Video Păcăleli de război. Cum funcționează armele-momeală din Cehia, care ar putea ajunge în Ucraina

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
imagine de sus a unor sisteme de rachete sol-aer gonflabile
O companie din Cehia produce la scară naturală echipamente militare gonflabile destinate păcălirii inamicului Foto: captură video

Dacă soarta războiului va fi decisă militar, probabil că va avea legătură cu livrările de arme către Ucraina. Și dacă livrările includ tancuri ca cel din imagini, atunci probabil că nu vor exista dispute în privința furnizării lor. Asta pentru că, ei bine, așa-zisele tancuri sunt făcute de fapt... din aer – ca niște castele gonflabile. Și totuși, aceste arme-momeală confecționate în orașul ceh Decin sunt eficiente în timpul războiului. Nu vor trage niciodată, dar ar putea atrage, în schimb, multă atenție. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta la ora 19:30.

Un tanc american M60, pe câmpiile din Cehia. Din filmările realizate cu drona, e destul de greu să-ți dai seama că acest vehicul este în mare parte... aer cald, propulsat de o mașină obișnuită ascunsă dedesubt.

Nu este nicio farsă. Este realizat de un producător local de arme - cu o diferență. Durează mai puțin de o oră să-l aduci la această formă, nu prin asamblarea pieselor, ci prin umflarea lor. Și când e gata, pare surprinzător de real pentru inamic, cel puțin de la distanță.

În războiul modern este important ca astfel de arme-momeală să nu poată fi deosebite de cele reale”, spune Vojtech Fresser, reprezentant al companiei Inflatech.

Cerere mare de echipament de tip sovietic

Compania este furnizor al armatelor NATO. În acest moment, există o cerere mare pentru echipamente de tip sovietic. Deși totul este strict secret, e posibil ca aceste tancuri gonflabile să se îndrepte spre Ucraina, pentru a-i păcăli pe soldații ruși.

Compania poate produce lunar 15 tancuri-momeală.

„Acestea sunt diferite părți ale tancului. După ce le coși conform planului, tot ceea ce trebuie să faci este să-l umfli și arată ca un vehicul adevărat”, explică un muncitor, în timp ce croiește bucățile de pânză specială.

Aici nu sunt fabricate doar tancuri, ci un întreg arsenal militar. De exemplu, sistemul de rachete sol-aer Gecko, ce se umflă în doar zece minute. Prețul este de 25 de mii de euro.

Producătorul spune că bobinele de încălzire încorporate pot păcăli chiar și camerele termice și sistemele radar moderne.

„Un pilot aflat în plin atac aerian are puțin timp de pierdut. Auzim adesea piloți spunând: nu eram sigur dacă era o momeală sau un echipament real. Acesta este și scopul nostru: vrem să inducem în eroare inamicul. Asta ne oferă un avantaj strategic”, explică Vojtech Fresser.

Lecțiile istoriei: „Armata Fantomă” din al Doilea Război Mondial

Păcălirea inamicului este o veche tactică de luptă, folosită cu succes de trupele americane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Atunci, echipament de război gonflabil a fost utilizat pentru crearea unor poziții false. Armata germană a fost păcălită de câteva ori de o trupă de peste o mie de soldați, cunoscută sub numele de „Armata Fantomă”.

Potrivit fostului locotenent-general Roland Kather, armata Berlinului are și ea un stoc de momeli gonflabile. În ziua de azi, acestea ar putea fi folosite pentru a ascunde transporturile de arme către Ucraina.

„Capacitatea de a aduce echipamente occidentale în Ucraina este, până la urmă, destul de limitată. Am putea folosi drumuri sau șinele de tren... Așa că are sens ideea de a lucra cu momeli, atât pentru protejarea propriului echipament, cât și pentru a ne asigura că transporturile de arme ajung în Ucraina”, explică Roland Kather, general-locotenent (r).

Deși astfel de tactici ar putea părea inutile pentru neinițiați, experții sunt de altă părere. Cine știe? Poate că termenul de „forță a aerului” va căpăta curând un nou sens...

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
PSD se retrage oficial de la guvernare! Mesajul lui Marcel Ciolacu: ”Să fie clar, am...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
Cu părul lung și blond, super șic și relaxată. Angelina Jolie, la filmările „Stitches”. Fiul ei cel mare...
Adevarul
Un important bancher anunță momentul în care vom intra oficial în criză. „Cei 250 miliarde euro s-au dus 90%...
Newsweek
SURSE Pensia pe ianuarie poate întârzia și 10 zile. Casele de Pensii NU au calendarul plăților
Digi FM
Cum se simte Florin Piersic după anul greu traversat: "Sper să prind și ziua în care am să împlinesc 89 de...
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Jennifer Lopez face furori în cea mai scurtă salopetă, în turneul de promovare pentru „Unstoppable”...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...