După ce nu și-au primit salariile, câțiva ofițeri ruși au decis să divulge informații confidențale despre flota rusă de la Marea Neagră unei mișcări partizane ucrainene, iar acele informații au deschis calea unui atac devastator asupra sediului flotei din peninsula Crimeea, scrie presa din Ucraina, citată de Insider.
Partizanii ucraineni au declarat într-un interviu recent acordat Kiev Post că au reușit să obțină informații despre ofițerii superiori ruși ai Flotei ruse de la Marea Neagră dela ofițerii frustrați că nu fuseseră plătiți la timp. Ofițerii ruși au fost recompensați pentru informațiile oferite, iar aceste au fost trimise mai departe autorităților ucrainene și ar fi fost folosite la planificarea atacului de săptămâna trecută asupra sediului flotei din portul Sevastopol.
"Doar întârzierea plăților nu îi face pe membrii forțelor armate ruse să acționeze împotriva autorităților", a declarat un purtător de cuvânt al mișcării partizane Ucrainenii și Tătarii din Crimeea (ATESH) pentru Kiev Post, care a publica detaliil despre aranjament. "Însă recompensa financiară îi ajută să se decidă să coopereze cu mișcarea ATESH, servește ca un stimulent suplimentar".
Forțele ucrainene au atacat vineri, cu rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow, sediul Flotei ruse la Marea Neagră din Sevastopol. Imagini surprinse în momentul atacului arată momentul în care o rachetă intră în clădire, precum și daunele suferite de sediul flotei ruse.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Armata ucraineană a anunțat ulterior că a programat atacul astfel încât să coincidă cu o întâlnire a conducerii marinei militare ruse. Luni, Forțele de Operațiuni Speciale din Kiev au anunțat că 34 de persoane au fost ucise în atacul de vineri, printre care și amiralul Viktor Sokolov, comandatul Flotei ruse la Marea Neagră. Alte 105 persoane au fost rănite.
Nu se știe câți bani le-au fost oferiți ofițerilor ruși, nici identitatea acestora. ATESH a anunțat că aceștia aveau acces la programul conducerii flotei și că informațiile obținute au fost transferate agențiilor de stat precum SBU (Serviciul de Securitate din Ucraina) și Directoratului ucrainean de Informații (HUR) - agenția din urmă a confirmat pentru Kiev Post că a lucrat alături de partizani pentru a stabili țintele rusești din Crimeea.
Editor : V.M.