Galerie Foto Pakistanul a primit un cadou de la Emiratele Arabe și a folosit pentru prima oară ploaia artificială ca să alunge smogul din Lahore

Data publicării:
poluare in lahore
Lahore, din Pakistan, este unul dintre cele mai poluate oraşe ale lumii. FOTO: Profimedia Images

Pentru prima dată, ploaia artificială a fost folosită, sâmbătă, în Pakistan pentru a combate smogul atât de nociv pentru sănătatea oamenilor din Lahore, a anunţat guvernul provinciei Punjab.

Avioanele furnizate de Emiratele Arabe Unite şi echipate cu tehnologia de însămânţare a norilor au survolat zece zone ale oraşului, considerat unul dintre cele mai poluate din lume.

Acesta este un "cadou" din partea Emiratelor Arabe Unite, a declarat şeful interimar al guvernului provincial din Punjab, Mohsin Naqvi. "Echipe din Emiratele Arabe Unite au sosit aici cu două avioane în urmă cu zece sau douăsprezece zile. Au folosit 48 de rachete pentru a induce ploaia", a declarat el presei.

Lahore, din Pakistan, este unul dintre cele mai poluate oraşe ale lumii. FOTO: Profimedia Images
Lahore, din Pakistan, este unul dintre cele mai poluate oraşe ale lumii. FOTO: Profimedia Images

Echipa va şti în următoarele ore dacă procesul de "ploaie artificială" a avut succes, a adăugat oficialul, scrie news.ro.

Emiratele Arabe Unite folosesc din ce în ce mai mult însămânţarea norilor pentru a crea ploi artificiale în regiunile aride ale acestei ţări afectate de secetă. Procesul presupune introducerea de sare sau de un amestec de diferite săruri în nori pentru a produce precipitaţii, cristalele încurajând condensarea care declanşează ploaia.

Această tehnică a fost folosită în zeci de ţări, inclusiv în Statele Unite, China şi India. Chiar şi puţină ploaie este eficientă în reducerea poluării, potrivit experţilor.
Consecinţe catastrofale asupra sănătăţii

Poluarea aerului în Pakistan s-a agravat în ultimii ani, emisiile de la motorina de calitate inferioară, fumul provenit din arderea sezonieră a produselor agricole şi temperaturile mai scăzute din timpul iernii contribuind la smogul care îi sufocă pe cei 11 milioane de locuitori din Lahore.

Nivelurile de poluanţi PM2,5, microparticule cancerigene care pătrund în sânge prin plămâni, au depăşit sâmbătă în Lahore de peste 66 de ori pragul considerat periculos de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Consecinţele unei expuneri prelungite la smog, un amestec de ceaţă şi emisii poluante, sunt catastrofale: boli de inimă, cancer pulmonar, boli respiratorii şi accidente vasculare cerebrale, potrivit OMS.

Guvernele succesive au încercat diverse abordări, inclusiv stropirea drumurilor cu apă sau închiderea şcolilor, fabricilor şi pieţelor la sfârşit de săptămână, cu diferite grade de succes.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri