Omicron se multiplică de 70 de ori mai rapid decât Delta în căile respiratorii, dar se răspândește mai puțin în plămâni (studiu)

Data actualizării: Data publicării:
scris pe fundal rosu omicron si delta
Cercetătorii au investigat tulpina Omicron. Foto: Profimedia Images

Omicron se multiplică de 70 de ori mai repede decât Delta în căile respiratorii umane, susține o echipă de cercetători din Hong Kong. Studiul prezentat ar oferi primele informaţii despre modalitatea în care această tulpină virală infectează organismul uman. Potrivit cercetării, varianta se răspândeşte însă cu o viteză mai mică în ţesutul pulmonar uman, în comparaţie cu tulpina iniţială a Covid-19, fapt care ar putea indica o severitate mai redusă a bolii.

Profesorul care a condus studiul a avertizat totuşi că ''ameninţarea per ansamblu a variantei Omicron ar putea fi foarte mare'', informează dpa. Michael Chan Chi-wai a precizat că este important de subliniat că ''severitatea bolii în cazul oamenilor nu este determinată doar de replicarea virusului, ci şi de răspunsul imunitar al gazdei în urma infectării''.

''Se observă de asemenea că, prin infectarea unui număr mult mai mare de persoane, un virus foarte infecţios poate provoca mai multe cazuri de forme severe de boală şi mai multe decese, chiar dacă virusul în sine ar putea fi mai puţin patogenic'', a precizat Michael Chan Chi-wai, profesor asociat la şcoala de sănătate publică din cadrul Facultăţii de Medicină LKS a Universităţii din Hong Kong (HKUMed).

''Astfel, împreună cu studiile noastre recente care arată că varianta Omicron poate ocoli parţial imunitatea în urma vaccinării şi a infectărilor anterioare, ameninţarea per ansamblu a variantei Omicron ar putea fi foarte mare'', a mai spus el.

Cercetătorii au folosit țesut pulmonar pentru a investiga tulpina Omicron

Potrivit unui comunicat publicat de HKUMed, cercetătorii au izolat cu succes varianta Omicron şi au folosit ţesut pulmonar extirpat în urma unor tratamente ale plămânilor pentru a investiga noua mutaţie. Oamenii de ştiinţă au comparat Omicron cu tulpina iniţială, precum şi cu Delta.

Conform comunicatului de presă, Omicron se ''multiplică mai rapid decât virusul original SARS-CoV-2 şi decât varianta Delta în bronhiile umane'', mai scrie sursa citată de Agerpres.

Potrivit autorilor studiului, la 24 de ore după infectare, varianta Omicron ''se multiplică de circa 70 de ori mai rapid decât Delta şi decât virusul original SARS-CoV-2''.

''În schimb, varianta Omicron se multiplică mai puţin eficient (de peste 10 ori mai încet) în ţesut pulmonar uman în comparaţie cu virusul SARS-CoV-2 iniţial, ceea ce ar putea sugera o severitate mai scăzută a bolii''.

Studiul se află în prezent în procedura de evaluare peer-review în vederea publicării, a mai precizat universitatea din Hong Kong.

"Transmitere rapidă, dar simptome mai uşoare"

În replică la concluziile studiului Universităţii din Hong Kong, David Strain, conferenţiar universitar la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, a spus că este neclară modalitatea prin care rezultatele acestei cercetări de laborator vor putea fi comparate cu evoluţia pacienţilor.

''Creşterea de 70 de ori a ratei de multiplicare este îngrijorătoare şi explică transmisibilitatea crescută a virusului'', a spus el.

''Cu toate acestea, există o lipsă de claritate în ceea ce priveşte felul în care acea reducere de 10 ori a infecţiozităţii la nivelul plămânilor, constatată în acest studiu de laborator, va putea să fie translatată în cazul pacienţilor'', a mai spus el.

''La o primă vedere, par veşti bune, cu toate acestea, dacă virusul se poate multiplica de 70 de ori mai rapid, dar infectează de 10 ori mai puţin, rezultă în continuare un risc crescut de şapte ori de a face boala (o cantitate de 70 de ori mai mare de virus, chiar şi cu o reducere de 10 ori în ceea ce priveşte abilitatea de a pătrunde în celule, va duce la sufocarea celulelor de către virus)'', a adăugat el.

Julian Tang, profesor asociat onorific şi virusolog clinician în ştiinţe respiratorii la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, a spus că echipele de cercetători de la Universitatea din Hong Kong sunt ''foarte experimentate în investigarea virusurilor respiratorii emergente''.

''Această nouă descoperire susţine ceea ce începem să constatăm din punct de vedere epidemiologic - transmitere rapidă, dar simptome mai uşoare - provocate în principal mai degrabă de infecţiile de tract respirator superior decât de cele de tract inferior'', a mai spus el.

Potrivit aceluiaşi expert, noul studiu este în conformitate cu modalitatea în care un nou virus tinde să evolueze, ''producând mai puţine decese, dar infectând mai mult'', şi că rămâne de văzut dacă modelul detectat de cercetătorii asiatici va fi ''repetat în rândul populaţiilor la nivel global''.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...