Papa Francisc a declarat miercuri că războiul din Ucraina a arătat că omenirea trebuie să renunţe la instinctul ei ciudat de „autodistrugere” şi că achiziţiile suplimentare de arme nu reprezintă o soluţie finală pentru niciun conflict.
Suveranul pontif le-a cerut persoanelor prezente la audienţa sa generală săptămânală să se gândească la toate victimele războiului - la morţi, inclusiv la „soldaţii ucişi într-o parte a baricadei sau în cealaltă”, la răniţi, la persoanele rămase fără locuinţe şi la refugiaţi.
„Fie ca Domnul să îşi trimită duhul sfânt către noi, pentru a ne face să înţelegem că războiul este o înfrângere a umanităţii, că trebuie să îi învingem pe toţi cei care fac război”, a declarat papa Francisc, potrivit Reuters, citat de Agerpres. „Războiul este o nevoie care ne distruge”, a adăugat liderul de la Vatican, care i-a cerut lui Dumnezeu „să ne elibereze de această 'nevoie' de autodistrugere”.
A fost pentru a doua oară de la izbucnirea războiului în Ucraina când papa Francisc a evocat spectrul unui război nuclear.
Suveranul pontif a condamnat vehement de mai multe ori războiul din Ucraina, însă a criticat Rusia doar într-o manieră implicită, evitând până acum să rostească numele acestei ţări. Papa Francisc a folosit termeni şi expresii precum „agresiune nejustificată”, „masacru” şi „atrocităţi”.
Autorităţile de la Moscova spun că acţiunea declanşată în Ucraina pe 24 februarie este „o operaţiune militară specială” concepută nu pentru a ocupa un teritoriu, ci pentru a demilitariza ţara vecină şi pentru a îi elimina pe cei pe care Kremlinul îi consideră "naţionalişti periculoşi". Papa Francisc a respins deja într-un discurs al său această terminologie.
„Să ne rugăm pentru ca cei care guvernează să înţeleagă că achiziţiile de arme şi fabricarea de arme nu reprezintă soluţia problemei”, a mai spus, miercuri, liderul de la Vatican.
„Soluţia este să lucrăm împreună pentru pace, aşa cum spune Biblia, pentru a transforma armele în instrumente ale păcii”, a adăugat el.
Papa Francisc a declarat în trecut că fondurile cheltuite pentru armament ar trebui direcţionate în alte scopuri, precum combaterea foametei la nivel global şi dezvoltarea şi distribuirea de vaccinuri. Liderul Bisericii Catolice a cerut, de asemenea, interzicerea armelor nucleare şi consideră că simpla lor deţinere în scopuri de descurajare este imorală.
Editor : I.C