Vladimir Kara-Murza, unul dintre cei mai înverșunați critici ai președintelui Vladimir Putin, a descris tortura psihologică pe care a îndurat-o în timpul celor 11 luni de izolare, în cadrul unui interviu la CNN. În tot acest timp a avut voie să vorbească la telefon cu soția o singură dată. "Când mă plimbam prin curte, pisicile veneau și se așezau lângă gratiile metalice, iar eu puteam purta o conversație cu ele. Erau singurii mei interlocutori", a spus el.
Kara-Murza a vorbit luni cu Erin Burnett de la CNN pentru prima dată de la eliberarea sa, la 1 august, în cadrul celui mai mare schimb de prizonieri dintre SUA și Rusia de la Războiul Rece.
Cetățeanul britanico-rus a fost eliberat în același timp cu americanii Evan Gershkovich, Paul Whelan și Alsu Kurmasheva.
Povestea lui Vladimir Kara-Murza
"Cu puțin peste două săptămâni în urmă, încă stăteam în celula mea de izolare dintr-o colonie penitenciară cu regim dur din Siberia. Și eram sigură că îmi voi sfârși viața în închisoare", a declarat Kara-Murza. "Și iată-mă acum stând cu dvs. într-un studio din New York, alături de soția mea... Mă simt ca și cum aș urmări un fel de film, este un film foarte bun, dar încă pare suprarealist".
De la moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi într-o închisoare în februarie, Kara-Murza a fost cea mai proeminentă figură a opoziției persecutată de Kremlin.
El a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru trădare pentru că s-a pronunțat împotriva războiului lui Putin în Ucraina și a petrecut doi ani și jumătate închis în Rusia. În acest timp, Kara-Murza a fost ținut în izolare timp de 11 luni și închis în 13 penitenciare diferite, inclusiv în unele dintre cele mai dure colonii penitenciare din țară.
El a spus că i s-a permis să vorbească la telefon cu soția sa o singură dată și cu cei trei copii ai săi doar de două ori.
Vorbind pentru Erin Burnett alături de soțul ei, Evgenia Kara-Murza - care a făcut lobby neobosit pentru eliberarea lui - a declarat că este ușurată că nu mai are "această teamă persistentă în mintea mea în orice moment al zilei că soțul ei poate fi ucis în orice moment".
Dar a promis că va continua să lupte pentru ceilalți prizonieri încă închiși de "regimul lui Vladimir Putin".
"Mii de oameni au fost afectați în același mod în care a fost afectată familia noastră... Aceasta este o victorie, dar acesta este doar începutul", a spus ea.
"Înțelegem că există peste o mie de prizonieri politici în Rusia, că există mii de ucraineni, ostatici civili și prizonieri de război, ca să nu mai vorbim de copiii ucraineni răpiți. Și înțelegem că există peste o mie de prizonieri politici în Belarusul vecin. Așadar, lupta va trebui să continue".
"Absolut sigur" că a fost condus la execuție
În noaptea în care a fost scos din închisoarea din Omsk, la 2.700 de kilometri de Moscova, înainte de schimbul de prizonieri, Kara-Murza a declarat că gardienii închisorii au dat buzna în celula sa la ora 3 dimineața, spunându-i să "se scoale, să se îmbrace și să se pregătească".
"Am fost absolut sigur în acel moment că voi fi executat", a spus el.
Dar Kara-Murza a fost dus la un aeroport de pasageri din Omsk și urcat într-un avion care se îndrepta spre Moscova.
După ce a petrecut aproape un an închis într-o celulă minusculă în izolare, fără să aibă cu cine vorbi, Kara-Murza a declarat că a fost brusc aruncat "în mijlocul unui aeroport de pasageri aglomerat, cu oameni normali, familii, copii, care se plimbau".
A fost transferat la faimoasa închisoare Lefortovo din Moscova și ținut incommunicado, fără să știe că va fi eliberat în curând.
Gardienii i-au spus să se îmbrace în singurele haine civile pe care le avea - o cămașă de noapte și flip-flops de cauciuc pe care le folosea la duș - înainte de a-l duce la un autobuz în curtea închisorii.
"Era într-adevăr o imagine desprinsă dintr-un film de la Hollywood. Era un rând de bărbați cu cagule negre care își acopereau fețele", a spus el. "Abia atunci, în ultimul moment, când mi-am văzut prietenii și colegii din acel autobuz... atunci am știut ce se întâmplă."
Eliberarea istorică a prizonierilor
Eliberarea a inclus o serie de activiști ruși, apărători ai drepturilor omului și figuri ale opoziției.
Acordul cuprinzător a implicat 24 de deținuți în total și a fost rezultatul a ani de negocieri complicate în culise, la care au participat SUA, Rusia, Belarus și Germania, ceea ce a condus în cele din urmă la acceptarea de către Berlin a cererii-cheie a Moscovei - eliberarea asasinului rus condamnat Vadim Krasikov.
Kara-Muza a declarat că a coborât din avion în Ankara, Turcia, și că i s-a înmânat un telefon la care suna președi
ntele american Joe Biden. Alături de Biden, în Biroul Oval din Washington, DC, se aflau soția și copiii acestuia.
Vorbind cu familia sa pentru prima dată de la eliberarea sa, Kara-Muza a declarat: "Nu-mi vine să cred ce se întâmplă. Încă mai cred că dorm în celula mea din Omsk în loc să vă aud vocea".
Tortură psihologică
Kara-Murza a declarat că, în timp ce tortura fizică este răspândită în sistemul penitenciar din Rusia, prizonierii politici de profil înalt sunt ținuți izolați într-o "singurătate forțată" care nu este "mai bună decât tortura fizică".
"Fiecare zi este ca Groundhog Day. Este lipsită de sens, este nesfârșită și este exact la fel", a spus el. "Când nu ai absolut pe nimeni cu care să schimbi un singur cuvânt, chiar începe să te afecteze."
Kara-Murza a descris condițiile brutale în care este ținută toată ziua într-o celulă minusculă, fără nimic de făcut și fără nimeni cu care să vorbească.
"Te trezești la ora 5:00 dimineața cu un apel oficial de trezire. Patul tău este lipit de perete, așa că nu ai cum să te întinzi sau să stai jos toată ziua. Tot ce poți face este să te plimbi prin celulă", a spus el.
Deținuților li se permitea să aibă un pix și hârtie doar 90 de minute pe zi, iar "singura dată când am fost scos din celulă a fost pentru a ieși la așa-numita plimbare, care este practic doar o plimbare în cerc într-o mică curte interioară acoperită a închisorii".
În timpul detenției în Colonia Penală nr. 7 cu "regim special" din Omsk, Kara-Murza a declarat că condițiile erau "foarte dure", însă un "mare avantaj" erau pisicile care se plimbau prin unitate.
"Când mă plimbam prin curte, pisicile veneau și se așezau lângă gratiile metalice, iar eu puteam purta o conversație cu ele. Erau singurii mei interlocutori", a spus el.
"Mă voi întoarce în Rusia"
Bucurându-se acum de libertate și de timpul petrecut cu familia sa, Kara-Murza a promis că se va întoarce în Rusia.
"Știu că Rusia se va schimba, iar eu mă voi întoarce în țara mea natală", a spus el, adăugând că "va fi mult mai repede" decât s-ar putea crede.
Soția sa Evgenia a fost de acord: "Lupta continuă. Va trebui să facem tot ce putem pentru a doborî acest regim și acest rău", a spus ea.
Editor : Sebastian Eduard