo unde ar fi putut beneficia de un tratament experimental pentru boala genetică rară de care suferă, relatează BBC News.
Chris Gard și Connie Yates, părinții micuțului Charlie, și-au anunțat decizia în timp ce un judecător al Curții Supreme trebuia să supervizeze o nouă audiere la tribunal, într-un proces care durează de mai bine de cinci luni.
„Timpul nostru s-a scurs. Acest caz depinde de timp. Din păcate, timpul s-a scurs pentru Charlie”, a declarat avocatul familiei, care a precizat că părinții au luat această decizie în urma ultimelor scanuri și analize la care a fost supus bebelușul.
Potrivit avocatului familiei, boala micuțului a afectat în mod ireversibil mușchii și țesuturile. „Cele mai negre temeri ale părinților au fost confirmate. Este prea târziu pentru a-l mai trata pe Charlie acum”, a mai adăugat avocatul.
În fața Curții Supreme s-au adunat zeci de susținători, autointitulați Armata lui Charlie, care au militat în ultimele săptămâni pentru ca judecătorii să le permită părinților să îl ducă pe micuț în SUA, acolo unde o clinică se oferise să încerce pro-bono un tratament experimental pentru boala de care suferă Charlie. Bebelușul s-a născut cu sindromul de degradare mitocondrială, o boală incurabilă, care duce la degenerarea mușchilor, a țesuturilor și la atrofierea creierului.
Medicii de la spitalul Great Ormond Street, unde este internat băiețelul, s-au opus transportării acestuia în SUA, susținând că tratamentul experimental nu va da roade și că nu există motive pentru care părinții să îi prelugească agonia. Însă aceștia nu au renunțat și au dus cazul în instanță, într-un proces care a durat luni de zile și a cărui finalitate va veni, din nefericire, prea târziu pentru copil.