Ofensiva diplomatică a Ucrainei pentru a priva Rusia de aliați. Zelenski vrea o întâlnire cu Xi și o vizită a lui Narendra Modi la Kiev

Data publicării:
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. FOTO: Profimedia Images
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. FOTO: Profimedia Images

Ucraina depune eforturi pentru a organiza o întâlnire între dictatorul chinez, Xi Jinping, şi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, după ce ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a făcut, săptămâna trecută, prima sa vizită oficială la Beijing, a confirmat, marţi, diplomația ucraineană.

„Pot spune că munca pentru reuniunea între liderii Ucrainei şi Chinei este constantă şi continuă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe, Gheorghi Tihii, într-o conferinţă de presă la Kiev.

Întâlnirea între cei doi lideri este „mai aproape” după vizita ministrului Kuleba în China, în cadrul căreia s-a întâlnit cu omologul său chinez, Wang Yi, pentru armonizarea propunerilor făcute până acum de China şi Ucraina pentru a se pune capăt invaziei rusești. Cu toate acestea, Tihii a declarat, potrivit presei ucrainene, că este „prea devreme” pentru a şti când va avea loc o astfel de întâlnire.

Întrebat despre posibilitatea ca premierul indian, Narendra Modi, să viziteze Ucraina pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe de la Kiev a declarat că activităţi diplomatice sunt în derulare pentru a face acest lucru posibil. „Nu voi dezvălui detalii suplimentare”, a adăugat el.

În ultimele săptămâni, Ucraina şi-a intensificat contactele cu liderii care vor să fie mediatori în cadrul unei negocieri ipotetice cu Rusia pentru a pune capăt războiului. Ucraina vrea, mai ales, să schimbe opiniile Indiei și Chinei, două țări cu influență și putere considerabilă care susțin regimul criminal de la Kremlin în războiul acestuia de anihilare a Ucrainei.

Cu o zi în urmă, preşedintele ucrainean a declarat că, până la sfârşitul lunii noiembrie, Ucraina va elabora un plan de acţiune pentru a se ajunge la pace, conform Unian.

Ucraina va începe „discuţii detaliate cu ţările relevante pe probleme de integritate teritorială”, a afirmat Zelenski într-un interviu acordat postului de televiziune nipon NHK.

În acelaşi timp, Zelenski a subliniat că „nu poate da curs apelurilor de încetare a focului atât timp cât Rusia continuă să ocupe teritoriul Ucrainei. Pentru a pune capăt războiului este nevoie de răbdare, sprijin şi de presiune diplomatică - aceştia sunt cei trei factori pentru un sfârşit just al războiului”, a declarat preşedintele Zelenski, citat de Unian.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu