Mulți dintre afganii aflați în această situație în Pakistan au ales să plece înapoi în țara de origine voluntar pentru a evita deportarea, în condițiile în care guvernul pakistanez are ca obiectiv expulzarea a peste un milion de afgani.
Guvernul de la Islamabad susține că mulți dintre afganii veniți în țară au comis atacuri teroriste și infracțiuni, o afirmație pe care guvernul taliban o respinge ca falsă.
Noile puncte de trecere au fost stabilite în sud-vestul provinciei Baluchistan, pe lângă principalul punct din cartierul Chamas, a declarat Jan Achakzai, ministrul informațiilor din guvernul local al regiunii.
Oficialul a spus că principalul punct de trecere a fost copleșit de refugiații afgani care vor să revină în țara de origine voluntar.
Peste 280.000 de afgani au plecat din Pakistan de când a fost pusă în aplicare noua politică a guvernului de la Islamabad, la începutul lunii octombrie, conform agenției ONU pentru refugiați.
Guvernul pakistanez a început procedura de ridicare și deportare a afganilor la puțin timp după ce a expirat ultimatumul pentru plecarea voluntară, pe 1 noiembrie.
Pakistanul a refuzat toate solicitările de la ONU, organizații umanitare sau ambasade occidentale pentru renunțarea la acest plan de expulzare sau pentru a-i identifica și proteja pe afganii care riscă să fie persecutați la revenirea în țara de origine.
Talibanii au cerut, de asemenea, guvernului pakistanez să dea suficient timp cetățenilor săi să plece.
Planul de expulzare a deteriorat grav relațiile Pakistanului cu vecinii săi, iar migrația în masă a ridicat temeri legate de o nouă criză umanitară, în condițiile în care sute de mii de oameni stau în corturi improvizate la marginea graniței, chiar la începutul iernii.