Naţiunile Unite au cerut miercuri o „anchetă imparţială” după ce un atac cu dronă al armatei nigeriene a ucis accidental, duminică, 85 de săteni care participau la o sărbătoare musulmană, informează AFP, potrivit Agerpres.
Înaltul Comisariat pentru Drepturile Omului (UNHCR) a notat „că autorităţile au calificat drept accidentale decesele civililor”, însă a cerut în acelaşi timp „să se ia pe viitor toate măsurile posibile pentru garantarea protecţiei civililor şi infrastructurilor civile”.
Autorităţile nigeriene „trebuie să revadă regulile de angajament şi procedurile operaţionale pentru a se asigura că astfel de incidente nu se vor repeta”, a adăugat purtătorul de cuvânt Seif Magango într-un comunicat.
Înaltul Comisariat a cerut „imediat” guvernului de la Abuja să „întreprindă o anchetă aprofundată şi imparţială” şi să „îi tragă la răspundere pe cei responsabili”, precum şi să li se acorde despăgubiri victimelor şi familiilor lor.
Preşedintele nigerian Bola Ahmed Tinubu a ordonat marţi deschiderea unei anchete după ce armata a recunoscut că una din dronele sale ce vizau grupări armate a lovit accidental satul Tudun Biri, în statul Kaduna (nord-vest), în timpul sărbătorii musulmane Mawlid, care celebrează naşterea profetului Mahomed.
Majoritatea victimelor au fost femei, copii şi persoane vârstnice.
„Suntem deosebit de alarmaţi de informaţiile conform cărora lovitura s-a bazat pe obiceiurile de viaţă ale persoanelor aflate acolo, care au fost greşit analizate şi interpretate”, a indicat purtătorul de cuvânt al UNHCR.
„Ne întrebăm în mod serios dacă loviturile bazate pe modul de viaţă sunt suficient de conforme cu dreptul internaţional”, a mai spus el.
Armata nigeriană a recurs frecvent la lovituri aeriene în lupta împotriva miliţiilor jihadiste în nord-estul şi nord-vestul ţării. Acest conflict a făcut peste 40.000 de morţi şi 2 milioane de strămutaţi începând din 2009.
În urma atacului deosebit de sângeros de duminică, armata a declarat că drona sa se afla într-o misiune de rutină care „a lovit din inadvertenţă membrii comunităţii”. Armata a afirmat ulterior că sătenii au fost confundaţi cu un grup armat prezent în regiune.
„Teroriştii se implantează deliberat în zone unde trăiesc populaţiile civile pentru ca acestea să sufere consecinţele atrocităţilor lor”, a transmis armata într-un comunicat. „Armata consideră fiecare deces al unui civil în cursul operaţiunilor drept o tragedie”, a adăugat ea.
Editor : C.L.B.