Olanda introduce controalele la graniţe şi returnarea migranţilor către Belgia şi Germania

Data publicării:
Crossing the border at Hazeldonk, cars driving into the Netherlands with Nederland sign amd 130 kmh speed limit
Foto: Profimedia Images

Guvernul olandez a convenit vineri "măsuri de urgenţă" pentru diminuarea presiunii asupra sistemului de azil, în cadrul cărora urmează să instituie controale la frontiere începând de la sfârşitul lunii noiembrie pentru a returna către ţările vecine Belgia şi Germania migranţii ilegali, transmite agenţia EFE și Agerpres.

Executivul olandez, format dintr-o coaliţie ce include şi dreapta radicală a lui Geert Wilders, consideră că Olanda (Ţările de Jos) se confruntă cu "o criză a azilului" şi că sistemul actual este "nesustenabil", situaţie care impune acţiunea imediată cu un pachet de măsuri menite să reducă presiunea asupra sistemului de azil.

"Începând de la finalul lunii noiembrie, vor fi efectuate controale la graniţe în baza articolului 25 din Codul Frontierelor Schengen. Migranţii ilegali, inclusiv solicitanţii de azil care deja au cerut azil în alte ţări europene, vor fi returnaţi către Germania şi Belgia", semnalează guvernul într-o scrisoare adresată parlamentului olandez.

Coaliţia de guvernare condusă de formaţiunea de dreapta radicală Partidul Libertăţii (PVV) a propus deja cele mai stricte măsuri anti-imigraţie adoptate vreodată de Olanda, care includ limitarea duratei de valabilitate a permiselor de azil la cel mult trei ani şi limitarea inclusiv a dreptului de reunire familială.

Liderul PVV, Geert Wilders, a subliniat că doreşte ca Olanda să devină mai puţin atractivă pentru migranţi, astfel încât cei care vin din "Africa şi Orientul Mijlociu să se gândească dacă nu le-ar fi mai bine în altă parte".

Germania vecină a introdus deja din septembrie controale la frontierele sale în interiorul spaţiului Schengen, tot pentru a combate migraţia ilegală.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri