Rusia își consolidează ilegal controlul asupra teritoriului ucrainean ocupat prin crearea unui „climat de frică”, cu practici precum detenția arbitrară, uciderea și tortura, a declarat pentru Reuters șefa unei misiuni de raportare a ONU din Ucraina.
Declarațiile au fost făcute înainte de publicarea unui raport cuprinzător al Misiunii ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina (HRMMU) privind teritoriile ocupate de Rusia, în invazia sa la scară largă începută în 2022, de șefa misiunii, Danielle Bell, care spune că Rusia terorizează locuitorii din Ucraina pentru a-i împiedica să coopereze.
„Aceste acțiuni combinate de cenzură, supraveghere, opresiune politică, reprimare a libertății de exprimare, restricții de circulație au creat un climat de frică, prin care Federația Rusă demontează în mod sistematic sistemele ucrainene de guvernare și administrație”, a spus ea într-un interviu.
Misiunea diplomatică a Rusiei la Geneva nu a răspuns întrebărilor referitoare la principalele acuzații ale raportului.
Vorbind la Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU după publicarea raportului, înaltul diplomat rus Igor Sergeev a acuzat organismele ONU pentru drepturile omului de standarde duble și că închid ochii la încălcările comise de Kiev.
Moscova a negat în mod repetat acuzațiile potrivit cărora forțele sale ar fi comis atrocități sau au atacat în mod deliberat civili în timpul invaziei, despre care susține în continuare că este o „operație militară specială”.
Rusia a ocupat peninsula Crimeea în 2014, iar grupurile sale separatiste au ocupat două capitale regionale din estul Ucrainei în același an. Invazia din 2022 a dus la capturarea de către Moscova a mai multor teritorii în estul și sudul Ucrainei.
Rușii controlează peste 17% din teritoriul Ucrainei
Monitorii ONU nu au avut acces la teritoriul ocupat, ci și-au bazat concluziile pe peste 2.300 de interviuri cu persoane care locuiau în teritoriile ocupate, părăsiseră teritoriul ocupat sau trăiau în zone eliberate.
Bell a spus că a existat o fază inițială de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv uciderea, tortura și detenția arbitrară a celor percepuți a fi legați de forțele de securitate ucrainene sau a celor despre care se crede că sprijină Ucraina.
Au urmat campanii împotriva libertății de mișcare, întrunire și exprimare, a spus ea.
Acestea au fost urmate de un impuls pentru a schimba toate instituțiile majore ale statului în instituții rusești, ceea ce Bell a spus că încalcă dreptul internațional umanitar. Școlile au fost forțate să treacă la limba și programa rușilor, iar sistemul de justiție a trimis ucraineni în închisorile rusești. Funcționarii publici au fost forțați să respecte aceste noi sisteme, a spus ea.
Ucrainenii de la centrala nucleară Zaporojie au fost torturați
Bell a dat exemplul centralei nucleare Zaporojie, unde a spus că muncitorii au fost forțați să continue să lucreze chiar dacă nu au vrut.
„Când au încercat să reziste, s-au confruntat cu amenințări, hărțuiri prin intimidare, amenințări la adresa familiilor lor, iar unii s-au confruntat chiar cu arestări arbitrare, detenție, torturi și, în unele cazuri, chiar moarte”, spune șefa misiunii ONU.
Bell a mai spus că Rusia a forțat în mod agresiv oamenii să ia cetățenia rusă: cetățenii ucraineni puteau obține servicii precum asistență medicală, securitate socială sau locuințe închiriate doar cu un pașaport rusesc.
Bell a spus că locuitorii din zonele ocupate au fost încurajați să se spioneze unii pe alții, iar pentru aceasta au fost create servicii online.
Bell a mai spus că Rusia a încercat să întrerupă legăturile de comunicație dintre ucrainenii din zonele ocupate și cei din teritoriile controlate de Kiev. Combinat cu faptul că familiilor nu li se permite să călătorească pentru a-i vedea pe cei dragi, acest lucru le-a ținut pe rude „despărțite una de cealaltă”, a spus ea.
Editor : M.I.