Paranoia a cuprins partidul comunist chinez: Xi Jinping apelează la epurări în stil stalinist pentru a-și elimina adversarii (Politico)

Data actualizării: Data publicării:
xi jinping sustine un discurs
Foto: Profimedia Images

Ceva este putred la curtea imperială a președintelui Xi Jinping. În timp ce lumea este atentă la războaiele din Orientul Mijlociu și Ucraina, o epurare stalinistă a cuprins întreg sistemul politic ultra-secret al Chinei, având consecințe profunde în economia globală și chiar în privința șanselor de a menține pacea în regiune, scrie Politico.

Semnalele lansate de Beijing sunt greu de ratat, chiar și în timp ce serviciile de securitate din China conduc o campanie de represiune de tip totalitar, ceea ce înseamnă că este aproape imposibil să știm ce se întâmplă cu adevărat în această țară.

Inexplicabila dispariție și eliminare a miniștrilor de externe și apărare ai Chinei – ambii fiind oficiali loiali lui Xi ce au fost aleși și promovați cu doar câteva luni înainte să dispară la începutul anului – reprezintă doar două exemple.

Printre celelalte victime de rang înalt se numără generali însărcinați cu conducerea programului de arme nucleare ale Chinei și unii dintre cei mai importanți oficiali care gestionează sectorul financiar chinez.

Câțiva dintre aceși foști acoliți ai lui Xi ar fi murit după ce au fost reținuți de autoritățile chineze.

Un alt semn prevestitor îl reprezintă moartea subită a lui Li Keqiang, recent pensionatul prim-ministru chinez – al doilea în ierarhia comunistă a Chinei – care ar fi murit în urma unui atac de cord într-o piscină din Shanghai la finalul lunii octombrie, în ciuda faptului că se bucura de cea mai bună îngrijire medicală din lume.

După moartea lui Li, Xi a ordonat ca perioada de doliu public pentru fostul său rival să fie limitată drastic.

În mintea multor chinezi, fraza „infarct în piscină” este echivalentă cu „căzut de la fereastră”, scenariul recurent în Rusia despre care se vorbește mereu când un inamic al lui Putin este eliminat.

Chinese Foreign Minister Qin Gang Missing, Washington D.C., USA - 19 Jul 2023
Qin Gang, ministrul chinez de externe recent dispărut, ar fi avut o relație amoroasă cu reporterul Fu Xiaotian, acuzată că spiona pentru o țară străină. Foto: Profimedia Images

De la începutul domniei sale, în 2012, epurările fără sfârșit ale lui Xi Jinping au eliminat milioane de oficiali – de la „tigrii” de rang înalt ai Partidului Comunist la „muștele” de birou de la fundul ierarhiei, ca să folosim terminologia preferată de Xi.

Ceea ce diferă azi este faptul că oficiali eliminați nu sunt membri unor facțiuni politice ostile, ci fac parte din cercul de apropiați ai lui Xi, ceea ce ridică semne de întrebare despre stabilitatea regimului.

În această atmosferă febrilă din capitala Imperiului Ceresc, Beijing, există acum pericolul ca un paranoic și izolat Xi să facă o eroare de judecată, să provoace un conflict armat cu unul dintre vecinii săi mai slabi sau chiar să lanseze o invazie totală a Taiwanului cu scopul de a distrage atenția de la problemele cu care se confruntă pe plan intern.

Sute de ofițeri importanți din Armata de Eliberare a Poporului (PLA), precum și mii de oficiali de top ai partidului, au fost arestați, au dispărut sau au fost „sinuciși” – forțați să se sinucidă sau uciși așa încât să pară că s-au sinucis.

Beneficiarii acestei epurări perene sunt birocrații din provincii care au lucrat cu Xi în prima parte a carierei sale și care sunt apreciați de acesta în primul rând pentru loialitatea fără margini arătată pentru „liderul poporului”.

Cazul Qin Gang: o relație amoroasă cu un reporter acuzat de spionaj

Una dintre cele mai interesante povești este cea a lui Qin Gang, un fost purtător al ministerului chinez de externe, a cărui carieră a cunoscut o ascensiune aproape fără precedent, ajungând șeful de protocol al Chinei, vice ministru de externe și, într-un final, ministru de externe.

Pe data de 25 iunie anul acesta – la doar șase luni după ce a devenit ministru, Qin s-a întâlnit la Beijing cu miniștri de externe din Sri Lanka și Vietnam, cât și cu ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Rudenko. Apoi, încă și mai subit decât a câștigat poziția de ministru de externe, Qin a dispărut.

Potrivit unor persoane care au acces la oficiali chinezi de rang înalt, adevărata misiune a lui Rudenko a fost să îl pe informeze Xi că ministrul său de externe și mai mulți oficiali de top din PLA ar fi fost compromiși de agențiile occidentale de spionaj.

După ce Qin a dispărut, au apărut zvonuri șocante despre relația amoroasă a lui Qin cu un reporter al postului chinezesc Pheonix TV, Fu Xiaotian, cu care ar fi avut un copil care acum este cetățean american. Poveștile au fost lăsate să circule online, nefiind cenzurate de autoritățile din China.

Fu a studiat la Universitatea Cambridge, un loc tradițional de recrutare pentru agențiile de spionaj din Marea Britanie, și l-a cunoscut pe Qin cu mai bine de 10 ani în urmă când acesta lucra la ambasada Chinei de la Londra.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În 2016, Colegiul Churchill de la Cambridge, a numit una dintre grădinile sale în onoarea lui Fu pentru contribuția ei „foarte rară” sub forma unor „daruri generoase” în valoare de 250.000 de lire sterline, o sumă enormă pentru majoritatea jurnaliștilor.

Înainte ca Qin să dispară, Fu a postat niște poze pe rețelele sociale cu copilul ei, fără însă să spună cine este tatăl lui. În aprilie a zburat înapoi la Beijing cu ceea ce pare a fi un avion privat pus la dispoziție de guvernul chinez. De atunci, nu s-a mai auzit nimic de Fu.

Potrivit surselor citate deja de Politico, mesajul lui Rudenko a inclus și acuzații la adresa lui Qin și a rudelor unor ofițeri de top din cadrul Forțelor de Rachete ale Chinei, care ar fi scurs secrete nucleare înspre agențiile de spionaj din Occident.

Două dintre surse spun că Qin a murit, după ce s-ar fi sinucis sau ar fi fost torturat la finalul lunii iulie într-un spital militar din Beijing în care sunt tratați liderii de top din China.

Paranoia a cuprins și mai mult birocrația și economia chineză după ce directorul CIA, Bill Burns, a spus că agenția a „făcut progrese” pentru reconstruirea rețelei sale din China și are acum „capacități puternice” în această țară.

Orice oficial chinez care are relații prea apropiate cu străinii este suspectat de legături cu agențiile de spionaj – un avertisment clar la adresa oricui încă mai crede că China este deschisă la ideea de a face afaceri cu Occidentul.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri