Suicidul este epidemia silențioasă a Noii Zeelande, titrează cotidianul britanic The Guardian. La ora actuală, Noua Zeelandă are cea mai mare rată de sinucideri în rândul tinerilor dintre toate țările dezvoltate.
Ultimele date oficiale, publicate săptămâna aceasta, indică faptul că neozeelandezii își pun capăt vieții mai mult ca oricând, subliniază The Guardian. În ultimul an, 606 tineri s-au sinucis.
La începutul lunii august, trei mame îndurerate au decis să pună presiune pe politicieni pentru aborda frontal ceea ce deja se impune ca o dramă națională a Noii Zeelande, adresând partidelor politice o scrisoare semnată de peste 200 de familii.
În scrisoare, familiile semnatare au exprimat următoarele revendicări: o anchetă privată legată de starea de sănătate mintală a neozeelandezilor, restabilirea finanțării de 2,3 miliarde de dolari în domeniul sănătății și creșterea bugetului alocat sănătății primare.
„Ca familii care i-au pierdut pe cei dragi, știm câte ceva despre curaj. A trebuit să ne punem întrebări dificile și incomode. Avem nevoie și de curajul vostru. Avem nevoie să punem întrebări dificile privind sistemul nostru de sănătate mintală”, se arată în textul scrisorii citate de cotidianul britanic.
Scrisoarea ar fi dus, în doar o lună, la creșterea sprijinului politic pentru combaterea acestui flagel. Jacinda Ardern, șefa Partidului Laburist din Noua Zeelandă, principala formațiune de opoziție, spune că va infuza 8 miliarde de dolari în finanțarea sănătății și va reviziui serviciile de sănătate mintală.
De asemenea, guvernanții au creat un grup de experți care să consilieze Ministerul Sănătății cu privire la modalitățile de reducere a ratei sinuciderilor. Experții în economie susțin că actualele cheltuieli ale Guvernului sunt în concordanță cu gravitatea problemei.
Însă în afara sferei politice, părinții, disperați că și-ar putea pierde oricând copiii, sunt împărțiți în două tabere. Unii sunt de părere că tinerii nu ar trebui expuși atât de mult la tema sinuciderilor, în timp ce alții zic că tocmai de acest lucru este nevoie pentru o confruntare eficientă cu criza existențială care a curprins Noua Zeelandă.