Dacă sunt extrem de vocali, opozanţii regimului Putin suportă consecințele. O arată istoria recentă. Fie sunt asasinaţi, fie mor în condiţii suspecte sau ajung în închisoare, cum e situația lui Alexei Navalnîi. Cel mai recent caz este cel mai Marinei Ovsianikova, care a apărut la postul public de televiziune din Rusia cu un mesaj împotriva războiului din Ucraina. Jurnalista a fost reținută de poliție imediat și a fost eliberată după mai bine de 14 ore de audieri. Va fi cercetată în continuare și riscă până la 15 ani de închisoare pentru propagandă anti-război.
Marina Ovsianikova s-a născut în 19 iunie 1978 în Odesa. Are origini ruse și ucrainene. A devenit cunoscută la nivel internațional după gestul său de curaj de pe 14 martie, când a intrat în direct, în timpul principalului buletin de știri al televiziunii publice ruse, cu pancarta pe care scria "Opriți războiul. Nu credeți propaganda. Aici vă mint!” A fost reținută imediat. Judecătorul a găsit-o vinovată de instigare la protest și a amendat-o cu 30 de mii de ruble. Jurnalista riscă până la 15 ani de închisoare pentru propagandă anti-război.
Boris Nemţov, fost vicepremier, a fost lider al opoziţiei ruse și unul dintre cei mai vocali critici ai preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.
Avea doar 55 de ani când a murit, în 2015. Înainte de a fi ucis, Nemţov lucra la un raport privind rolul Rusiei în conflictul din Ucraina, potrivit publicaţiei ruseşti The Moscow Times. Cinci bărbaţi ceceni au fost condamnaţi pentru asasinarea lui Nemţov. Susţinătorii politicianului ucis au susținut că ancheta a fost de faţadă şi că cei care au ordonat și organizat asasinarea au rămas liberi.
Alexander Litvinenko a fost ofițer în cadrul Serviciul Federal de Securitate rus, principalul succesor al KGB-ului, înainte să se mute în Marea Britanie şi să devină un critic vocal al preşedintelui Vladimir Putin. În 1999, Litvinenko a scris o carte în care a susţinut că FSB a desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia a executat o serie de atacuri cu bombă asupra unor clădiri cu apartamente din Moscova în septembrie 1999, în care au fost ucişi 300 de oameni şi care au pavat drumul pentru războiul Rusiei cu Cecenia. În 2006, Litvinenko, în vârstă de 44 de ani, a băut, fără să ştie, un ceai care conţinea poloniu-210 (o substanţă puternic radioactivă) la un hotel de lux din Londra, în compania a doi bărbaţi ruşi, Dimitri Kovtun şi Andrei Lugovoi, ambii având legături cu serviciile ruse de informaţii. Litvinenko a murit trei săptămâni mai târziu într-un spital londonez.
Alexei Navalnîi a căpătat popularitate în Rusia și în mass-media rusă și cea internațională criticând corupția și regimul lui Vladimir Putin. El a organizat demonstrații de amploare promovând democrația și condamnând corupția politică din Rusia. A fost arestat de mai multe ori, iar recent a fost cerută prelungirea condamnării sale cu încă 13 ani de închisoare. Pe 20 august 2020, Aleksei Navalnîi a fost otrăvit de către un gaz iritant și a fost spitalizat în stare gravă. Se suspectează i-a fost contaminat ceaiul înaintea zborului său de la Tomsk la Moscova. În timpul zborului, lui Navalnîi i s-a făcut foarte rău și a fost transportat la un spital din Omsk după o aterizare de urgență. A fost evacuat două zile mai târziu la spitalul Charite din Berlin, Germania. A ieșit din comă la 3 săptămâni de la incident.
Editor : A.A.