ONU nu reușește să propună o rezoluție de încetare a focului în Gaza. Blocaj la Consiliul de Securitate

Data actualizării: Data publicării:
UN SECURITY COUNCIL OPEN DEBATE
Rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU nu sunt obligatorii, dar au greutate politică. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Rusia și China au respins miercuri eforturile SUA pentru intervenția Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite care să medieze încetarea focului în conflictul Israel-Hamas. În urma blocajului Consiliului de Securitate, Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, va vota vineri un proiect de rezoluție prezentat de statele arabe, transmite Reuters

Statele Unite au înaintat un proiect de rezoluție sâmbătă, în timp ce indignarea globală a crescut din cauza agravării crizei umanitare și a numărului în creștere a morților civili în Gaza. Americanii au făcut această mișcare la doar câteva zile după ce au respins un proiect umanitar din Brazilia, argumentând că este nevoie de mai mult timp pentru diplomația condusă de SUA.

Textul inițial al SUA i-a șocat pe mulți diplomați cu claritatea sa, declarând că Israelul are dreptul de a se apăra și cere Iranului să nu mai exporte arme către grupuri militante. Nu a inclus un apel pentru pauze umanitare pentru accesul la ajutor, dar a redus în mare măsură textul final care a fost supus la vot.

„V-am ascultat pe toți”, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, consiliului format din 15 membri, după dublul veto, pe care l-a descris ca fiind dezamăgitor. „Deși votul de astăzi a fost un eșec, nu trebuie să fim descurajați”.

A fost o mișcare rară a Statelor Unite de a sugera acțiuni Consiliului de Securitate. În mod tradițional, Washingtonul și-a protejat aliatul Israelul de organismul mondial. Zece membri au votat pentru textul SUA, în timp ce Emiratele Arabe Unite au votat nu, iar Brazilia și Mozambic s-au abținut.

„Proiectul nu reflectă cele mai puternice solicitări ale lumii pentru încetarea focului, încetarea luptei și nu ajută la rezolvarea problemei”, a declarat ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, în fața consiliului după vot. „În acest moment, încetarea focului nu este doar un termen diplomatic. Înseamnă viața și moartea multor civili”.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a făcut apel pentru o încetare a focului, din motive umanitare.

În urma blocajului Consiliului de Securitate, Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, va vota vineri un proiect de rezoluție prezentat de statele arabe care solicită încetarea focului. Nicio țară nu are drept de veto în Adunarea Generală. Rezoluțiile nu sunt obligatorii, dar au greutate politică.

Israelul a promis că va nimici Hamas, care guvernează Gaza, ca răzbunare pentru atacul din 7 octombrie care a ucis 1.400 de oameni. Israelul a lovit Gaza din aer, a impus un asediu asupra enclavei de 2,3 milioane de oameni și pregătește o invazie terestră. Autoritățile palestiniene spun că peste 6.500 au fost uciși.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, acuză SUA că au înaintat un proiect de rezoluție care reprezenta autorizarea Consiliului de Securitate a unei ofensive terestre în Gaza de către Israel „în timp ce mii de copii palestinieni vor continua să moară”.

După dublul veto, Consiliul de Securitate a votat apoi un text rival, redactat de Rusia, care solicita o încetare a focului umanitar și retragerea ordinului Israelului ca civilii din Gaza să se mute în sud înaintea unui atac la sol.

Rusia nu a reușit să obțină sprijinul minim necesar, câștigând doar patru voturi. O rezoluție necesită cel puțin nouă voturi și niciun veto din partea Statelor Unite, Franței, Marii Britanii, Rusiei sau Chinei pentru a fi adoptată.

A fost a doua încercare a Rusiei de a ajunge la o rezoluție. Doar cinci membri ai consiliului au votat în favoarea unui text rusesc pe 16 octombrie.

Consiliul de Securitate intenționează acum să lucreze la un nou proiect de rezoluție, a declarat ambasadorul Maltei la ONU, Vanessa Frazier.

„Această criză este, de asemenea, cuprinsă de un risc tot mai mare de răspândire regională. Acest lucru necesită atenția noastră totală”, a spus ea. „Avem datoria și obligația de a acționa”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri