Orașele rusești au rămas fără apărare în fața atacurilor cu drone. Cât de pregătit e Putin pentru o amenințare mai mare

Data actualizării: Data publicării:
Drone attack in Saratov
O clădire din Saratov a fost lovită de dronă la sfârșitul lunii august. Foto: Profimedia

În timp ce așteaptă undă verde din partea țărilor occidentale pentru a folosi armele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei, Ucraina se bazează pe dronele de producție internă, care sunt considerabil mai ieftine decât rachetele și nu mai puțin eficiente, relatează Kyiv Independent

În ultimele luni, Ucraina a sporit numărul atacurilor cu drone de producție proprie împotriva infrastructurii critice rusești care alimentează mașinăria de război a Rusiei. Confruntată cu atacuri cu zeci de drone simultan, apărarea aeriană rusă s-a dovedit a fi depășită.

„În ciuda capacităților extinse de apărare aeriană ale Rusiei, există limitări în protejarea eficientă a tuturor țintelor”, a declarat Mattias Eken, expert în apărare și securitate la RAND Europe, pentru Kyiv Independent.

„Obiectivul este de a demonstra populației ruse că abilitățile de apărare ale statului sunt insuficiente, evidențiind vulnerabilitățile din interiorul Rusiei”, a adăugat Eken.

Noi provocări pentru apărarea aeriană a Rusiei

De la începutul lunii septembrie, Ucraina a efectuat două atacuri în masă asupra Rusiei, folosind cel puțin 144 de drone pentru unul și 158 de drone pentru celălalt, potrivit autorităților ruse.

Guvernatorul regiunii Moscova, Andrei Vorobyov, a declarat că o clădire rezidențială din orașul Ramenskoe a fost avariată ca urmare a ultimului atac. Potrivit acestuia, o femeie de 46 de ani a fost ucisă, iar alți trei civili au fost răniți. Orașul este situat la 46 de kilometri sud-est de Moscova.

Kievul nu a comentat și nici nu a confirmat implicarea sa în aceste atacuri.

Atacul din 10 septembrie a vizat diferite regiuni din Rusia, inclusiv regiunile Briansk, Moscova, Tula, Kaluga, Belgorod, Kursk, Oryol, Voronej și Krasnodar Krai. Ministerul rus al Apărării a afirmat că cel mai mare număr de drone - 72 - ar fi fost doborât deasupra regiunii Briansk, urmată de regiunea Moscova (20) și regiunea Kursk (14).

„Dacă Ucraina menține presiunea asupra siturilor industriale și militare rusești, acest lucru va avea consecințe semnificative asupra modului în care Rusia luptă”, a declarat Samuel Bendett, expert militar de la Centrul pentru analize navale din SUA, adăugând că Ucraina recurge la atacuri combinate cu rază lungă de acțiune folosind diferite tipuri de drone.

Citește și: Lavrov acuză Occidentul că a dat voie deja Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune. „Nu avem îndoieli”

Odată cu începerea invaziei ruse la scară largă, dronele au schimbat „regulile jocului” pentru Kiev. Guvernul ucrainean a început să investească mai mult în producția internă, creând stimulente și subvenții și simplificând procedurile birocratice pentru producători.

În martie, ministrul Transformării Digitale, Mykhailo Fedorov, a declarat că Ucraina și-a extins piața dronelor până la punctul în care poate produce „mai mult de unul sau chiar două milioane de drone pe an” cu ajutorul partenerilor.

Pe măsură ce Ucraina își crește producția de drone, apărarea aeriană rusă își arată tot mai mult vulnerabilitatea. Ucrainenii au atac recent rafinării de petrol, aerodromuri, depozite de arme și muniții. Iar apărarea rusă nu poate doborî zeci de drone care pătrund pe teritoriul Rusiei într-o singură noapte.

„Folosirea unui număr mare de drone joacă un rol crucial în suprasolicitarea și epuizarea sistemelor de apărare aeriană ale Rusiei. La fel de important este să se asigure că costul dronelor rămâne mai mic decât cel al rachetelor desfășurate pentru a le intercepta”, a declarat Eken.

