Video Oftând după turiștii ruși, bulgarii vor să-și reînvie afacerile și îi evacuează pe refugiații ucraineni din hotelurile de pe litoral

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
refugiati ucraineni asteptand cu bagaje langa un autobuz
Refugiații ucraineni cazați în hotelurile de pe litoralul bulgăresc sunt evacuați și mutați în altă parte Foto: captură video Digi24

Zeci de mii de ucraineni disperați au ajuns în Bulgaria, care i-a ajutat din plin. Mulți au fost găzduiți în zona de coastă a Mării Negre, în locuri precum Burgas. Dar odată cu începerea sezonului turistic, nimic nu mai e sigur pentru ei. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta la ora 19:30.

De la începutul războiului, la 24 februarie, milioane de ucraineni au fost dezrădăcinați. Zeci de mii și-au găsit refugiu în Bulgaria, mulți pe „coasta de aur” – regiunea de vacanță de la Marea Neagră. Însă, odată deschis sezonul turistic, trebuie să-și caute altă cazare. Până acum guvernul a asigurat aproximativ 20 de euro de persoană, dar deja suma s-a redus la 8 euro – insuficient pentru ca proprietarii de hotel să acopere costurile în plin sezon. După pierderile provocate de pandemie, Bulgaria are nevoie urgent de veniturile furnizate de vacanță. Iar mulți turiști ruși nu pot veni din cauza sancțiunilor de război.

În așteptarea turiștilor generoși, hotelierii îi dau afară pe refugiații ucraineni

Un soldat care stă lângă un autobuz îi strigă pe nume pe refugiații ucraineni pe care îi are pe o listă. Va fi o călătorie cu autobuzul în necunoscut. Timp de câteva luni, acești refugiați ucraineni și-au găsit adăpost în Burgas, Bulgaria. Acum statul îi mută în alte locuri. Pentru cât timp - nimeni de aici nu știe.

Totul este foarte greu cu doi copii. Nu-i pot lăsa nicăieri, călătoresc cu mine”, spune o tânără din Ucraina.

Până în luna aceasta, aproape 60.000 de refugiați erau găzduiți în hoteluri de-a lungul coastei. Dar chiar înainte de începerea sezonului estival, Bulgaria a redus compensațiile pentru operatorii hotelieri de la 20 la 8 euro pe zi pentru fiecare refugiat, nici pe departe suficient pentru a acoperi costurile, spune un manager de hotel.

Este foarte clar care este afacerea noastră, turismul, așa că nu aveau cum să rămână și în sezonul estival”, spune Hristo Karailiev, director de hotel în Burgas.

Însă în același timp există o lipsă de lucrători sezonieri în afacerile din turism. E motivul pentru care Karina și Marina Potapenko sunt printre puținele cărora li se permite să rămână. Ambele vin din Harkov, unde aveau o florărie. Acum învață să pună masa de prânz la hotel.

Este greu de făcut planuri. Nu știm ce se va întâmpla mâine, dar vrem să stăm și să muncim aici vara”, spune Karina Potapenko.

„Cred că i-am ajutat suficient”

Dar câți turiști vor umple camerele lăsate libere de refugiați nu știu nici operatorii înșiși. Turiştii ruşi, care formau până acum un grup important de vizitatori, nu mai vin din cauza sancţiunilor.

Însă unii oameni de aici sunt fericiți că refugiații sunt acum cazați în altă parte. Cred că am ajutat suficient, ​​nu mai e nevoie să-i ajutăm”, spune o localnică.

Iar pentru cei care trăiesc din turism, găzduirea refugiaților ucraineni nu au fost o afacere bună. Nu au bani, nu cumpără nimic”, spune o femeie din Burgas.

Problema refugiaților e una importantă în Bulgaria. Există încă multă solidaritate. În capitala Sofia, monumentele sovietice au fost pictate în culorile drapelului ucrainean. Activiștii organizează acțiuni prin care solicită ajutor.

Nu cred că Europa este un spațiu sigur pentru nimeni. arătăm refugiaților tot ce este mai bun din noi este o modalitate bună de a lucra pentru a ne asigura că există un spațiu sigur pentru ei și pentru noi”, spune un activist pro-ucrainean.

În același timp, potrivit sondajelor, o treime dintre bulgari au încă o imagine pozitivă despre președintele rus Putin. La tarabele cu suveniruri sunt de vânzare tricouri pe care scrie „URSS” sau „Comunism” și au pictate pe ele secera și ciocanul.

Potrivit sociologului Dimităr Ganev, cu cât durează mai mult războiul Rusiei împotriva Ucraine, cu atât solidaritatea cu Ucraina se va diminua.

Sprijinul pentru refugiați va continua să scadă pe măsură ce cresc tensiunile cu privire la modul în care statul îi finanțează și acuzațiile că aceștia nu se integrează suficient de repede pe piața muncii”, explică Dimităr Ganev.

Pribegia, alternativa refugiaților ucraineni din Bulgaria

Marina și Karina știu puține despre aceste dezbateri. Vor doar să le ofere copiilor lor momente de bucurie. Contrastul este greu de suportat: aici aparența cu plajă și vacanță idilică, de cealaltă parte a Mării Negre - război, violență și moarte.

Casele sunt încă bombardate. Harkov este distrus mai ales noaptea. Situația este foarte tensionată și încă nu se poate reveni acolo”, arată Karina Potapenko.

Alinei, fiica Marinei, îi vine să plângă când aude numele orașului natal.

„Totul va fi bine. Alina, liniștește-te, totul va fi bine, pisicuța mea, mergem acasă”, o încurajează mama.

Alina ar vrea să meargă la școală în Bulgaria. Dar asta nu este posibil, deocamdată. Din diverse obstacole birocratice, spune guvernul. Asta face integrarea și mai dificilă.

Munca aici este sezonieră și când se termină nu mai avem ce face aici, nu avem cum să ne hrănim copiii și niciun adăpost. Așa că trebuie să găsim un loc unde să putem face bani și să avem resurse pentru copiii noștri”, explică Marina Potapenk0.

De aceea, Marina și Karina probabil îi vor urma la toamnă pe cei care trebuie deja să părăsească orașele de pe coastă. Se vor muta în alt oraș sau în altă țară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Instituția Prefectului - județul Suceava
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...