Oficialii din securitate și apărare de la Pentagon au fost cuprinși de un disconfort crescând și profund după ce președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat că este pregătit să folosească armata împotriva protestatarilor, luni, relatează CNN.
În timp ce gazul lacrimogen se răspândea prin aer în Parcul Laffayete de vizavi de Casa Albă, Trump anunța din Rose Garden că dacă guvernatorii și primarii refuză să „ia măsurile necesare pentru a apăra viața și proprietatea rezidenților”, atunci el va invoca legea anti-insurecție (Insurection Act), o lege din 1807 care permite președintelui să desfășoare armata pentru a suprima dezordinea publică.
Unii oficiali de la Pentagon se tem, însă, de implicațiile unei asemenea decizii. Ei au încercat să argumenteze că în situația actuală încă nu se face necesară această măsură și că până când guvernatorii de state nu cer această măsură cu argumente, ea nu este necesară.
„Sunt de părere că în America nu ar trebui să ne obișnuim cu ideea că oamenii în uniformă militară de orice fel trebuie puși în poziția de a se confrunta cu populația Statelor Unite”, a declarat Generalul Thomas Carden, duminică. „Deși suntem onorați să ne facem treaba pentru a asigura ordinea, faptul că am ajuns în situația să fie nevoie să o facem, înseamnă că noi, ca țară, ar trebui să ne descurcăm mai bine”, a completat el.
Trump a început să amenințe populația cu armata încă din primele zile de proteste în Minneapolis. El i-a criticat pe guvernatorii de stat, luni, pe care i-a numit „slabi” pentru că au refuzat să uzeze de forță împotriva oamenilor și le-a transmis că trebuie să fie „dominanți” în raport cu populația.
„Îi vom lovi puternic, foarte puternic. Cuvântul de ordine este «dominație». Dacă nu vă dominați orașul și statul, atunci vă vor călca în picioare. Asta facem noi în Washington, în DC, și o să facem ceva ce oamenii nu au mai văzut până acum. O să avem dominație totală”, a spus Trump.
Pentru a șaptea zi consecutiv, în Statele Unite au loc proteste în zeci de state americane, după moartea lui George Floyd, un bărbat afro-american care a decedat după ce un ofiţer de poliţie alb l-a apăsat cu genunchiul pe gât. Cel puțin în 40 de orașe au avut loc ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine, iar în 23 de state și în Washington D.C. a fost mobilizată Garda Națională.
În capitala SUA, poliția a tras cu gaze lacrimogene pentru a împrăștia protestatarii pașnici din apropierea Casei Albe, cu puțin timp înainte ca președintele Trump să meargă la o biserică din apropiere pentru a face o fotografie. Trump a escaladat continuu retorica împotriva protestatarilor. Săptămâna trecută, el a publicat pe Twitter o serie de postări bizare în care a prezentat evenimentele ca și când ar fi fost parte a unui război, vorbind de folosirea unor „arme sinistre” și de asmuțirea „celor mai feroce câini” asupra protestatarilor.
Editor: Adrian Dumitru