Și dronele cu rază lungă de acțiune creează provocări pentru apărarea aeriană rusă. Potrivit lui Eken, radarele tactice rusești sunt optimizate pentru detectarea avioanelor, mai degrabă decât a țintelor mici, care se mișcă lent, precum dronele. Sistemele antiaeriene rusești precum Panțîr S1, Tunguska și Strela se chinuie să detecteze dronele mici până când acestea ajung în apropiere, la aproximativ 3-4 kilometri, aproape de distanța minimă pentru a le ataca eficient.

„Eficacitatea sistemelor Panțîr S1 și Tunguska împotriva dronelor mici a fost pusă la îndoială”, a adăugat Eken.

Cât de pregătită e Rusia să facă față unor amenințări mai mari

Pentru a contracara dronele ucrainene, forțele ruse încearcă să își reorganizeze unitățile de apărare aeriană. „Rușii împrumută o strategie a ucrainenilor”, a declarat Bendett, descriind abordările recente ale armatei ruse.

Rusia a început să lanseze unități mobile de apărare aeriană, așa cum face Ucraina. Ministerul rus al Apărării intenționează, de asemenea, să utilizeze mitraliere mobile de calibru mare și tunuri ușoare de apărare antiaeriană montate pe camioane și jeep-uri, a spus Bendett, numind acest lucru o „soluție pe termen lung”.

„O mulțime de comentatori ruși sunt foarte supărați de incapacitatea guvernului lor de a face față acestei amenințări”, a spus Bendett.

„Și fac apel la unități de voluntari precum cele care există în Ucraina, în care civilii urmăresc cerul pentru a vedea aceste drone.”

Dar această abordare necesită cooperare între armată și societatea civilă, iar în Rusia va fi nevoie de timp pentru a se dezvolta, a adăugat expertul.

Potrivit lui Eken, Rusia va trebui probabil, de asemenea, să își modernizeze tehnologia radar pentru a contracara eficient prezența tot mai mare a dronelor mici de la distanțe mari.

În ceea ce privește potențialele atacuri cu rachete balistice din Ucraina, acestea ar putea fi chiar mai ușor de gestionat pentru Rusia, cel puțin în teorie, a declarat el.

Sistemele rusești de apărare aeriană au fost concepute în principal pentru a intercepta bombardierele de mare viteză, rachetele de croazieră și rachetele balistice. Acest lucru este evident în special în orașe precum Moscova, unde este desfășurat unul dintre puținele sisteme de apărare antirachetă staționare permanente din lume, A-135.

„Cu toate acestea, interceptarea rachetelor balistice avansate este dificilă în practică, având în vedere viteza și traiectoria acestora”, a adăugat Eken.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locul de muncă plătit cu 500 de lei pe zi, fără liceu, pentru care angajatorii se luptă să găsească oameni...
Digi FM
Anca Țurcașiu, îndrăgostită iremediabil de iubitul ei, Călin Șerban: „Se poate la orice vârstă să-ți...
Pro FM
Speak, uluit de prețurile din Elveția, din stațiunea de schi a bogaților: "O apă, 7 euro. Am cumpărat 10...
Film Now
Emilia Clarke s-a despărțit de iubitul ei după doar patru luni de relație: „Și-au dat seama că nu sunt...
Adevarul
Cum poate o doză mică de vitamina B6 să-ți distrugă nervii periferici: amorțeală și crampe. Ce riscuri ascund...
Newsweek
Ce medicamente lipsesc din farmacii? Unele pot fi decontate la pensie cu 90%. Cum pot fi înlocuite?
Digi FM
Cine este tânăra din România care a făcut senzație într-un show din Italia. A fost lăudată de jurați și e la...
Digi World
Averea combinată a miliardarilor lumii a crescut cu 5,7 miliarde de dolari pe zi, în 2024. Patru noi...
Digi Animal World
Momentul când un coiot este scos din frigiderul unui supermarket: „Nu mă așteptam la asta”
Film Now
Scleroza multiplă a Selmei Blair, nediagnosticată vreme de 40 de ani: "Arătam ca o fată normală". Și-a dus...
UTV
Mario Fresh a ajuns pe perfuzii in vacanta din Bali. „Asa respir eu cand mai am putin si mor”