Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului s-a declarat marţi "alarmat" de execuţia iminentă a unui condamnat la moarte în Statele Unite printr-o nouă metodă, asfixierea cu azot, estimând că aceasta ar putea constitui tortură, relatează AFP.
Prin această metodă de execuţie, decesul este provocat prin hipoxie (privarea de oxigen), scrie Agerpres.
"Suntem alarmaţi de execuţia iminentă, în Statele Unite, a lui Kenneth Eugene Smith, folosind o metodă nouă şi netestată, asfixierea cu azot", a declarat o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat, Ravina Shamdasani, în timpul unei conferinţe de presă la Geneva. Aceasta "ar putea constitui tortură sau un alt tratament crud sau degradant conform dreptului internaţional", a mai spus ea.
Purtătoarea de cuvânt a subliniat că protocolul de execuţie prin asfixiere cu azot, introdus în statul Alabama, nu prevede sedarea, în timp ce Asociaţia americană de medicină veterinară (AVMA) recomandă administrarea unui sedativ animalelor, chiar şi celor de talie mare, atunci când sunt eutanasiate în acest mod.
ONU face apel la autorităţile din statul Alabama să suspende execuţia lui Kenneth Smith, programată pentru 25 ianuarie, iar Ravina Shamdasani şi-a exprimat îngrijorarea asupra faptului că şi statele americane Mississippi şi Oklahoma au aprobat această metodă de execuţie.
Pe 3 ianuarie, raportorii ONU şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la această "primă încercare" la nivel mondial de execuţie prin asfixiere cu azot, temându-se că aceasta "ar putea conduce la o moarte dureroasă şi umilitoare".
Condamnatul care a supraviețuit injecției letale nu vrea să fie „cobai”
Un deținut din Alabama condamnat la moarte, dar care a supraviețuit deja unei execuții, spune că nu vrea să fie „cobai” pentru o nouă metodă experimentală de excuție, care nu a mai fost folosită niciodată, relatează Toronto Star.
Autoritățile statului Alabama vor să-l execute pe Kenneth Eugene Smith prin hipoxie cu azot, iar avocații săi au cerut instanței să respingă cererea penitenciarului de a-l executa cu noua metodă.
Metoda de execuție este autorizată în trei state americane, dar nu a fost niciodată folosită pentru a ucide un deținut. Avocații lui Smith spun că statul a dezvăluit prea puține informații despre cum ar funcționa execuția cu azot.
„Statul încearcă să-l transforme pe Smith în cobai pentru prima încercare de execuție printr-un protocol netestat și abia lansat pentru executarea persoanelor condamnate prin metoda nouă a hipoxiei cu azot”, au scris avocații lui Smith. Conform noii metode, hipoxia ar fi cauzată de forțarea deținutului să respire doar azot, privându-l de oxigenul necesar pentru menținerea funcțiilor corpului și provocându-i asfel moartea. Azotul reprezintă 78% din aerul inhalat de oameni și este inofensiv atunci când este inhalat cu oxigen. Deși susținătorii noii metode cred că nu ar fi dureroasă, oponenții au comparat-o cu experimentele pe oameni.
Avocații au spus că Smith „a fost deja supus unei încercări eșuate de execuție” în noiembrie, când statul a încercat să-l omoare prin injecție letală. Departamentul de corecție din Alabama a anulat execuția abia când echipa de execuție nu a reușit să găsească o venă a deținutului prin care să facă injecția letală.
Trip Pittman, fostul senator de Alabama care a propus noua metodă de execuție, a contestat criticile conform cărora metoda este experimentală. El a spus că, deși niciun stat nu a executat un deținut prin hipoxie cu azot, au fost cazuri de oameni care au murit prin respirarea azotului în timpul unor accidente industriale sau tentative de sinucidere, așa că efectele sunt cunoscute.
Smith, în vârstă de 58 de ani, a fost condamnat pentru uciderea lui Elizabeth Sennett, în 1988. El a fost plătit cu 1.000 de dolari pentru crimă de soțul femeii, un pastor care avea datorii și voia să încaseze polița de asigurare de viață a soției sale.
Editor : V.M.